Shop menü

A LEGFRISSEBB WINDOWS 11 CANARY BUILD FEDÉLZETÉRŐL MÁR HIÁNYZIK A WORDPAD – LEZÁRUL EGY 28 ÉVES KORSZAK

A WordPad megszűnéséről a tavaly szeptemberi hivatalos bejelentés óta tudni lehet, a gyakorlatban azonban még csak most kezdték el a szoftver kivezetését.
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
A legfrissebb Windows 11 Canary Build fedélzetéről már hiányzik a WordPad – Lezárul egy 28 éves korszak

A Microsoft Windows fejlesztőcsapata még tavaly szeptemberben jelentette be, hogy 28 évnyi szolgálat után rövidesen száműzik a Windows beépített alkalmazásai közül a sokak körében népszerű szövegszerkesztő alkalmazást, ami a WordPad nevet viseli. Az ingyenes szoftvert letisztult és egyszerű felhasználói kezelőfelülete, illetve megfelelő „felszereltsége” miatt sokan előszeretettel használták, hiszen gyorsan indult, kevés erőforrást foglalt, a célnak pedig mégis megfelelt – sokoldalúbb volt, mint például egy Notepad, de ez igazából nem túl meglepő.

Galéria megnyitása
A döntést tehát már tavaly bejelentették, viszont az első olyan Windows 11 kiadás még csak nemrégiben jelent meg, amiből már konkrétan hiányzik is a WordPad. Ez a verzió még csak egy Canary Build, ami a Windows Insider Preview Build 26020 verziószámot viseli, így a változás majd csak ez későbbi frissítőcsomag keretén belül léphet érvénybe a stabil verziót használók esetében.

Maga a WordPad a Windows 95-ös idők óta velünk volt, lényegében 28 esztendőn át fejlesztették és állították a felhasználók szolgálatába. A tavaly szeptemberi bejelentés értelmében a WordPad fejlesztése lezárult, illetve maga a szoftver is eltűnik a későbbiekben a Windows 11 alapértelmezett komponensei közül, újbóli telepítésére sem lesz lehetőség.

Ezzel lényegében lezárul egy 28 éves korszak, ezt követően más szövegszerkesztő után kell nézniük mindazoknak, akik a Windows 11 operációs rendszer legfrissebb változatát használják. Alternatíva házon belül is van, méghozzá a Word formájában, igaz, ez alapvetően egy fizetős megoldás, de van ingyenes változata is. Szóba jöhet még a LibreOffice vagy az OpenOffice is, illetve egyéb megoldások közül is lehet választani, igényektől és lehetőségektől függően.

Érdekes adalék, hogy anno az MS Paint is hasonló sorsra jutott, a szoftvert szintén nyugdíjazták anno egy kis időre, a Windows 10 Fall Creator Update érkezésével pedig ki is került a felhozatalból. Az MS Paint iránt akkora kereslet mutatkozott, hogy a Microsoft Windows fejlesztőcsapata végül úgy döntött, visszaadják a szoftvert a Windows felhasználóknak, méghozzá alaposan kibővített, modern funkciókkal ellátott alkalmazás formájában. Hogy megfelelő felhasználói érdeklődés esetén a WordPad is hasonló sorsra juthat-e? Ez egyelőre nem tudható biztosan, de némi esély azért van rá.

A Microsoft Windows csapata addig is azt ajánlja, hogy mindazok, akik .rtf vagy .doc formátumú dokumentumokat szeretnének szerkeszteni, használják a Word-öt, aki pedig egyszerű szöveg formátumú állományok létrehozásával és szerkesztésével dolgoznak, továbbra is választhatják a Notepad alkalmazást.

A szóban forgó Windows 11 Insider Preview Buildből egyébként nemcsak a WordPad hiányzik, hanem a Microsoft digitális személyi asszisztense, Cortana is, hiszen helyét átveszi a mesterséges intelligenciára támaszkodó Copilot, ami még dedikált billentyűt is kap az új generációs billentyűzeteken.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére