Shop menü

LEÉPÍTÉSEKBE KEZD A QUALCOMM

Ezres nagyságrendben küld el munkavállalókat a cég, miután az utóbbi időben sajnos nem úgy mentek a dolgok, ahogy azt korábban várták.
Szécsi Dániel
Szécsi Dániel
Leépítésekbe kezd a Qualcomm

A Qualcomm a világ egyik legfontosabb chiptervező vállalata, de a megromlott gazdasági helyzetben nem tud olyan bevételi adatokat elérni, amit korábban vártak. Ezért a kiadásokat csökkenti a növekedés fenntartása érdekében, és ennek eredményeként kell létszámleépítéshez nyúlnia.

Igyekezett a Qualcomm olyan módon csökkenteni a kiadásokat, hogy ne kelljen embereket elküldenie, korábban átszervezésekre is sort kerített, de úgy fest, hogy ez nem bizonyult megfelelő megoldásnak. Több mint 1000 munkavállalótól vesz búcsút a chiptervező, de arányaiban ez nem lesz egy nagy elbocsájtás. A Qualcomm egy óriási vállalat, valószínűleg kevesen gondolnák, hogy több mint 50 ezer munkavállalót foglalkoztat globálisan.

Összesen 1258 munkavállalónak köt útilaput a talpára, ami a teljes létszámának mindössze 2,5 százaléka.

Jellemzően az Egyesült Államokban számol fel munkahelyeket a Qualcomm, persze eleve Amerikában foglalkoztatja a legtöbb embert, így ez nem olyan nagy meglepetés. San Diegoban 1064 munkatársát küldi el a cég, emellett pedig 194 dolgozó lesz érintett Santa Claraban. Rendkívül transzparensen megosztott minden információt a Qualcomm, ami mindenképpen egy pozitívumot jelent a rossz hírekkel együtt.

Galéria megnyitása

Azt is megtudhattuk, hogy december 13-ával szűnik meg az érintett munkavállalók jogviszonya. Azt is hozzátette a Qualcomm, hogy bár nagyon sok embertől válik meg hamarosan, komplett létesítmények bezárására nem készül. A chipdizájner valójában ezt a mostani döntését előre jelezte is, az előző negyedéves jelentésben már szerepelt, hogy előre láthatólag létszámcsökkentésre, és ezzel kapcsolatos átszervezésekre kell számítani belátható időn belül.

Az elbocsájtások hírére egy minimálisan meginogott a Qualcomm részvényárfolyama, de rövid időn belül vissza is állt közel arra a szintre, ahol korábban volt. Ez minden bizonnyal annak köszönhető, hogy a vállalat jól előkészítette és tisztán közölte a hírt. A kellően tájékozott, nagyobb befektetők pedig már eleve számíthattak is erre. A vállalat elmondta, hogy a kulcsfontosságú fejlesztésekre nem lesz hatása a mostani döntésnek, és minden a régiben marad a cég működését illetően is.

Az elmúlt időszakban a Qualcomm több jelentős üzletet is nyélbe ütött, és most meglehetősen pozitív növekedési képet ápol. Hamarosan újra nekifut a PC-s piacnak, és ezúttal minden korábbinál nagyobb reményekkel telve teszi ezt, teljesen új technológiai megoldásokat bevetve. Ezen felül az is kiderült nem régen, hogy az Apple-nél még elég hosszú ideig marad a Qualcomm neve a beszállítók listáján, ugyanis a cupertinóiak nem haladnak jól a saját 5G modemük fejlesztésével.

A kiterjesztett és virtuális valóság kiszolgálására létrehozott platformokat is egyre többen alkalmazzák, a Meta Quest 3 szemüveg is ilyen egységre épül, és sokan abban bíznak, hogy ebből több millió példányt adhatnak majd el globálisan.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére