AMD: A ZEN3 dizájn kész, fejlesztjük a ZEN4-et

Az AMD jól láthatóan lendületbe jött, ami az Intel számára egyelőre nem túl jó hír.

AMD: A ZEN3 dizájn kész, fejlesztjük a ZEN4-et

Az AMD második generációs ZEN architektúrája, amely a ZEN2 nevet viseli, a július 7-én piacra dobott RYZEN 3000-es processzorsorozattal debütált, tegnap pedig a köré épülő második generációs EPYC szerverprocesszorok is megjelentek. Utóbbiakhoz egy rendezvény is kapcsolódott, amelynek keretén belül minden fontos tudnivalót elárult a cég a résztvevőknek – az esemény teljes felvételét itt lehet megtekinteni. A ZEN2 a korábbi ZEN+-hoz képest kétszámjegyű előrelépést képvisel az órajelenként végrehajtható műveletek számában, különlegessége pedig az, hogy ez az első olyan x86-os CPU architektúra, amely már 7 nm-es csíkszélességgel készül a TSMC gyárában – a 7 nm DUV eljárás bevetése mellett.

Az előadáson szóba került a ZEN2 mikro-architektúra utódja, a ZEN3 is, amellyel kapcsolatban elmondták, készen áll a tervezési fázis, így hamarosan megkezdődhet a prototípusok tervezése és gyártása, illetve az architektúra tesztelése is. A ZEN3 már nem a 7 nm DUV, hanem a 7 nm EUV gyártástechnológiával készül, amelynél néhány réteget az EUV levilágítás használata mellett gyártanak le.

Galéria megnyitása

Az új gyártástechnológia jóvoltából jelentősen, nagyjából 20%-kal növekedhet a tranzisztorsűrűség, azonos órajel mellett pedig 10%-kal csökkenhet a fogyasztás, vagyis az új dizájn energiahatékonyabb lehet. A ZEN3 esetében az energiahatékonyság képviseli a legfontosabb szempontot, de ezzel együtt némi teljesítménynövekedésre is számíthatunk, ami ebben az esetben szerényebb szintet képvisel. A ZEN3 új utasításkészleteket is hozhat, érkezésére pedig 2020 folyamán számíthatunk.

Mivel a ZEN3 dizájn már készen áll, a fejlesztőcsapat a ZEN4 mikro-architektúrával kapcsolatos munkaálatokat is megkezdte, a köré épülő processzorok azonban majd csak valamikor 2021 folyamán jelenhetnek meg. Akkoriban a 7 nm-es gyártástechnológia már kiforrottabb lesz, azaz könnyebben és eredményesebben lehet vele nagyobb, bonyolultabb lapkákat készíteni, így az aktuális chiplet dizájnt megtartva egy-egy ilyen chiplet több processzormagot rejthet. Persze az sincs kizárva, hogy újra csíkszélesség-váltás mellett dönt az AMD, azaz egy modernebb gyártástechnológiára tér át, például a 6 nm EUV node-ra.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap