Avermedia Aegis mikrofon gamereknek - marketing, semmi több

Az AverMedia gamer mikrofonja iskolapéldája annak, hogy mikor ne higgyünk a marketingnek.

Avermedia Aegis mikrofon gamereknek - marketing, semmi több

1. Bevezető, csomagolás, külső, funkciók

A nálunk főként TV-tunereiről és video capture kártyáiról ismert tajvani AverMedia új, gamereknek készült perifériákat dobott a piacra, melyek közül tesztünkben az AverMedia Aegis mikrofonnal ismerkedtünk meg közelebbről. A 99,99 dolláros (nálunk 30 000 Ft körüli áron lesz kapható) mikrofont kifejezetten a játékosok igényeire szabták: a gyártó ígérete szerint a kondenzátoros iránymikrofonnak és a szoftvernek köszönhetően nemcsak a háttérzajokat zárja ki, hanem a hangfalakból jövő zajokat is, és kristálytiszta hangzást biztosít. Nézzük, mit sikerült beváltani ezekből a jól hangzó ígéretekből a készüléknek!

Csomagolás, külső, funkciók

A GM310 névre hallgató termék az Aegis művésznevet a reklámok szövege szerint Zeusz pajzsáról kapta, amely a könyvek helyett képregényeken felnőtt marketingesek szerint így nézhetett ki. A sokszögű, többféle anyagot, felületet és formavilágot magában foglaló dizájn sok mindenre emlékeztet a Millenium Falcontól kezdve Iron Manen át a Transformerekig - ha nem tudjuk, mi sem találtuk volna ki, hogy ez az asztalra tehető érdekes külsejű lapos tárgy egy mikrofon. A tervezők ügyeltek rá, hogy az eszköz külseje tökéletesen illeszkedjen gamer termékcsaládjuk másik tagjához, a szintén fekete-vörös, hasonló formákkal büszkélkedő Ballista Trinity hangfalszethez.

A doboz jobb alsó sarka lecsapottt dizájnt kapott, hogy feltűnőbbé és érdekesebbé tegyék, ezt a rendhagyó sarkat még külön vörösre színezték, ha esetleg mégsem vettük volna észre. A csomagolás ábrái és szövegei stílusosan a termék színeihez igazodnak. A doboz első borítója mágneszáras, ha kihajtjuk, láthatóvá válik az Aegis, amely átlátszó műanyag borító alatt pihen. Ez a műanyag rész fiókként kihúzható. A dobozban a mikrofonon és a kábelén kívül található még egy kézikönyv és egy kitűző/matrica/hűtőmágnes is.

A mikrofon külseje erős műanyagból készült, masszívnak látszik, a gombokról ez sajnos nem mondható el: a hangerőszabályzó tekerője nem ül masszívan a helyén és a némító gombnál is lötyögősre vették a figurát. Érzésre mindkettő olcsó anyagból készült. A hangerőszabályzó könnyedén, szinte ellenállás nélkül tekerhető. A némító gomb nem mindig reagál úgy, ahogyan kéne neki, bár egész nagy felülete van, de csak akkor lép működésbe, ha pont középen nyomjuk meg. A mikrofon hátulján találunk még egy kapcsolót, amelynek két állása van a DSP (Digital Signal Processing, azaz digitális jelfeldolgozás) ki- ill. bekapcsolására, ez is egy olcsó műanyag fajtából.

A készülék aljának majdnem teljes felületét gumitalp borítja, melynek segítségével a 130 g tömegű eszköz stabilan áll az asztalon. Dicséretes és érdekes megoldás, hogy a csavarokat borító részeknél a gumitalpat nem ragasztották oda, ezeken a helyeken finoman kihajthatóak, így ha szét kellene szerelnünk az eszközt, nem kell leszednünk róla a talpat.

A hangerőszabályzó alatt körben gyűrűszerű sáv található, amely zölden világít, jelezve, ha mikrofonunk tettre kész, és pirosan, ha túl nagy lenne a hangerő. Némításkor ez a fény kialszik, és a némító gombon található áthúzott mikrofon ábra pirosan világít. Nagyon hasznos és kényelmes funkciók ezek, még ha a marketingesek kissé túl is spilázták őket: az még rendben van, hogy a hangerőszabályzót intuitívnak nevezték, de a némító gombot "Kinetikus Némító Emeltyű" néven emlegetni már erős barokkos túlzás, amin persze jót nevettünk, akárcsak azon a kétes művészi értékű képen, amellyel a termék oldalán az Aegist reklámozzák.

A mikrofonhoz tartozik még egy 175 cm hosszú, masszív, ipari vastagságú, harisnyázott mikro USB-kábel is, melynek csatlakozói aranyozottak. Diszk nincs a csomagban, a háttérzajok kizárásáért felelős szoftvert az AverMedia oldaláról tölthetjük le (de így legalább biztos, hogy mindig a legfrissebb kerül a gépre).

2. Telepítés, szoftver, tapasztalatok

A készüléket gépünkre csatlakoztatva a meghajtó telepítését automatikusan elvégzi az operációs rendszer. Ezután kell installálnunk az AverMedia Voice Engine névre hallgató szoftvert, melynek segítségével bekalibrálhatjuk mikrofonunkat. A gyártó oldalán található információk szerint ez a következő rendszerekkel kompatibilis: Win7 x86, Win7 x64, Win8.1 x86, Win8.1 x64, Win10 x86, Win10 x64. A magyarul is tudó program segítségével a kalibrálás csak pár percet vesz igénybe. Első lépésként el kell helyezzük asztalunkon a készüléket egy számunkra kényelmes, és lehetőség szerint stabil helyre. A leírás szerint a mikrofon maximum 60 cm távolságról érzékeli a hangokat.

A következő lépés, hogy hangfalunk hangerejét a játék közben általunk megszokottra állítsuk. Ezután a szoftver lejátszik egy teszthangot, hogy a készülék beállíthassa, honnan fognak jönni a hangok, melyeket ki kell zárnia. Ennyi az egész, és már használatba is vehetjük a mikrofont.

Furcsának éreztük, hogy a kalibrálás során mi magunknak nem kellett a mikrofonba beszélnünk, ezért kissé kétkedve álltunk neki a tesztnek. Rossz sejtéseink sajnos beigazolódtak, az Aegisnek nemcsak a háttérzajok kizárása nem ment, de a mikrofon hangminősége sem hozta azt, amit elvártunk tőle. A digitális jelfeldolgozást bekapcsolva és anélkül is maximum olyan hangminőséget produkált, mint amit egy olcsó headset mikrofonja.

Galéria megnyitása grid_on

A DSP-t bekapcsolva a mély hangok elvesztek, a középtartomány nem volt teljesen tiszta és a hangerő is egyenetlen volt. Erősebb hangok esetében a hang berecsegett, torzult, függetlenül attól, mekkorára állítottuk a hangerőt. Ez durva hiba egy kifejezetten gamereknek szánt mikrofon esetében, hiszen játék közben gyakran előfordulnak érzelmesebb kirohanások, hirtelen felkiáltások, de egy általános használatú mikrofon esetében sem elfogadható.

A DSP-t kikapcsolva a mély hangok talán egy kicsivel jobban előjöttek, és a hangerő egyenetlenségek megszűntek, de erősebb hangerőnél a mikrofon ugyanúgy betorzított, és a hangminőség normál hangerőnél sem volt tökéletes. A marketing szövegben szereplő kristálytisztától ez a minőség mindkét esetben igen messze állt. Mindenesetre így legalább érthető, hogy miért kell vörös fénnyel jeleznie az Aegisnek, ha túl hangosak vagyunk.

A hátérzajok kizárása olyannyira nem ment a készüléknek, hogy Teamspeakes beszélgetőpartnereim nemcsak a saját játékom hangjait hallhatták a hangfalamról, hanem a szomszédos kollégáét is, aki két méterre ül tőlem. Ezek alapján az is kérdéses, hogy valójában iránymikrofon lapul-e a készülék belsejében, ahogy hirdetik.

3. Értékelés

A készülék masszívan ült az asztalon, a gumitalpnak köszönhetően nem csúszkált; a lapos dizájnnak hála nem volt zavaró és nem foglalt sok helyet. Jó ötletnek tartottuk, hogy nagy, könnyen elérhető, sötétben is megtalálható némító és hangerőszabályzó gombokat raktak rá, amelyekkel játék közben is kényelmesen, egyszerűen lehet elvégezni a beállításokat, úgy, hogy oda sem kell néznünk. Ezen, és az elpusztíthatatlan kábelen kívül azonban sajnos más pozitívumokat nem tudunk elmondani a termékről. A 100 dolláros ár már nem kevés egy mikrofonért, ennyi pénzért sokszorosan jobb hangminőség lenne elvárható annál, mint amit az Aegis nyújt, de a recsegés, torzítás semmilyen mikrofon esetében nem elfogadható. A legfontosabb funkció, a háttérzajok kizárása, amellyel a játékosok rétegét lett volna hivatott megnyerni a készülék, egyáltalán nem működött. Sokkal többet vártunk az AverMedia Aegisztől, de ennyiért még a minimális követelményeknek sem felelt meg, ezért ezt a terméket sajnos senkinek sem tudjuk ajánlani.

Galéria megnyitása grid_on

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward