AM1-es processzorokhoz is jó a Scythe új CPU hűtője

A rendhagyó terméknek valószínűleg sokan fognak örülni, ugyanis a Kodati Rev. B 34 milliméteres teljes magasságával rengeteg helyzetben lehet ideális választás.

AM1-es processzorokhoz is jó a Scythe új CPU hűtője

A Scythe frissítette egyik meglévő processzorhűtőjét, a Kodati névre keresztelt modellt, amelynek legfrissebb kiadása, a Kodati Rev. B, rendkívül érdekesre sikeredett. Az új processzorhűtő egyrészt kompakt és könnyű, hiszen teljes magassága 34 milliméter, tömege pedig mindössze 180 gramm – de ezt már az előd is tudta; másrészt sokoldalú is, mivel a szokásos processzorfoglalatok mellett immár az asztali Kabini APU egységek Socket AM1-es CPU foglalatára is felszerelhető. Utóbbi nagy szó, hiszen olyan univerzális processzorhűtő eddig még nem készült, amely passzolna az FS1b processzorfoglalatra is – de azért akad már kereskedelmi forgalomban olyan megoldás, amivel kiváltható a gyári Socket AM1-es processzorhűtő.

A Scythe Kodati Rev. B a szokásos speciális felépítést alkalmazza: a ventilátor a hűtőtömb és a processzor felületére illeszkedő talpazat között helyezkedik el, így a processzorhűtő nagyon kompakt. A processzor által termelt hőt egy rézből készült talpazat veszi át, amelyből két darab, egyenként 6 milliméteres átmérővel rendelkező hőcső vezeti el azt az alumínium lamellákhoz. A termék 82,5 x 95 x 34 milliméteres mérettel bír, így szinte minden helytakarékos asztali számítógépben elfér. A termék sem a memóriafoglalatokkal, sem az egyéb alaplapi komponensekkel nem kerül összetűzésbe.

A talpazat és a hűtőtömb között elhelyezkedő ventilátor 80 milliméteres átmérővel bír, vastagsága pedig mindössze 10 milliméter. A PWM támogatás jóvoltából a Slip Stream Slim 80 PWM légkeverő a percenkénti 800-as és 3300-as közötti fordulatszám-tartományban dolgozik, így 10,2- és 42,2 köbméter közötti levegőmennyiség megmozgatására képes egyetlen óra leforgása alatt. A zajszint 8,2- és 32,5 dB(A) között helyezkedik el, azaz a friss processzorhűtő akár hangoskodni is tud. A légkeverő egyébként siklócsapágyazást alkalmaz.

A Scythe Kodati Rev. B (SCKDT-1100) a vállalat speciális E.I.S. rögzítő rendszerét alkalmazza, így a processzorhűtőhöz nem kell külön hátlap – hála a csavar-alapú rögzítő mechanizmusnak. A csomagban található rögzítő alkatrészeknek köszönhetően a Kodati Rev. B az alábbi Intel és AMD processzorfoglalatokat támogatja:

• AMD: AM1, AM2, AM2+, AM3, AM3+, FM1, FM2, FM2+

• Intel: LGA775, LGA1150, LGA1155, LGA1156

Fontos azonban megjegyezni, hogy a Kodati Rev. B a PWM támogatás alkalmazása mellett maximum 65 wattos TDP-ig tud megbirkózni a különböző processzorokkal, de ha folyamatosan maximális fordulatszám mellett járatjuk a ventilátort, akkor egészen 88 wattos TDP-ig merészkedhetünk – ekkor persze a 32,5 dB(A) zajszinttel is meg kell barátkozni.

A Scythe Kodati Rev. B a hozzá tartozó hővezető pasztával és a gyors üzembehelyezési útmutatóval kerül az üzletek polcaira, méghozzá 19,7 eurós listaáron.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward