Bosszút állhatnak a mozik a Warneren az HBO Max miatt

Senkinek nem tetszik, hogy a stúdió a mozikkal egy időben streamingen is elérhetővé teszi a filmeket.

Bosszút állhatnak a mozik a Warneren az HBO Max miatt

Nemrég jelentette be a Warner Bros., hogy (hivatalosan) a koronavírus járványra hivatkozva minden 2021-re tervezett nagyszabású filmjét egyszerre mutatja majd be a mozikban és az HBO Max streaming szolgáltatáson. A dolog nem maradt visszhang nélkül: a mozik, a rendezők és a színészek egyaránt nemtetszésüket fejezték ki a döntéssel kapcsolatban, többen egyenesen azt mondják, hogy a Warner ezzel megöli a filmkészítés lelkét hogy némi profitra tegyen szert.

A leginkább kritikus talán Christopher Nolan volt, aki nyíltan ki is állt a véleményével, és a következőt találta mondani:

"Az iparágunk legjobb filmkészítői és legfontosabb sztárjai úgy feküdtek le tegnap este, hogy az egyik legnagyszerűbb filmstúdiónak dolgoznak. Másnap úgy keltek fel, hogy már a legrosszabb streaming szolgáltatónak dolgoznak. A Warner egy nagyon jól működő gépezet volt, ami el tudta juttatni a filmeket a mozikba és otthonra egyaránt, és most ezt akarják tönkretenni. Fogalmuk sincs róla, hogy mit veszítenek ezzel. A döntésüknek nincs semmilyen gazdasági értelme, és még a legegyszerűbb Wall Street-i befektető is meg tudja mondani a különbséget, hogy mi az, amikor valaki fel akarja kavarni az állóvizet, és amikor valami úgysem fog működni."

Persze mondhatjuk, hogy a Warner csak a Disney példáját követi, amelyik idén több filmet is nagyon hamar, vagy a mozikkal együtt tett elérhetővé streamingen, de olyan terveket még a Disney-től sem hallottunk, hogy legalább egy évig minden nagy filmjük rögtön elérhető legyen online is.

Ráadásul ez a döntés a Warner pénztárcájának lehet, hogy jót tesz (legalábbis hosszú távon, ha növekszik az HBO Max előfizetői számai), azonban az egyébként is szörnyű helyzetben lévő mozis vállalatoknak egy újabb nagyon komoly érvágás. Éppen ezért több bennfentes forrás is arról nyilatkozik, hogy a mozikat üzemeltető láncok megállapodtak egymással, és ha a Warner fenti terve tényleg megvalósul, akkor annyira leviszik majd a mozijegyek árait, hogy abból végső soron a stúdió szinte semmi pénzt nem fog látni.

Hogy még inkább érthető legyen a probléma forrása: egyes számítások szerint a Warner döntése körülbelül 1,2 milliárd dollárnyi bevételkiesést okozhat a mozipénztáraknál.

Akárhogy is, úgy látszik, hogy a Warner vezetősége kitart a döntés mellett a komoly ellenállás árán is. A WarnerMedia vezérigazgatója, Jason Kilar a helyzetet látva ugyanis a következőt nyilatkozta:

"Nincs gondunk azzal, hogy olyat csináljunk, mint előttünk senki más. Ez nem a gyengéknek való döntés, de a jó hír az, hogy elég őrültek és furcsák vagyunk ahhoz, hogy továbbra is jónak tartsuk a döntést, még akkor is, ha mi vagyunk az elsők, akik ezt csinálják". Nagyon úgy néz ki tehát, hogy jövőre az olyan filmek, mint a The Suicide Squad, a Dűne, az új Mátrix, a Wonder Women 1984 és még sok más már nem csak a mozik privilégiuma lesz.

Neked ajánljuk

Kiemelt
Csak gépösszerakó
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap