Idén a mobilkamerák átlépik a 100 MPixelt

Idén a mobilkamerák átlépik a 100 MPixelt

Az okostelefonok terén néhány éve nagyon komoly megapixel-háború dúlt, ami szerencsére egy kicsit alábbhagyott egy időre, és belátták a gyártók, hogy más kamerás fejlesztésektől kell a minőség javulását várni. A tavalyi év második felében viszont olyan szenzorok érkeztek, amik újra beindíthatják a megapixelek egyre fentebb srófolását.

A Samsung és a Sony is leleplezett 48, illetve 32 megapixeles képérzékelőket, amiknél a pixelösszevonási funkció kiemelte szerepbe lépett. Ezek a megoldások 0,8 mikronos pixelekkel dolgoznak, de az összevonást követően 1,6 mikronosra növekedett pixeleket alkotnak a szomszédos képpontok, ez pedig egyebek mellett átlagon felüli fényérzékenységet eredményez. A tavalyi szenzorok mostanra már több készüléknél is megjelentek a pixelösszevonási opcióval, amit kihasználva még mindig 12 és 8 megapixeles fotókat tudnak készíteni az egységek. És úgy fest, hogy a szenzorgyártók már azon dolgoznak, hogy még nagyobb felbontású megoldásokkal rukkoljanak elő.

Galéria megnyitása

A Qualcomm nemrégiben elkezdte feltüntetni a rendszerchipjeinek a specifikációjában, hogy egyetlen fotó elkészítésénél mekkora maximális felbontást tudnak kezelni az egységek. Ebből kiderült, hogy a Snapdragon 660-tól kezdve a Snapdragon 670-en, a 675-ön, a 710-en és a 845-ön át a Snapdragon 855-ig mindegyik lapka képes akár 192 megapixeles felbontást is kezelni. Fontos kiemelni, hogy ez csak abban az esetben lehetséges, ha szinte minden extra funkciót elfelejtünk, így például a többképes zajszűrést vagy a zero shutterlagot. Eddig egyébként ezt a felbontást semmilyen kamera nem közelítette meg az okostelefonokban, ez azonban idén megváltozik.

Judd Heape, a Qualcomm kinevezett termékfelelős vezetője egy interjúban a napokban elhintette, hogy az információik szerint idén már olyan okostelefonokba szánt szenzor is bemutatkozik, ami 100 megapixeles vagy még nagyobb felbontású képek készítését fogja lehetővé tenni. Emellett pedig a vállalat szakember egy szerényebb, 64 MPixeles megoldásról is említést tett, ami szintén 2019-ben debütálhat, ha minden a várakozásaik szerint alakul. Szóval a Qualcomm nem véletlenül módosította néhány hete a mobilplatformjainak a leírását. Minden bizonnyal ezek az új generációs érzékelők is képesek leszek a pixelösszevonásra, így a 64 megapixeles megoldás már kiemelt érzékenység mellett is 16 MPixeles képeket lőhet majd.

A Qualcomm kinevezett termékekért felelős vezetője az új szenzorok érkezése mellett egy másik érdekességet is megemlített. Elárulta Heape, hogy a Qualcomm soron következő csúcskategóriás rendszerchipje már natív támogatást fog biztosítani a nagy felbontású HDR10 videók megörökítéséhez. Ez a lapka valószínűleg még bőven fejlesztés alatt áll, és ha a cég tartja magát a korábbi években megszokott ütemtervekhez, akkor valamikor az év vége előtt fog erről a mobilplatformról lehullni a lepel, és csak jövőre kerül kereskedelmi forgalomba kész termékkel.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
0% THM
{{ product.displayName }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap