ECO Mode csökkenti a RYZEN 3000-es sorozat fogyasztását

A RYZEN Master alkalmazáson keresztül engedélyezhetjük az újítást, amelynek köszönhetően jelentős energiamegtakarításra nyílik mód.

ECO Mode csökkenti a RYZEN 3000-es sorozat fogyasztását

Az AMD tegnap elég sok terméket bemutatott: megérkezett a harmadik generációs RYZEN Threadripper sorozat első két képviselője, de a RYZEN 9 3950X is bemutatkozott, a belépőszintre pedig egy igazi különlegességet, egy szorzózár-mentes Athlon APU-t küldtek harcba az Intel megoldásai ellen.

A bejelentések között el volt rejtve egy érdekes újítás is, amely a harmadik generációs RYZEN processzorok esetében használható, lényege pedig az, hogy egy kattintással, Windowson belül elérhetővé teszi a konfigurálható TDP (cTDP) opciót, ehhez csak a RYZEN Master alkalmazást kell telepíteni, amelynek legfrissebb verziója innen tölthető le.

Az ECO Mode névre keresztelt funkció lényege, hogy bekapcsolásával jelentősen csökkenthető az adott RYZEN processzor TDP kerete, ami kisebb fogyasztást, illetve csekélyebb melegedést eredményez. Ez az opció akkor jöhet jól, ha tudjuk, nem lesz szükség a processzor erejére, ugyanis könnyű terhelést jelentő alkalmazásokat futtatunk rajta, így némi teljesítmény beáldozásával inkább a fogyasztást és a melegedést csökkenthetjük.

Galéria megnyitása

Mivel a bejelentés a RYZEN 9 3950X rajtjával egy időben történt, így az AMD ezzel a processzorral mutatta meg, milyen lehetőségek rejlenek az új szolgáltatásban. Az ECO Mode engedélyezésével a 105W-os TDP keret 65 W-ra csökken, így az AMD szerint 44%-kal kevesebb energiát használ a processzor, ezzel együtt pedig 7 Celsius fokkal alacsonyabb üzemi hőmérséklet mellett is dolgozik, vagyis a hűtés is halkabb lehet, modelltől függően. Ennek persze ára van, ugyanis az ECO Mode engedélyezésével teljesítményt veszítünk: az AMD szerint ebben az üzemmódban a normál teljesítmény 77%-át kapjuk meg, ami azért nem hangzik tragikusan, ha azt is szem előtt tartjuk, milyen előnyökkel kecsegtet.

Az ECO Mode a 105 és 95 W-os modelleknél 65 W-os, míg a 65 W-os TDP kerettel rendelkező processzorok esetében 45 W-os TDP keretet vethet be. A 45 W-os TDP kerettel rendelkező processzoroknál 35 W-ra mérséklődik ez az érték. Az új funkció jóvoltából alacsonyabb fogyasztás mellett üzemelhet az adott rendszer, amennyiben nincs szükség a maximális teljesítményre – például internetezés, filmnézés, zenehallgatás, irodai munka, illetve egyéb, kevés erőforrást igénylő feladatoknál is. Az új funkció akár a Mini-ITX rendszerek építői számára is jól jöhet.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap