Hidegvér, tervezés, gyors döntéshozatal – Interjú Juhász „Sweet” Bencével

Legújabb interjúnkban az iTHR Fortnite-virtuózát faggattuk ki az esport kulisszatitkairól.

Hidegvér, tervezés, gyors döntéshozatal – Interjú Juhász „Sweet” Bencével

Nem is olyan régen az iPon Team Horizon Reapers (iTHR) Rocket Leauge csapatának tagjai nyilatkoztak lapunknak. Most pedig az egyik legeredményesebb Fortnite játékos, a rekorddöntő Juhász „Sweet” Bence szakított időt arra, hogy megválaszolja pár kérdésünket!

Köszönöm, hogy vállaltad az interjút! Kérlek, mutatkozz be az olvasóknak. Mit lehet rólad tudni, mióta foglalkozol esporttal?

Köszönöm a felkeresést. Juhász Bence vagyok, első éves hallgató lennék a Pannon Egyetemen, de kihagytam az első évet, hogy a Fortnite-ra és a karrierem építésére koncentráljak. Versenyszerűen két éve játszom a játékkal.

Naponta körülbelül mennyi idő megy el edzésre, és pontosan hogyan készülsz a meccsekre? A direkt gyakorlás mellett mekkora szerephez jut például korábbi viadalok elemzése, vagy más, ehhez hasonló módszer?

Jelenleg Frankfurtban bootcampelünk duo társammal, szóval az összes létező perc a játék körül forog már 2 hete, és még előreláthatóan 2-3 héten keresztül. Napi 12 órát minimum a játékkal foglalkozunk, profik elleni gyakorló meccseket azaz scrimeket játszunk az a nap nagy részében. Emellett a napi 3 órás duo versenyeket lejátsszuk, csütörtökönként solo verseny, illetve hétvégén nagy verseny, a duo FCS ami egy minimum 2x3 órás verseny, az a szezon fő versenye. Emellett van egy edzőnk, Colin aki az Atlantis csapatának az analistája, illetve edzője. Ő minden verseny után átnézi a meccseinket, leírja a hibáinkat és, hogy mit hogyan kellett volna jobban csinálnunk. A meccsek elemzése (VOD Review) nagyon nagy szerepet tölt be a versenyekre való felkészülésben.

Miben más ez az élet ahhoz képest, ahogy azt a nagy többség elképzeli, mi a különbség a vágyak és a rideg valóság között? Van esetleg valami, amit ma már máshogy csinálnál?

Az esportolói élet nem csak annyi amennyinek látszik kívülről, hogy egész nap a gép előtt ülünk és játszunk. Rengeteg lemondással, erőfeszítéssel jár ha folyton fejlődni akarsz. Minden ekörül kell forogjon és ehhez kell igazítanod az élet többi dolgait, nem fordítva. Máshogy szerintem nem csinálnék semmit.

Az előző kérdésnél maradva, szerinted mik a jó esportoló ismérvei, és mennyire reális az a vágy, hogy valaki Magyarországon ilyesmivel foglalkozzon, esetleg meg is éljen belőle? Általánosságban beszélve mennyi idő kell ahhoz, hogy valaki azt mondhassa, hogy profi?

Szerintem abszolút reális az, hogy valaki ebből megéljen itthon. Nagyon sok embernél csupán az elszántság hiányzik és a fejlődés vágy. Nem idő kérdése, hogy ki mikor lesz profi. Akkor mondhatod magadat profinak, ha a játékból meg tudsz élni.

Egyáltalán, hogy néz ki ez a folyamat? Az ember bejelentkezik, hogy érzi magában a tehetséget, aztán vagy válaszolnak neki, vagy nem, esetleg döntően játékosokra vadászó ügynökök dominálnak a piacon, vagy teljesen máshogy zajlanak a dolgok? Száz aspiránsból hány jut el odáig, hogy tényleg kamatoztathassa a tudását?

Nem kell ahhoz csapat, hogy bármit is elérj a játékban, de átlagosan az amatőr-félprofi játékosok keresik fel a csapatokat, hogy csatlakozhassanak, támogatást kapjanak tőlük külföldi versenyekre stb. A profi játékosokért már az orgok kapkodnak, nem ő keres magának. Az, hogy 100 emberből hány jut el idáig, nem tudok rá válaszolni. Én meg vagyok győződve afelől, ha valaki az összes idejét és energiáját erre fordítja, sikerülni fog neki, ugyan úgy mint bármi más az életben.

Galéria megnyitása

Ha már itt tartunk: jelent még számodra bármiféle élvezeti értéket a játék? Hiszen akárhogy is nézzük, nem azért ülsz le a monitor elé, hogy lazíts és kikapcsolódj, hanem komoly teljesítménykényszerrel nézel szembe, ami ritkán egyeztethető össze a pihenéssel.

Igen, élvezem a játékot, ha nem élvezném már nem játszanám. Szeretek versenyezni és fejlődni és még inkább szeretem látni, mikor a kemény munka kifizetődik.

Az esport népszerűségét az is jelzi, hogy egyre több képzési lehetőség elérhető azok számára, akik ezen a területen akarják megmérettetni magukat. Van esetleg akár direkt, akár indirekt tapasztalatod arról, hogy a különféle szakosztályok mennyire állnak a helyzet magaslatán? Hol érdemes tanulni?

Hívtak már engem tanítani több helyre is, de nem vállaltam el, ezáltal ebbe belátásom nincs.

Beszéljünk a Fortnite-ról! Kevés megosztóbb alkotás létezik nála, talán még a PUBG tud hasonló indulatokat kiváltani a szcéna iránt érdeklődőkből. Hiszen azzal együtt, hogy egy generáció kedvence, meglehetősen nagy a programot egy túlértékelt, bugyuta lövöldének tekintők száma is. Mit gondolsz, miért robbant ekkorát Darren Sugg műve, mi az a nehezen megfogható-megnevezhető bónusz, amit nyújtani tud?

A plusz amit a Fortnite nyújt más BR játékokhoz képest, az az építés. Az építés növeli a skillgapet a játékosok között, könnyebben tudsz kijutni a szorult szituációkból egy rossz kör esetében, mint egy  PUBG-ben. Egyértelműen az építés mechanikája miatt lett ilyen sikeres a játék.

Pályád eddigi csúcsa, hogy egymás után nem kevesebb, mint negyvenhárom Solo meccset nyertél meg. Tudatosan készültél a rekord felállítására, vagy egyszerűen így jött ki a lépés? Meglátásod szerint mi a fontosabb: a reflexek, a hidegvér, az előre tervezés, vagy valami teljesen más?

Hát őszintén megmondva, kompetitív szempontból nem ez a legnagyobb eredményem, hisz itt többnyire casual játékosok ellen játszottam és nyertem a játékokat. A szezon akkori szakaszában nem voltak versenyek vagy bármi más amit játszani lehetett volna, szóval maradt a különböző win streakek felállítása. A játékban a hidegvér és az előre tervezés a legfontosabb szerintem és a hirtelen döntéshozatal.

Galéria megnyitása

Esportolóként nyilván a különféle nemzetközi versenyeken való részvétel jelenti a legnagyobb dicsőséget, ám mint az közismert, a dühöngő koronavírus-járvány miatt a legtöbb ország bezárkózik. Mennyire érinti a szektort ez az új veszélyforrás? Sorra maradnak el a megmérettetések, és rövid, illetve középtávon reménytelennek tűnik a helyzet, vagy ennél azért pozitívabb az összkép? Valamint érezhető esetleg némi pánik a versenyzők között? Hiszen bár hazánkban minimum trükkös megélni videojátékozásból, külföldön jóval könnyebb, de ha nincs rendezvény, pénzt se nagyon lehet keresni.

A Fortnite-ban többnyire online versenyek vannak, szóval a korona vírus ezt nem veszélyezteti, bár több mint valószínű, hogy emiatt Világbajnokság nem lesz, de erről még nincs hivatalos információ.

Mik a távlati terveid? Feltételezem, egy ideig még nyilván versenyzel, de gondolkozol-e már azon, hogy mi jön ezután? „Civil” pályán akarsz később elhelyezkedni, netán edzőként próbálnád ki magad?

Versenyezni szeretnék ameddig tudok, ha a Fortnite-nak annyi, akkor akár más játékban, ezek mellett pedig elvégezni a mérnökinformatikus szakot, hogy azért legyen egy diplomám is.

Még egyszer köszönöm, hogy vállaltad az interjút. Remélem, hogy a jövőben is sikert sikerre halmozol majd.

Én köszönöm a felkeresést és a jó kívánságokat!

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap