Angol humor kontra kiberterrorizmus – Johnny English újra lecsap

Őfelsége balfék ügynöke visszatért, hogy helyreállítsa a megzavarodott brit biztonságpolitika egyensúlyát, avagy Rowan Atkinson szavatossága soha nem jár le.

Angol humor kontra kiberterrorizmus – Johnny English újra lecsap

Amikor egy rejtélyes kiberbűnöző feltöri Nagy-Britannia MI7 néven futó titkosszolgálatának rendszerét, és kiszivárogtatja az összes ügynök személyazonosságát, a helyzetet idegesen fogadó és alkohollal kezelő miniszterelnök (Emma Thompson) vészmegoldást indítványoz. Így kerül a képbe egy már jó ideje nem aktív profi, Johhny English (Rowan Atkinson), aki pillanatok alatt visszarázódik régi hivatásába. Visszavonulása óta sokat fejlődött a hírszerzés eszköztára, ám a bénázásra és a forgandó szerencsére szakosodott veterán nem kér az újdonságokból. Inkább a klasszikus kütyükkel – robbanó rúzzsal, energiagolyóval és egy frissen leporolt, „oldschool” pisztollyal – felfegyverkezve pattan be egy régivágású Aston Martinba, hogy újra a világ segítségére siessen.

Galéria megnyitása

Rowan Atkinson karriert és hírnevet épített arra, hogy ő az a kissé fura brit fickó, aki általában kétballábas, rendszerint kényelmetlen szituációkba keveredő figurákat alakít, ám ezt kiemelkedő egyediséggel teszi. 2003-ban Mr. Bean neve mellé újabb ikonikus karakter szignóját véste fel portfóliójának kiemelt fejezetébe. Johnny English jött, látott, és megtalálta célközönségét, amelyha nem is óriási, de legalább hűséges. Az ő kedvükért Atkinson most újra visszatért a szóban forgó James Bond-karikatúra szerepébe, és hozza is a tőle elvárható szintet. A színész a rá jellemző fergeteges mozgáskultúrával és utánozhatatlan arcjátékával kifejezetten jópofa showt csinál. Mindebben korrekt asszisztensekre lel Emma Thompsonban, a titokzatos szerepben látható Olga Kurylenkóban és az English társát megformáló Ben Millerben, így a gárda a jó öreg Rowan Atkinson vezetésével szép, rendezett sorban szállítja a humort.

Amely mindazonáltal nem működik tökéletesen minden jelenetben, pedig a szórakoztató képsorok alapjául szolgáló témák skálája viszonylag széles. A poénok kémfilmes paródiából, Johnny English szerencsétlen megmozdulásaiból, valamint a régi látásmód és a modern hozzáállás kontrasztjából adódnak. Szép számmal jelen vannak persze fizikai gegek is, hiszen a címszereplő lépten-nyomon elcsúszik, megbotlik, beakad mindenfélébeés lefejel dolgokat. Az ilyen és ehhez hasonló momentumok szinte szünet nélkül érkeznek, így talán a nagy számok törvénye is közrejátszik abban, hogy jó néhány poén szárazra, unalmasra, esetleg fárasztóra sikeredik. A helyzet összképe azonban nem vészes, hiszen a humorosnak szánt mozzanatok durván fele valóban nevettető, néhány esetben nem is kicsit.

A kellemes angolos viccelődés és az ezt bemutató színészi játékok szépen elringatják kikapcsolódni vágyó lényünket, ráadásul a szűk másfél órás játékidőbe üresjáratok se fértek bele, így a vígjátékélmény meglehetősen pörgős. Szükség is van erre, mert amíg nevetünk, vagy Atkinson különböző irányba mozduló arcizmait próbáljuk összeszámolni, addig nincs időnk az amúgy elkeserítően gyengén megírt történettel foglalkozni. A Johnny English újra lecsap ezerszer látott sablonokat használ fel, és még csak meg sem próbál nekik új színt kölcsönözni. A krimiszál rémesen egyszerű, fordulatai pedig jóformán gondolkodás nélkül kiszámíthatók, ráadásul ebben a filmben láthatjuk a valaha volt egyik legfelületesebb értekezést a kibervédelem témaköréről.

Nagy szerencsénkre Rowan Atkinson megment mindent, ami erre rászorul (vagyis a humorvilágon kívül a produkció összes részletét), viszont eléggé zavaró, hogy a készítők szinte csak és kizárólag erre hagyatkoztak. Nem foglalkoztak a cselekmény és a karakterek kellő kidolgozásával, mert helyesen előre látták, hogy a legendás komikus elviszi az összképet a hátán.

Hári Dániel

Neked ajánljuk

Kiemelt
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
0% THM
{{ product.displayName }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap