A Samsung lefelé nyomja a memóriaárakat

A fejlettebb csíkszélsséggel történő gyártás előnyeit kamatoztatja a cég, aminek riválisai aligha fognak örülni.

A Samsung lefelé nyomja a memóriaárakat

Néhány elemző szerint a DRAM piacon növekvő árakra lehet számítani, ami jelentősen javíthatja a DRAM gyártó vállalatok profitabilitását – erre a szűkös esztendők után bizony szükség is van. Érdekesség azonban, hogy egyes beszámolók szerint a Samsung a DRAM árak csökkentésébe kezdett annak érdekében, hogy árbevételét növelhesse, márpedig ez a lépés veszélyt jelenthet a többi gyártó profitjára.

Jelenleg a Samsung az egyetlen olyan DRAM gyártó nagyvállalat, amely 20 nm-es csíkszélességgel készíti memóriachipjeinek többségét. A Micron és az SK Hynix esetében a memóriachipek nagyobb része 25 nm-es vagy 28 nm-es gyártástechnológia alkalmazásával készül. A fejlettebb gyártástechnológia jóvoltából összességében elmondható, hogy a vele készített integrált áramkörök kisebbek, előállításuk pedig olcsóbb – pont ezért tudja a Samsung olcsóbban adni saját termékeit anélkül, hogy a lépés veszélyeztetné a nyereségét.

Érdekesség egyébként, hogy a Samsung stratégiája nem csak a számítógépekbe szánt memóriachipeket, hanem a mobil LPDDR DRAM memóriachipeket is érinti, ami probléma a vetélytársak számára. Az LPDDR DRAM memóriachipek ára évek óta stabilan alakult, ez pedig segített a DRAM gyártóknak nyereségük biztosításában.

A DRAMeXchange szakemberei szerint idén a globális DRAM piac forgalma eléri az 52,3 milliárd dolláros szintet, ami az előző évhez képest 13%-os növekedést jelent. A Samsung globális első helye ezután sem kerül veszélybe, sőt, az évek óta tartó dominancia a jövőben tovább erősödhet. Utóbbiban komoly segítség lesz, ha elkészül a vállalat legújabb dél-koreai üzeme, amely Pyeongtaek mellett áll csatasorba. Ennek az üzemnek az építése mintegy 23,6 milliárd dollárt emészt fel.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward