Shop menü

MÁR MEGINT LEÉPÍT A LINKEDIN, SOKAN AZ MI-T OKOLJÁK

A LinkedIn folyamatosan növekedik, mégis kisebb csapatnak kell a továbbiakban gondoskodni a működtetéséről.
Szécsi Dániel
Szécsi Dániel
Már megint leépít a LinkedIn, sokan az MI-t okolják

A technológiai szektorban tavaly indult nagy elbocsájtásokból a Microsoft elég jelentősen kivette a részét. Több körben bocsájtott el tízezreket, és mint az ismeretes, a LinkedIn is a Microsoft égisze alá tartozik, és ennél a platformnál idén már a második leépítés zajlik.

A munkakapcsolatok köré épülő közösségi platform igencsak rossz időszakon megy keresztül abból a szempontból, hogy minden eszközzel próbálják jövedelmezőbbé tenni. Ez pedig elég gyakran az emberek pozíciójába, munkájába kerül. Több körben, folyamatosan építik lefelé a munkavállalói kört, és nagyon úgy fest, hogy senki nem érezheti magát biztonságban. Az átszervezések és a leépítések az elmúlt hónapokban nem álltak meg, és könnyen lehet, hogy a jövőben újabb elbocsájtások lesznek.

Májusban jelentette be a Microsofttól függetlenül a LinkedIn az első nagyobb leépítést. Akkor 716 embert küldtek el a vezetők, most pedig arról számolhatunk be, hogy 668 munkavállalónak kell új hely után néznie.

A szolgáltatás nem teljes csapatokat számolt fel, minden részleget megtart. A különböző részlegekről vegyesen lettek felállítva dolgozók. Azt nem közölte a cég, hogy pontosan milyen területekről, mennyi embert rúgnak ki. Annak ellenére döntött a vezetés a leépítések mellett, hogy a LinkedIn egyébként növekedik, de a cél minden jel szerint az, hogy a lehető legtöbb profitot tudják belőle kilapátolni.

A LinkedIn tavaly először tudta elérni a 15 milliárd dolláros forgalmat, soha ekkora bevétele még nem volt a cégnek. De a jelek szerint ez nem lehet indok arra, hogy „feleslegesen fizessenek dolgozókat”, ha egy-egy csapat alacsonyabb létszámmal is képes lehet üzemelni. Azt látni kell, hogy a LinkedIn is sok új dolgozót vett fel a pandémia alatt, amikor megnőtt a szolgáltatás forgalma. Szóval részben az akkori döntések negatív hatásáról beszélhetünk most.

Galéria megnyitása

„Az agilisebb működés és a hatékonyabb növekedés elérése az átszervezések célja” – emelte ki a LinkedIn korábban. Most pedig arról beszélt, hogy a „racionális döntéshozatal” volt az elsődleges szempont. Szóval lényegében arról van szó a cég megfogalmazása alapján, hogy akiket elküldtek, azoknak a munkájára már egyébként sem volt szükség. A vállalat elmondása szerint a LinkedIn működésére nem lesz hatása a mostani leépítésnek.

Sokan már arról beszélnek, hogy a mesterséges intelligencia veheti el az emberek munkáját bizonyos esetekben. Az köztudott, hogy a LinkedIn egészen agresszívan kezdte fejleszteni az MI megoldásokat az elmúlt hónapokban. Ami nem meglepő a Microsoft égisze alatt, hiszen a redmondiak lényegében összebútoroztak a generatív MI piac legnagyobb szereplőjével, az OpenAI-jal.

A felhasználók egyre több olyan funkciót kapnak a LinkedIn keretei között, ami a generatív MI technológiákat használja ki többféle módon. Például az állásokhoz lehet leírásokat létrehozni néhány kattintással, profilok kitöltésében is segít, és így tovább. Ezen felül van már MI által megtámogatott beszélgetésindító funkció is, és egyéb kollaborációs eszközökbe is eljutott a mesterséges intelligencia.

Galéria megnyitása

Ezekkel párhuzamosan pedig jó eséllyel már a színfalak mögött is aktívan alkalmazhatja az MI technológiákat a LinkedIn, amivel megpróbálhatja kiváltani a dolgozók egy részét. Persze a cég biztosan nem fogja azt elismerni, hogy az MI előretörésének köszönhetően tud elbocsájtania dolgozókat.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére