Bitfenix Colossus M számítógépházak rendhagyó dizájnnal

A Colossus M sorozat tagjai kívülről egyformák, belső kialakításuk azonban igencsak eltérő.

Bitfenix Colossus M számítógépházak rendhagyó dizájnnal

A Bitfenix alig két hónapja rántotta le a leplet a Phenom sorozat tagjairól, ám a gyártó már megint két új számítógépházzal rukkolt elő, amelyek mindketten a Colossus-M sorozatot erősítik. Az egyik modell a Colossus Mini-ITX, a másik pedig a Colossus Micro-ATX nevet kapta – mindketten igényes, futurisztikus kivitelben kerülnek a boltok polcaira.

Bitfenix Colossus Micro-ATX

Mérettől függetlenül mindkét család ugyanazokat a dizájnjegyeket viseli: az előlap szellőzők nélkül, letisztult kivitelben érkezik, közepét pedig egy határozott él töri meg. A nyitható előlapon a szokásos Bitfenix logó mellett színes csíkok is helyet kapnak, amelyek a ház jobb és bal oldallapjain is folytatódnak. Az szóban forgó csíkok piros, kék, vagy zöld színben tündökölhetnek, hála a LiteTrak technológiának, ami tulajdonképpen nem más, mint egy többféle üzemmóddal rendelkező világító rendszer. A csík kék, fehér vagy piros fényárban úszhat, emellett színváltós pulzáló mód is rendelkezésre áll, ami nem csak figyelemfelkeltő pulzálást kínál, de a világítás színét is automatikusan váltogatja. A különböző üzemmódok között egyetlen gombnyomással lehet váltani. Az ajtó mögött perforált felülettel rendelkező előlap bújik meg, amely minden esetben kínál egy 5,25"-os külső bővítőhelyet.

Bitfenix Colossus Micro-ATX

Az új számítógépházak modelltől függetlenül egyforma külső mérettel rendelkeznek és dizájn tekintetében sincs különbség közöttük, azonban ha vetünk néhány pillantást a hátlapjukra, azonnal kiderül, melyik modellel van dolgunk. Az új számítógépházak matt fekete SoftTouch Surface Treatment bevonatot kaptak, ami elegáns megjelenést kölcsönöz nekik.

Bitfenix Colossus Micro-ATX

Az újdonságok mindketten egyforma előlapi portokat kaptak, amelyek között két USB 3.0-s csatlakozó, egy fejhallgató kimenet és egy mikrofon bemenet sorakozik. Az előlapi portok ezúttal is a ház jobb oldallapján találhatóak. Ha külsőleg nem is, bővítőhelyek és belső elrendezés tekintetében már vannak különbségek a termékek között, így ezeket most sorra is vesszük.

Bitfenix Colossus Micro-ATX

A Bitfenix Colossus Micro-ATX modell belsejében Micro-ATX vagy Mini-ITX formátumú alaplap elhelyezésére van mód, tápegységből pedig ATX formátumú példány kaphat helyet a ház alján. Az alaplaptálcán természetesen jelen van a szokásos kivágás is, így a processzor vagy a processzorhűtő cseréje egyszerűen megoldható. 5,25 colos bővítőhelyből egy, 3,5 colosból négy, 2,5 colosból pedig 3 darab áll rendelkezésre. Az öt PCI bővítőhellyel ellátott újdonság akár két darab kétslotos videokártyát is el tud nyelni. A videokártyák 320 milliméternyi hellyel gazdálkodhatnak, processzorhűtőből pedig maximum 160 milliméter magas példány fér el a termékben.

Bitfenix Colossus Micro-ATX

Amennyiben megelégszünk egyetlen kétslotos videokártyával, akkor a rendszer egy 240 milliméteres vékony hőleadó radiátort is elszállásolhat, ami a folyadékhűtő rendszerek szerelmeseinek mindenképpen jó hír. A szellőzésről alap esetben két ventilátor gondoskodik: egy 120 milliméteres légkeverő a ház alján, egy másik 120 milliméteres ventilátor pedig a ház hátulján lapul. Amennyiben a ház aljára ventilátorok helyett 3,5 colos merevlemezeket szeretnénk szerelni, akkor jól jöhet a mellékelt mágneses hőpajzs, ami megvédi a merevlemezeket a tápegység felől érkező meleg levegőtől.

A Colossus Mini-ITX modell belsejében már csak Mini-ITX alaplap fér el, azonban az ATX formátumú tápegység továbbra is a ház alján foglal helyet. Az alaplaptálca ennél a háznál már a ház aljával merőlegesen foglal helyet a rendszerben, PCI bővítőhelyekből pedig csak kettő áll rendelkezésre. Az újdonság 5,25 colos bővítőhelyekből egyet, 3,5 colosakból ötöt, 2,5 colosakból pedig összesen nyolcat kínál. Utóbbiaknál természetesen a maximális mennyiség eléréséhez fel kell áldozni a 3,5 colos fiókokat, plusz igénybe kell venni a házban elhelyezett 3 extra bővítőhelyet is.

Bitfenix Colossus Mini-ITX

Az eltérő elrendezésnek köszönhetően a videokártya számára – a FlexCage HDD keret eltávolításával – 330 milliméternyi, a processzorhűtő számára pedig 175 milliméternyi hely áll rendelkezésre.

Bitfenix Colossus Mini-ITX

A rendszer hűtéséről alap esetben két ventilátor gondoskodik: egy 120 milliméteres példány a ház elején, egy másik 120 milliméteres példány pedig a ház hátulján bújik meg. Természetesen a folyadékhűtő rendszerek hőleadó radiátorának elszállásolására is van mód: a ház tetején maximum 240 milliméteres, a ház elején pedig maximum 200 milliméteres hőleadó radiátor fér el.

Bitfenix Colossus Mini-ITX

Bitfenix Colossus Mini-ITX

A Bitfenix új, Colossus M sorozatú számítógépházai decemberben kerülnek az üzletek polcaira, várható ajánlott végfelhasználói áraik egyelőre nem ismertek.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward