Megjelent a RYZEN 9 3950X és az Athlon 3000G is

Az AMD a HEDT szegmens mellett a klienspiacot is megajándékozta két néhány újdonsággal.

Megjelent a RYZEN 9 3950X és az Athlon 3000G is

Itt a 3. generációs RZYEN processzorcsalád leggyorsabb tagja

Galéria megnyitása

Galéria megnyitása grid_on

A RYZEN 9 3950X érkezéséről az idei E3 óta tudhatunk, ma pedig végre hivatalosan is bemutatkozott az új processzor, amiről igazából már eddig is tudtunk mindent. A Socket AM4-es processzorfoglalatba szánt központi egység ugyanúgy 105 W-os TDP kerettel érkezik, mint a 12 maggal rendelkező RYZN 9 3900X, viszont a maximális boost órajele 100 MHz-cel magasabb lesz, processzormagokból pedig néggyel többet kapott. Egyéb területeken ugyanazt kapjuk, amit már a több modell esetében megszokhattunk.

Galéria megnyitása

Fontos változás viszont, hogy a RYZEN 9 3950X esetében a doboz nem tartalmaz már hűtőt, ugyanis az AMD szerint ezen a szinten úgyis egyedi hűtés preferálják a vásárlók – a rivális megoldások esetében hasonló gyakorlat van érvényben. Annak érdekében viszont, hogy könnyebb legyen kiválasztani a megfelelő hűtőt, az AMD egy külön weboldalon listázza a kompatibilis és megfelelő modelleket, így ezt a lapot érdemes lehet felkeresni vásárlás előtt. Ezen az oldalon folyadékhűtések szerepelnek, ugyanis az AMD szerint az új processzort "folyadékhűtéshez optimalizálták".

Galéria megnyitása

Galéria megnyitása grid_on

És arra is oda kell figyelni, hogy az adott alaplap esetében le kell tölteni és alkalmazni kell az AGESA 1.0.0.4B alapú BIOS-t, amellyel maximális teljesítmény mellett használhatjuk a szóban forgó processzort. A BIOS esetében érdemes megvárni a végleges kiadást, a bétákat érdemes mellőzni. Az AMD belsős tesztjei szerint az új processzor egyszálas teljesítmény szerint 22%-kal gyorsabb, mint a korábbi csúcsmodell, a RYZEN 7 2700X. A riválisokkal összehasonlítva azt láthatjuk, hogy a Core i9-9900K-hoz, illetve a HEDT platformba szánt 1200 dolláros Core i9-9920X-he képest tartalomgyártással kapcsolatos feladatok alkalmával 19-79%-os előnyben van az AMD újdonsága. Ráadásul a RYZEN 9 3950X kevesebbet is fogyaszt, mint a Core i9-9900K. 1080p-s játékok terén fej-fej mellett halad majd a Core i9-9900K és a RYZEN 9 3950X. Utóbbi a RYZEN 9 3900X-hez képest egyébként jóval alacsonyabb magórajelet alkalmaz, ahogy az a fenti táblázatból is kiderül, boost órajel terén viszont 100 MHz-es előnyban van, így csak az a kérdés, hogyan alakul az átlag-órajel.

A RYZEN 9 3950X várhatóan november 25-én kerül az üzletek polcaira, az első független tesztek azonban már november 14-én, vagyis egy hét múlva megjelenhetnek.

Érkezik az Athlon 3000G is

Galéria megnyitása

Az AMD a belépőszinten is új processzorral készült, ami a Picasso APU sorozat alapjaira támaszkodik, vagyis ZEN+ alapú processzormagokkal, illetve VEGA alapú iGPU-val szerelték fel. Turbo Boost támogatás ebben az esetben nem jár, valamint a kétcsatornás DDR4-es memóriatámogatás is 2667 MHz-en tetőzik, viszont érkezett egy olyan extra, amire nem igazán számíthattunk. A 35 W-os TDP kerettel dolgozó Athlon APU meglepő módon szorzózár-mentes kiépítésben érkezik, vagyis könnyedén tuningolható, amire a 65 W-os hűtőteljesítménnyel érkező gyári AMD hűtés alighanem lehetőséget is biztosít.

Galéria megnyitása

Az AMD szerint akár 400 MHz-es tuningra is lehetőség nyílik, igaz, azt elismerték, hogy ehhez az eredményhez már nem gyári, hanem felsőkategóriás hűtőre van szükség, azaz érdemes mérlegelni, ér-e annyit a tuning, mint amennyi plusz befektetést igényel. Ezzel egyébként az Athlon 3000G lett az első olyan Socket AM4-es APU egység, amely szorzózár-mentes kivitelben érkezik, ami komoly fegyvertény.

Galéria megnyitása

Galéria megnyitása grid_on

Az új központi egység a maga 49 dolláros árával igen ütőképesnek tűnik, közvetlen riválisa pedig a Pentium G4500 lesz, ami meglehetősen népszerű a maga kategóriájában. A belsős tesztek alapján az AMD új APU egysége méltó vetélytársa lesz az említett Intel processzornak, ám teljes képet majd csak az első független tesztek adhatnak. Az új APU egység november 19-én kerül forgalomba, listaára pedig 49 dollár lesz.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap