Beérett az ígéretes AV1 alapú állókép-formátum, ami a JPG-t is válthatja

Az AV1 kodek alapjaira támaszkodó AVIF mögött sok nagy név sorakozott fel, ami nagy lendületet adhat a formátum népszerűsítésének.

Beérett az ígéretes AV1 alapú állókép-formátum, ami a JPG-t is válthatja

Az jogdíjaktól mentes AV1-es kodek formátummal kapcsolatban már több alkalommal is írtunk, legutóbb például arról számoltunk be, hogy a YouTube már meg is kezdte az AV1 videók tesztelését. Az AV1 összességében arra született, hogy leváltsa a VP9-es és HEVC kodekeket, hiszen az újkodek alacsonyabb bitráta mellett is jó képminőséget nyújt, így összességében kisebb adatforgalmat generál, hiszen 30-40%-kal jobb tömörítéssel dolgozik. Az AV1 iránt éppen ezért a Netflix is érdeklődik, ugyanis sokat segíthet a 4K-s és HDR streamek hatékonyabb közvetítésében, illetve idővel ezek piaci részesedését is hatékonyan növelheti, plusz az alacsonyabb sávszélesség-igény miatt több néző is élvezheti az újítást.

Az AV1 tehát ígéretes szereplőnek tűnik a mozgóképek szegmensében, az általa használt technológiát azonban nem csak itt, hanem az állóképeknél is fel akarják használni, ahogy azt már a kezdetekkor bejelentették. Azóta folyamatosan zajlik a munka a háttérben, most pedig komoly mérföldkőhöz ért az AV1-re támaszkodó képformátum, az AVIF, amely február 19-én érte el az 1.0.0-s állapotot. A Githubon lévő változat fejlesztésén több mérnök is dolgozott, akik a Netflix, a Microsot és a Google kötelékébe tartoznak – utóbbi vállalat egyébként az AV1 mögötti munka oroszlánrészét végzi.

Az új képformátum tömörítési hatékonyság és képminőség terén mind a HEVC-hez kötődő HEIF, mind pedig az Apple iOS eszközei által alkalmazott HEIC képformátum ellen harcba szállhat. Nagy lendületet adhat neki az, ha a Google az Android ökoszisztémába integrálja az új formátumot, hiszen rengeteg eszköz használja az említett operációs rendszert, így hamar nagy népszerűségre tehetne szert. Az AVIF segítségével nem csak az adatforgalom csökkenthető, hanem az tárhely-foglalás mértéke is, hiszen a hatékonyabb tömörítésnek köszönhetően kevesebb helyet igényel egy-egy AVIF formátumú kép, mint a HEIC, HEIF, vagy éppen JPG formátumú megoldások. A munka tehát javában zajlik, ha újabb mérföldkőről érkezik hír, arról természetesen beszámolunk.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
0% THM
{{ product.displayName }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap