Avermedia Live Gamer Portable

Az Avermedia apró, hordozható gépével bárhol felvehetjük a játékunkat, PC-re kötve pedig streamelhetünk is.

Avermedia Live Gamer Portable

A vas

Az Avermedia manapság vezető szerepet tölt be a hardveres enkóderek piacán, ami persze annak is köszönhető, hogy mára az ellenfelek nagy része eltűnt, vagy csak szimplán nem koncentrál minden szegmensre (vagy épp régióra), miközben az Avermedia próbál minden igényt kielégíteni. A kifejezetten a játékosokra koncentráló termékcsaládjukból már járt nálunk a főleg konzolosoknak szánt Game Capture HD, és a PC-be építhető Live Gamer HD. Legújabb alkotásuk, a Live Gamer Portable egyszerre szól mindkét tábornak, és ahogy az a nevéből is kitalálható, könnyen hordozható, és pillanatok alatt beköthető a legtöbb rendszerbe, így az sem jelenthet problémát, ha át akarunk ugrani egy barátunkhoz vele.

Az LGP egy kicsi, informatív dobozban érkezik, ami magyarul is büszkén hirdeti, hogy mi mindenre képes a benne lévő vas. Ez itt ni:

Felül szálcsiszolt alumínium felület vár minket, alul pedig gumírozott felületek, hogy ne csúszkáljon a kezünkben is könnyen elférő gép. Legalábbis ez kéne legyen a lényege, de ha van egy nehéz, merev HDMI kábelünk, akkor nem sok értelme van az egésznek, mert a Live Gamer Portable olyan könnyű, hogy igazából a HDMI kábel fogja rángatni. Ne rakjuk tehát az asztal szélére, mert a kábel súlya lehúzhatja.

A Live Gamer Portable minden oldalán találunk valami érdekességet. Az egyiken egy SD kártyafoglalatot a PC nélküli módhoz, a következőn egy kapcsolót, amivel válthatunk a PC-s vagy PC nélküli üzemmódok között, a harmadik oldalon egy USB portot, a negyediken pedig csatlakozók garmadáját, ezekkel köthetjük hozzá a masinát konzolunkhoz vagy PC-nkhez. Van egy HDMI be- és kimenet, ugyanez audio csatlakozókkal, és egy rejtélyes AV IN csatlakozó, amire mindjárt visszatérünk. Az LGP tetején lévő kör alakú gomb szolgál a felvétel elindítására, leállítására. Ennyi az egész, egyszerűbb nem is lehetne, de nézzük meg még mit kapunk a géphez, hiszen a doboz csak úgy feszül a sok kábeltől.

A képen sorban haladva a következőket látjuk: egy rövid HDMI kábelt, egy PlayStation 3-hoz való audio-videó kábelt, egy USB kábelt, egy mini-jack csatlakozós audió kábelt és egy AV-IN > komponens kábelt. Ez utóbbi arra jó, hogy ha esetleg PlayStation 3-on kívül is szeretnénk valami komponens kimenetes gépet kötni a Live Gamer Portable-re, akkor megtehessük. A listából már kiderülhetett, hogy az AV-IN bemenet a komponens bemenetet helyettesíti, csak éppen öt óriási csatlakozó helyett, egyetlen aprócska formájában. Hála ennek, a PlayStation 3-as kábelt használva néhány másodperc alatt összekapcsolható a Portable a konzolunkkal. Nincs többé kábelrengeteg, a TV-nket pedig egyszerűen a HDMI kimenetre köthetjük.

A kábelekkel ráadásul nem ér véget a tartozékok listája. Kapunk még egy rövid leírást, ami elmagyarázza, mivel hogyan kössük össze a Live Gamer Portablét; egy papírt, ami közli, hogy töltsük le a legfrissebb RECentral szoftvert az Avermedia honlapjáról, három hónap Xsplit prémium tagságot, és ami a legfontosabb: egy hordozótokot. Utóbbi egy elvárható figyelmesség a cég részéről, mégis sok tesztelt terméknél találkoztunk már azzal, hogy nem járt hozzá hordtáska, mikor illett volna adni mellé, így bevéssük a második piros pontot is az Avermediának (az első az ötletes PS3 kábelért jár).

A szoftver

Mielőtt rátérnénk a tapasztalatainkra, érdemes egy kicsit foglalkozni a RECentrallal, mert sokat fejlődött, mióta utoljára láttuk. Ez a szoftver vezérli PC-s üzemmódban a Live Gamer Portable-t.

Felvétel beállítások
Felvétel beállítások

Immár választhatunk, hogy MP4 vagy TS formátumban szeretnénk elmenteni a felvételeinket. A bitráta egész 60000kbps-ig állítható, és végre van lehetőségünk az fps beállítására is. Ez utóbbi azért különösen fontos, mert a régi szoftver mindig az adott felbontáson elérhető maximális fps számot használta, tehát akkor is 60 fps-sel vett fel 720p-ben, ha ennek éppenséggel semmi értelme nem volt, csak csökkentette az egy képkockára eső bitek számát.

PC-re kötött felvételnél az OSD
PC-re kötött felvételnél az OSD

Megjelent a késleltetett felvétel lehetősége is, ami azt jelenti, hogy a RECentral folyamatosan veszi amit csinálunk, majd ha valami olyasmi történik a képernyőn, amit végleges megörökítésre alkalmasnak ítélünk, akkor csak vissza kell tekernünk egy kicsit, és elmenteni a szükséges részt. A funkció nagyon hasznos tud lenni, de értelemszerűen csak PC-s üzemmódban működik, és akkor is csak akkor (az OSD miatt), ha más gépen megy a mentés, mint amiről jön a videó folyam, tehát két PC kell hozzá, vagy egy PC+konzol. A dolog egyetlen szépséghibája, hogy a szabad tárhelyből kiindulva kiszámolja a RECentral, hogy hány percnyi anyagot tud lementeni, majd ez alapján létrehozza a tekerősávot (legalábbis az általunk tesztelt verzióban még ez volt a helyzet). Ennek köszönhetően, ha sok az üres helyünk, akkor borzasztóan nehézzé válik a finom navigáció, hiszen hiába indítottuk csak el 10 perce a felvételt, ha a csúszka már egy órára szól, akkor ez a 10 perc csak egy kis részét teszi ki.

A gyárilag támogatott streamelési szolgáltatók köre is bővült, a RECentral már alapból ismeri a TwitchTV-t, a UStreamet és a niconico-t, de természetesen lehetőség van beállítani egyéb szolgáltatókat is kézzel.

Beállítások a PC-nélküli módra
Beállítások a PC-nélküli módra

A RECentral mellett megjelent a PC-free utility is, kifejezetten a Portable-höz, ebben lehet állítgatni, hogy ha épp nincs PC-re kötve a gép, akkor milyen beállításokat használjon. Mikor nálunk járt az LGP, akkor még csak fixen 720p-ben volt hajlandó felvenni (PC nélkül), és mindössze a bitrátáját lehetett állítgatni (4/8/12/16Mbps, ahogy a képen is látszik), de azóta már hajlandó a gép 1080p-ben is felvételeket készíteni, 30 fps-sel. Remélhetőleg idővel állíthatóvá válik a felbontás és az fps szám is. Utóbbi azért lenne fontos, mert 720p-ben most erőlteti a 60 fps-t a Portable, előbbire meg azért, mert már a doboza is azt hirdeti a gépnek, hogy 480p, 576p, 720p és 1080p is támogatott lesz előbb-utóbb (mondjuk pont ezért azt biztosra vehetjük, hogy ezt meg fogják oldani).

A tapasztalatok

Most pedig jöjjenek a tapasztalataink! Először a PC-free móddal próbálkoztunk, elvégre hordozhatósága lévén ez az egyik legizgalmasabb része a Live Gamer Portable-nek. A felvételekhez szükség van egy megfelelő sebességű (az Avermedia Class 10-est ajánl) SD kártyára, ez szerencsére rendelkezésünkre is állt. Az valószínűleg bitrátától függ, hogy a gép mennyire tolerálja a gyengébb kártyákat, de egy Class 10-essel a maximális bitrátával rögzített videóknak sem volt semmi gondja. Nagy hiányosság viszont, hogy az LGP nem hajlandó memóriakártya-olvasóként funkcionálni PC-re csatlakoztatva, így gondoskodnunk kell egy SD kártyaolvasóról, ha hozzá szeretnénk férni a felvett videóinkhoz. Mi jobb híján a mobiltelefonunkat használtuk erre a célra.

Energiát mindig a mellékelt USB kábelen keresztül kaphat a Live Gamer Portable, ezért nincs hozzá külön adapter, hiszen akár PC-ről, akár PS3-ról vagy Xbox 360-ról van szó, jó eséllyel mindig lesz egy szabad USB portunk a gépen, amit használhatunk tápellátásra. Géptől függetlenül a csatlakoztatás mindig gyerekjáték, az egyetlen probléma, amivel találkoztunk, az az volt, hogy PS3-ra kötve, ha csak szimplán átváltottunk komponens kimenetre, akkor a HDMI-n továbbküldött jel olyan formátumú volt, amit a TV-nk nem volt hajlandó felismerni. Kis trükközéssel persze beállítható minden, és jó hír, hogy az Avermedia YouTube csatornája tele van tippek és trükkök videókkal, az ilyen helyzetekre is találunk megoldást (nálunk a nem éppen mai TV is lehetett a probléma).

PS3-as felvétel PC-free módban (a YouTube képstabilizálója nélkül)

HDMI-s felvételek esetében körülbelül ugyanarra a minőségre számíthatunk, mint amit a Live Gamer HD-nél megszokhattunk, míg a komponens bemenetet használva az eredmény nekünk jobban tetszett annál, mint amit a Game Capture HD mutatott. Persze az analóg csatlakozásnak még mindig megvan a hátránya, kicsit mosott, ha jól megnézzük és a színek is mások, de ez nem a Portable hibája, véleményünk szerint az a lehetőségekhez képest szép felvételeket készített.

PC-re kötve a Portable-t, megnyílik a lehetőségek tárháza. A RECentral aktiválódik és beállítások garmadájával lát el minket. Formátum, bitráta, felbontás, fps, minden állíthatóvá válik, még audio kommentárt is vehetünk fel a videóinkhoz. Minőségben megint a Live Gamer HD-re tudunk hivatkozni, kb. azt kapjuk itt is, csak nem PCI Expresses kártya formájában. Vettünk fel 60000kbps-os videókat is, hátha ki tudunk fogni az USB 2.0-s kapcsolaton, de szerencsére ez nem jött össze, a gép vette az akadályt. 120Hz-es támogatás viszont hivatalosan továbbra sincs, ezt érdemes figyelembe vennie annak, aki ilyen gyors monitort használ.

Streamelés alatt semmilyen problémát nem tapasztaltunk, de csak a nagyobb szolgáltatóknál próbálkoztunk (Twitch, Ustream), a sima felvételeket pedig egyből fel lehet tölteni YouTube-ra, ha nem akarjuk megvágni őket a gépünkön.

Az ítélet

A Live Gamer Portable személyében egy nagyon ügyes és hasznos kütyüt ismerhettünk meg. A szoftvereire még ráfér egy kis polírozás, és nagyon sajnáltuk, hogy nem lehet vele beolvastatni a benne lévő SD kártya tartalmát, de körülbelül ez minden, amibe bele tudunk kötni. A kezdőtől a profiig bárki be tudja állítani magának, a hordozhatósága pedig sok esetben lehet komoly előny. Nagyon tetszett még nekünk a hozzáadott PlayStation 3-as kábel, amivel eltüntethető kábelrengeteg, egyetlen vékony kábelen átjön a komponens kábel mind az öt jele. Dicséretes az is, hogy az Avermedia jó támogatást ad a géphez, még saját videók formájában is. Ha valaki nem szeret a papírok között turkálni, elég csak felmennie az Avermedia YouTube csatornájára és szinte minden beállítással kapcsolatos kérdésre megtalálhatja a választ. Ajánlott plecsnit csak az ára és az SD kártyaolvasó funkció hiánya miatt nem kap a Live Gamer Portable tőlünk, vagyis főleg előbbi miatt, mert megfelelő ár mellett az utóbbit könnyen megbocsátanánk. Az árat félretéve viszont nagyon tetszett nekünk a gép, nehéz szívvel adtuk vissza, biztosak vagyunk benne, hogy sok játékosnak lehet ez a közel tökéletes megoldás a gameplay stream/felvétel problémáira.

A Live Gamer Portable-t az Avermedia hazai képviseletétől kaptuk kölcsön a teszt idejére, ezúton is köszönjük!

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward