A HTC és a JDI is dolgozik a jövő kompaktabb VR szemüvegein.

A HTC egy kompakt szemüvegről álmodik, míg a JDI már el is kezdte gyártani apró, de fantasztikus minőségű kijelzőit.

A HTC és a JDI is dolgozik a jövő kompaktabb VR szemüvegein.

A napokban adtunk hírt a HTC Vive Cosmos új változatairól, ami sajnos az árát és megbízhatóságát tekintve nem biztos, hogy a lehető legjobb választás a felhasználók számára, ám a Cosmos XR még okozhat pozitív meglepetéseket a tartalomgyártók és vállalatok számára.

A cég egy új szemüveg prototípust mutatott be, a HTC Protont, ami két változatban készülhet el a jövőben, egy önálló beépített processzorral és elektronikával, illetve egy telefonnal összekötött, vezeték nélküli móddal. A Road to VR-nak a HTC szóvivője azt mondta, hogy a Proton Projekt egy prototípusa a jövő XR szemüveg stílusainak a HTC Vive-nál, és remélik, hogy értékes visszajelzéseket kapnak a szemüvegről a közösségtől, miközben készítik azt.

Galéria megnyitása

Az eszközök maguk még nem léteznek, csupán renderelt képeket láthatunk róluk, ahol észrevehető az elrejtett kamera a díszítő üveglap mögött. Természetesen az ilyen stílusú szemüveg jól néz ki képeken, de a valóságban a szükséges optikák és a követés megoldása miatt nem feltétlenül könnyű ezt kivitelezni. Sajnos a HTC nem jár élen a jóminőségű lencsék létrehozásában se a VR szemüvegeikhez, ebben az Oculus és a Sony bőven a riválisaik előtt jár.

A terv tehát szép, de személyes véleményem az, hogy a HTC egyedül nem lesz képes kivitelezni. A cégnek sajnos nem csak a VR piacon belül vannak problémái, minden téren zsugorodik - év elején arról írtunk, hogy soha nem látott mélypontra került a vállalat. Ha ehhez hozzávesszük, hogy a Valve támogatása nélkül a HTC nem tud megbízható és jól működő VR eszközt létrehozni, akkor a most bemutatott Proton prototípushoz se fűzzünk nagy reményeket, de ez nem jelenti azt, hogy másnak ne sikerülhetne. A kijelző gyártókon ugyanis úgy tűnik, hogy nem fog múlni a kompaktság.

A Sony, Toshiba és Hitachi konglomerátumba tartozó JDI (Japan Display Inc.) bejelentette, hogy új, alig 2,1 colos, magas pixelsűrűségű kijelzőket kezdtek el tömeggyártani, amik szintén VR szemüvegekbe kerülnek. Az alacsony hőmérsékletű poliszilícium (LTPS) TFT-LCD panelek speciális optikai dizájnt alkalmaznak, ami lehetőséget nyújt arra, hogy kisebb, kompaktabb és ultra magas felbontású szemüvegekbe kerülhessenek.

Az 1600x1600-as felbontású RGB kijelző 1058 ppi-t, 4,5 msec-es szürkéből-szürkébe válaszidőt (legrosszabb mért esetben), 120Hz-et és 430cd/㎡-es fényességet kínál (az Oculus Rift S körülbelül 538 ppi).

Galéria megnyitása

A sajtóközlemény szerint már a gyakorlatban is használják ezeket a paneleket, igaz azt nem részletezték, hogy konkrétan melyik VR headsetbe kerültek már be. A Road to VR tippje szerint a CES-en bemutatott Pico szemüvegek, míg az Upload VR szerint a Huawei eszközök lehetnek felvértezve már vele. Nem elképzelhetetlen, hogy ezekkel a kijelzőkkel érkezhet a következő PSVR.

A VR headsetekben a Samsung után talán a JDI a legnagyobb kijelzőgyártó, így mindenképp fontos mérföldkő lehet az új kompakt dizájn.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap