Gyorsan emelkednek a memóriaárak

A DDR2-es és DDR3-as memóriachipek, illetve memóriamodulok hétről hétre egyre drágábbak és drágábbak.

Gyorsan emelkednek a memóriaárak

A DRAMeXchange elemzői divíziójaként működő TrendForce illetékesei friss információkat tettek közzé, amelyekből kiderül, hogy a memóriapiacon az árak emelkedő tendenciája az elmúlt időszakban is rendületlenül tovább folytatódott. A szakemberek szerint most az rontja a helyzetet, hogy a kínai média tabletek gyártói egyre nagyobb mennyiségben rendelnek mobil helyett hagyományos DRAM chipeket. Ez önmagában még nem lenne baj, viszont most, hogy a DRAM gyártók még a vásárlói igények növekedésével sem növelik a termelést, az árak egyre feljebb és feljebb kúsznak.

A drágulás számokban

Az átlagos szerződéses ár egy 4 GB-os DDR3-1600 MHz-es memóriamodul esetében március első felében már 23 dollárra ugrott, ami a korábbihoz képest újabb 15%-os emelkedést jelent. A DDR2-es memóriamodulok piacán ennél is rosszabb a helyzet: egy átlagos 2 GB-os DDR2-es memóriamodul szerződéses ára a szóban forgó időszakban már 13,75 dollár volt, azaz 25%-kal drágábban lehetett hozzájutni, mint néhány héttel ezelőtt.

A napokban egy 2 Gb-es DDR3-as teszteletlen (eTT) memóriachipért a tajvani piacon az azonnali kereskedésben 1,57 dollárt kértek. A 2 Gb-es DDR3-1333 MHz-es, illetve DDR3-1600 MHz-es memóriachipek ugyanitt 1,693 dolláros, illetve 1,680 dolláros áron találtak gazdára. Ezzel szemben egy 4 Gb-es s DDR3-1600 MHz-es DRAM IC már 3,403 dollárba került. Az árak tehát ismét feljebb kúsztak néhány százalékot.

A drágulás mögött álló egyik ok

A kínai média tablet gyártó vállalatok egyébként költségcsökkentési okokból friss termékeik készítésénél nem speciális, mobil memóriachipeket, azaz LPDDR2-es vagy LPDDR3-as megoldásokat, hanem normál DDR3-as memóriachipeket használnak. Ezek a kínai vásárlók leginkább 2 Gb-es DDR3-as memóriachipeket keresnek, ám ezeknek a termékeknek a gyártását fokozatosan leépítik a DRAM gyártók, így a 2 Gb-es DDR3-as memóriachipek ára meredekebben emelkedik, mint 4 Gb-es társaiké.

A drágulás másik oka

Annak ellenére, hogy a PC piac szállítási mutatóinak emelkedésére 2013 második negyedévében nem lehet számítani, az OEM partnerek mégsem csökkentik DRAM rendeléseiket, ugyanis szeretnék feltölteni raktárkészleteiket még annak érdekében, hogy az elkövetkező "csúcs negyedévekben" legyen elegendő memóriachipjük, illetve memóriamoduljuk - ebben az akcióban látszólag az egyre növekedő memóriaárak sem igazán akadályozzák őket.

A nem túl rózsás jövő

A TrendForce illetékesei most úgy látják, hogy a 4 GB-os DDR3-as memóriamodulok esetében a nem is oly távoli jövőben a 27-28 dollár közötti ár sem elképzelhetetlen, ami a fentebb említett 23 dolláros összeghez képest komoly emelkedést jelent. Érdekesség, hogy januárban ezek a memóriamodulok még 17,5 dollár körüli áron találtak gazdára a szerződéses piacon.

A DRAM gyártók most jól járhatnak, hiszen bejön a számításuk

Rövidtávon jó esély van arra, hogy a DRAM árak fokozatosan visszatérnek arra a szintre, ahol a memóriachipek gyártása és értékesítése ismét profitot termel majd a cégeknek, legalábbis azoknak biztos, akik 20 nm-es osztályú, illetve ennél fejlettebb gyártástechnológia alkalmazása mellett készítik memóriachipjeiket.

Ennek alapján úgy tűnik, hogy a DRAM gyártók termeléscsökkentéssel és átszervezéssel kapcsolatos erőfeszítései végre eredményre vezetnek - az alacsony memóriaárakhoz szokott vásárlók legnagyobb bánatára.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward