Creative SoundBlaster Surround 5.1

Creative egy apró és figyelemre méltó kis eszközzel van már jó ideje a piacon, mellyel könnyedén tudunk 24-bites, 5.1-es hangzás kicsikarni a PC-nkből, vagy notebook-unkból.

Creative SoundBlaster Surround 5.1

Surround 5.1 - Bevezető

A Creative ugyanazt a terméket kínálja két név alatt, és talán most az egyszer, mi európaik jobban jártunk, mint az amerikaiak, ugyanis a mi csomagolásunkban sokkal több minden található. Ez azt jelenti, hogy a Sound Blaster Live! 24-bit External és a Sound Blaster Surround 5.1 technikailag teljesen megegyezik. A képek tanulsága szerint az egyetlen külső eltérés, hogy az európai változat teljesen fehér kivitelben kapható, míg az amerikai verzió fekete-fehér. Az amerikai változatban egyedül egy 9-tűs kábelt találunk, amivel a külső hangkártyát tudjuk analóg összekötni a megfelelő hangrendszerrel (Creative kompatibilitási listája: http://www.creative.com/products/product.asp?category=1&subcategory=206&product=10702&nav=5). Az európai verzióban azonban 3 darab minijack/rca, valamint egy optikai kábelt is mellékelnek.

A Sound Blaster Surround 5.1 nem mást kínál, mint egyszerű üzembe helyezésű (USB-s) professzionális hangkártyát, mellyel a zenéinket és a filmjeinket 5.1-es hangzásban élvezhetjük. Ráadásul a mellékelt szoftveres támogatás segítségével egy kisebb audió stúdiót is kapunk, ahol kedvünkre szerkeszthetjük zenéinket, vagy számítógépre rögzíthetjük egy külső eszköz hanganyagát, amit aztán CD-re vagy DVD-re ki is írhatunk.

 

Minimális Rendszerkövetelmény

[list type="unordered"]

[*]Intel® Pentium® III vagy Celeron® osztályú 800Mhz-es vagy gyorsabb processzor

[*]Microsoft Windows® XP (SP1) vagy 2000 (SP4)

[*]128MB RAM

[*]340 MB Szabadhely

[*]Szabad USB 1.1 port

[*]Fejhallgató vagy megfelelő hangfal szett

[*]CD/DVD-ROM meghajtó a szoftver telepítés miatt

[/list]

 

Specifikáció

[list type="unordered"]

[*]Lejátszás: 24-bites Digitális-Analóg konverzió 16 vagy 24 biten, 48kHz-es mintavételezéssel 5.1-es módban és akár 96kHz-es mintavételezéssel sztereó módban.

[*]Felvétel: 24-bites Analóg-Digitális konverzió 16 vagy 24 biten, 96kHz-es mintavételezéssel.

[*]SPDIF (Sony/Philips Digital Interface): akár 24-bites 96 kHz-es minőségű jeltovábbítás.

[*]Bemenetek: Vonal és Mikrofon bemenet

[*]Analóg Kimenetek: Elülső Bal/Jobb, Hátsó Bal/Jobb és Center/Subwoofer

[*]Digitális Kimenetek: Optikai és Koaxiális kimenet

[*]Előlapi Kezelő Szervek: CMSS Be/Ki, Mikrofon hangerő, Hangerő szabályozás/Némítás

[/list]

Surround 5.1 - Kicsomagolás

A szokásos Creative dizájnban kaptuk kézhez a Surround 5.1-et, melynek dobozát körbe forgatva minden számunkra fontos, előzetes információt megtudhatunk. A pakkot kibontva előkerül a hófehér külső egység és a hozzátartozó USB kábel, a 3db jack/rca és az optikai kábel, valamint egy részletes, többnyelvű használati utasítás plusz egy telepítő CD.

A kis fehér doboz tetején egy gravírozott Creative felirat alatt két hangerő szabályozót találunk, amiket a piktogramok és a feliratok egyértelműen azonosítanak. A hangerőszabályzót, ha lenyomjuk, akkor aktiváljuk a némítást, ugyanezzel a folyamattal pedig deaktiváljuk. A mikrofon hangerőszabályzója 2-es skálázással van felosztva, ami bizonyos esetekben még jól jöhet.

Az előlapon a főbb csatlakozási pontok vannak, mint az optikai kiment, a mikrofon bemenet, valamint egy fejhallgató csatlakozás. A CMSS-es be- illetve kikapcsoló gombja is itt kapott helyet, közvetlenül az utólag beszerezhető távirányítónak kialakított infra vevőegység mellett. Két led található még az előlapon, melyek közül az egyik kéken, a másik zölden világít. A kék fény jelzi számunkra, hogy a Surround 5.1 üzembe van helyezve, míg a zöld fény a CMSS aktív állapotában villan fel.

A hátlapon találjuk az 5.1 csatornás hangfal szettek csatlakoztatásához nélkülözhetetlen kimenteket (Center-Sub, Rear, Front), egy jack bemenetet, egy SPDIF RCA kimenetet, a már említett 9-tűs analóg csatlakozót és az USB csatlakozási pontot. A minőségnek hála, az összes ki- és bement aranyozott, mely tisztább jelátvitellel kecsegtet. A doboz alján gumitalpak teszik biztonságosabbá a Surround 5.1 elhelyezését.

Surround 5.1 - Értékelés

A mellékelt szoftvertartalom már jól ismert, a szokásos Creative kezelőfelületet kapjuk. A Surround Mixer-ben a különböző ki- és bemenetek hangerejét tudjuk szabályozni. Az Advenced fül alatt pedig a hangrendszerünk egyes elemeinek a hangerejét tudjuk beállítani.

Az EAX Console panelt megnyitva sok kisebb fület találunk a felső indexben, de ezek közül számunkra a legérdekesebb a CMSS 3D. Ennek az opciónak a bekapcsolásával térhangzást tudunk előcsalogatni a sztereó hanganyagunkból. Szintén ezen a panelen tudjuk beállítani a megfelelő hangerő elosztást az elülső és a hátsó hangfalak között, az 5.1-es rendszerünknél.

A Speaker Settings-ben tudjuk beállítani, hogy milyen típusú hangrendszerrel rendelkezünk, és hogy az esetleg digitálisan csatlakozik a Surround 5.1-hez. Itt találjuk még a Bass Managment-et, amiben a mély hangok megszólalását tudjuk a számunkra legideálisabban beállítani. A Graphic Equalizer panel, ahogy a neve is mutatja, equalizer beállításokat engedélyez. Számos előre beállított mód közül válogathatunk, de akár a saját igényünk szerint is belőhetjük az egyes csúszkákat.

Használat közben nem éreztük, hogy az USB keresztmetszete bármiben lekorlátozná a Surround teljesítményét, egyedül a Windows-ba lépéskor lejátszott hang szólalt meg akadozva. A notebookunkhoz csatlakoztatva a Creative üdvöskéjét, máris elfelejtettük az integrált hangkártya zajos, dinamikátlan hangzását és átadtuk fülünk a térhangzásnak. Legyen szó filmnézésről vagy játékról, esetleg nagyon hangos zenehallgatásról, egyszer sem jött zavarba a Surround 5.1. A kis dobozt pedig akár hangerőszabályzónak is használhatjuk, ha a billentyűzet vagy az egér túl messze lenne tőlünk. Az elvárt Creative minőséget kapjuk elérhető áron, kategóriájában a középkategóriát képviseli a maga 13-14ezer Ft-os árcímkéjével. 24-bites, 48Khz-es térhangzás USB-ről, ez a Creative Sound Blaster Surround 5.1.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward