Ismét csökkenhetnek a memóriaárak?

A memóriapiacon jelenleg elég feszült a helyzet, ugyanis a német Qimonda nemrégiben vált fizetésképtelenné, így a vállalat gyakorlatilag csődbe ment, ezzel egy időben a piac egyéb szereplői csökkentették termelésüket. A két tényező jóvoltából a hónap elején úgy tűnt, hogy a memória árak emelkedni fognak: a chipek drágultak is, de piaci elemzők szerint most újra jó esély van arra, hogy a termékek ára mérséklődjön.

Ismét csökkenhetnek a memóriaárak?

A memóriapiacon jelenleg elég feszült a helyzet, ugyanis a német Qimonda nemrégiben vált fizetésképtelenné, jelenleg is csődeljárás alatt van. Ezzel egyidőben a piac egyéb szereplői csökkentették termelésüket. A két tényező jóvoltából a hónap elején úgy tűnt, hogy a memória árak emelkedni fognak: a chipek drágultak is, de piaci elemzők szerint most újra jó esély van arra, hogy a termékek ára mérséklődjön.

A Qimonda januári csődje után a DigiTimes értesülései szerint a DDR2-es memória chipek árai hirtelen 6-8%-os emelkedést produkáltak február hónap első részében. A DigiTimes által megkérdezett gyártók szerint az 1 Gb-es DDR2-es chipek árai akár 1,5 dolláros magasságba is emelkedhetnek majd (emelkedtek is), de nem sokkal ezután ismét 1 dollár körüli szintre mérséklődhetnek az árak. A gyártók ezt az Európában és Amerikában tapasztalható keresletcsökkenéssel magyarázzák, de hozzáteszik azt is, hogy ezzel egy időben a kínai és a japán piacok fellendülőben vannak.

A DRAMeXchange legfrissebb adatai szerint az 1 Gb-es DDR2-es memória chipek árai már most is 1,2 dollár körül helyezkednek el. A piaci elemzések készítésével foglalkozó nagyvállalat állításai alapján a memória árak nagyjából 3 nappal ezelőtt érték el az 1,2 dolláros árszintet. Ez duplája a korábbi, 59 centes árnak, amely 2008 decemberének közepén volt aktuális. Hogy a piaci folyamatok pontosan mekkora hatással lesznek a végfelhasználói árakra, azt egyelőre megbecsülni sem nagyon lehet.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward