Xbox Series S – Hát ez meg minek kellett nekem?

Igencsak unalmasra sikerült az új konzol, de idővel lehet helye a polcodon.

Xbox Series S – Hát ez meg minek kellett nekem?

92 %
{{ average }} %
Szerzői értékelés
Szerző
92
%
Olvasói értékelés
Olvasó
Olvasói értékelés
{{ average }}
%
{{ average }}
%

Az előző generációban megkérdőjelezhetetlenül a PlayStation dominálta a világ nagyteljesítményű konzoljainak az eladásait, a Nintendo pedig a Wii U emlékét is eltörölve kihozta a hihetetlenül sikeres Switch konzolt, ami azóta is tömegek kedvenc játékgépe. A Microsoft ehhez képest csak fut a többiek után, a világtörténelem legrosszabbul sikerült konzol bejelentése, vagyis 2013-ban a Xbox One E3-as debütálása után minden korábbi eredménye a cégnek semmissé vált, az alapoktól kellett újraépíteniük a márkát.

Tavaly, az Xbox Series gépek bejelentésénél már nem is követtek el már hibákat. A vásárlók számára megígérték azt, hogy ami eddig jó volt, az így is fog maradni, igazából csak egyetlen változás várható tőlük, az, hogy minden a nagyobb teljesítmény mellett fog működni.

Legyen, egy hibát azért mégis csak kiemelnék, olyat, amit a Microsoft szokásához híven ezúttal is elrontott. Ez pedig nem más, mint hogy nincs még egy olyan vállalat, aki ennyire felfoghatatlanul idióta módon tudja a termékeit elnevezni.

Az Xbox One után jött az Xbox One S, amit az erősebb Xbox One X követett. A mostani új gépek pedig Xbox Series S és Xbox Series X névre hallgatnak. Ha valaki játékos múlt nélkül most akarna venni Xbox konzolt, nem valószínű, hogy tudná mi a franc folyik itt, ráadásul Series név kiejtése még az angol anyanyelvű területeken is problémás, nem beszélve arról, hogy még a jelentése is sorozatot jelent. Vagyis, ha elküldöd a nagyit a boltba, akkor azt mondja, hogy „Szeretnék venni egy Xbox sorozatú X konzolt!”. Igen ám, de itt a Series X-re vagy az Xbox One X-re gondolt-e a nagyi, amikor az unokájának viszi majd az ajándékot? Addig nem derül ki, amíg meg nem látja a gyerek a gépet.

Ha a gyerek örül, akkor jó Xboxot sikerült megvenni, ha felsír, akkor a rosszat.

Hogyan lettem Xboxos? - 1. rész.Szeretem a mondandómat az ősrobbanástól kezdeni, így ez és az ezt követő két szövegdoboz időrendi sorrendben vázolja fel, hogyan lettem PlayStation rajongóból Xboxos.
És akkor jöjjön is az egyszer volt hol nem volt:
Amióta az eszemet tudom videojátékokkal játszom. A sárgakazettás kínai Nintendo korszakom hosszú évekig tartott és jó érzéssel gondolok vissza azokra az időkre. Azokat a játékokat piacon szereztük be és reménykedtünk, hogy ugyanaz van rajta, mint amit a matrica sugallt. Ezeket a kazikat ráadásul az unokatestvéremmel még cserélgetni is tudtuk, nem volt semmi DRM vagy kötelező online jelenlét, minden offline és jól működött.
Egy pár éves PC-s kiruccanás után alig vártam, hogy újra visszatérjek a konzolokhoz egy PlayStation 2 segítségével. Azokban az években az Xboxot szitokszóként használtam, az említett unokatestvérem pedig hát persze, hogy Xboxot vett magának, így véget is ért a szabadon játékokat cserélgető világ, beköszöntött az exkluzívok kora.
A PlayStation 2 után nem volt kérdés, hogy a PS3 felé veszem az irányt. Játékra persze nem futotta, ezt is tört konzollal kezdtem. Itt sem volt könnyű dolgom, mert az egyik legjobb barátom is Xbox 360 rajongóvá vált, ami megint csak azzal járt, hogy a közös játék és az élmények megosztása nehézkessé vált. A generáció végén viszont azt láttam, hogy a Sony egyre jobban teper a felhasználók kegyeiért, míg a Microsoft viszont túlontúl elkényelmesedett.

Visszatérve. Igazából nem éreztem azt, hogy le kéne váltanom a több, mint öt éves Xbox One konzolomat. A játékok ugyanúgy érkeznek még rá egy ideig, a Game Pass továbbra is elérhető marad, nincs semmi értelme váltanom. Ja, hogy jobb grafika? Ugyan, ha olyat keresek, akkor leülök a PC elé és játszom ott, de amúgy sem lehet engem már csili-vili hazug effektekkel lenyűgözni, a VR szemüvegeim után én tényleg csak az élményre fókuszálok, azt pedig 720p-ben is megkapom, tehát inkább vennék egy jó Nintendo Switch-et.

Nos az Xbox One-t nem lehet tervezett elévüléssel vádolni. Bár az egyik nagy kedvencem, Monster Hunter World olyan rajta, mint a hányás, de működött, sose volt a géppel gondom. Egészen addig, amíg egy februári reggelen úgy nem döntött, hogy elkezd nyikorogni a ventilátora. Szívesen ugrottam volna át a PS5 világába főleg a VR miatt, ám a sok száz játék, amit a One-ra vettem és a még fél évig érvényes Game Pass előfizetésem azért elég erős érv volt, hogy ne váltsak márkát, így javíttatás helyett kerestem is egy olcsó, de használt Series S gépet, el is mentem érte és kis túlzással már egy hónapja itt porosodik a gép mellettem.

Technikai sallang helyett

Nem fárasztanék senkit sem a gép technikai specifikációval, itt egy korábbi iPon bejegyzés, amin jól látható a gépek közötti különbség. Összefoglalva viszont arról van szó, hogy a Microsoft ezúttal két, teljesítményben eltérő gépet dobott piacra.

A drágább Xbox Series X egy 4K felbontásra képes mini fekete atomerőmű, míg a Series S egy még annál is kisebb aranyos fehér kis hasáb 1440p tudással. Én az utóbbi mellett tettem le a voksomat, lévén nem akarok egy VR képtelen eszközre sok pénzt kiadni, szeretnék helyet spórolni az asztalomon, illetve nincs is 4K monitorom, a szomszéd szobában lévő 4K TV-n meg csak néha játszom.

A posztba ágyazott videókat ez Razer Ripsaw rögzítőkártya segítségével vettem fel, tehát már itt romolhatott a képminőség, a YouTube tömörítési algoritmusáról nem is beszélve, így videón szinte sose fogod a valódi fényében látni a konzoljátékokat, így ezek sem reprezentatív felvételek, viszont a funkciókat be tudom rajtuk mutatni.

Series X hiányában viszont nem tudom a két gépet grafikai megjelenítés alapján összehasonlítani, de mivel az S és az X lényegében ugyanaz szoftveresen, csak a CPU és GPU különbözik, ezért szinte tényleg csak a kipréselt felbontás és az FPS szám a különbség közöttük.

A méretét nézve a Series S egy rendkívül praktikus eszköz. Nagyobb, mint a Wii konzolom, de fele akkora, mint a korábbi Xbox One-om. Körülbelül akkora, mint egy vastag PS2 volt évtizedekkel ezelőtt. A konzolok hűtésén az Xbox 360-as RROD, vagyis a 3 ledes halál óta nem spórolnak a Microsoftnál, így vélhetően ez sem fog túlhevülni normál esetben, csak akkor, ha a vásárló egy kis zárt helyre szorítja be.

Számtalan hűtőnyílást kapott, hogy fektetve és állítva is tudjuk használni, tényleg egyszerű a kialakítása, szinte bárhova rakható, nem foglal fölösleges helyet és bármilyen bútorhoz illik. Mégis, a leglátványosabb alakzat rajta egy fekete korong a gép elején, ami engem így egy főzőlapra emlékeztet. Remélem nem levest fogok pár év múlva melegíteni rajta, hanem továbbra is játszani fogok vele, de azért igyekezzünk a nagyit távol tartani tőle, biztos, ami biztos.

Ezekben a gépekben szupergyors SSD üzemel, aminek a segítségével még a játékok grafikájától is javulást várhatunk. Ennek segítségével ugyanis gyorsabban képes a gép betölteni a szükséges fájlokat, nem kell memóriában tartania a gépnek egy csomó olyan dolgot, ami miatt eddig a fejlesztőknek csak a feje fájt. Ennél persze kicsit összetettebb a rendszer, de nekünk elég ennyit tudni róla, működik, gyors, ez a lényeg, a többi csak marketing.

A gép 1 másodpercen belül bekapcsol és visszatölti a legutóbbi játékot, pontosan onnan folytatva, ahol abbahagytuk. Sőt, ez a Quick Resume nevű funkció akkor is működik, ha napokkal korábban játszottál valamivel és azóta pedig több más címet is elindítottál. Egy pillanat alatt lehet egyik játékból a másikba ugrani, mindez pedig az SSD rendszernek köszönhető, ám néha van, hogy valami gond adódik és betöltés helyett inkább összeomlik a játék, mint ahogyan az alábbi videóban is látható.

A Series S esetében ezt egy 512 GB-os háttértár biztosítja, ám a technológiából adódóan ez azt is jelenti, hogy felhasználóként el is felejtheted azt, hogy ennyi szabad helyet kapsz. A rendszer ugyanis csak 364 GB-ot enged neked használni, erre kell felférjen a lehető legtöbb játék. Összehasonlításképpen, egy Call of Duty Warzone is jelenleg 80 GB helyet kér, vagyis túl sok játékot nem tudsz telepíteni, 5-6 nagyobb cím és már törölheted is le a tegnap telepíttetett. Márpedig a Game Pass miatt ez egy teljesen életszerű folyamat.

Azért, hogy több helyed legyen, egy külön SSD kiegészítő kártyát lehet venni a géphez, amit az Xbox hátuljába lehet beilleszteni. Nos, ez nem is lenne probléma, de egy ilyen kártya egy terrás verziója pontosan annyiba kerül, mint amennyibe az 1 hónapos használt gépet vettem kontrollerrel együtt, vagyis jelenleg 91 000 ft-ba. Nem azért, de ennyi pénzért inkább veszek még egy Series gépet aztán legfeljebb azt egy másik kijelzőre kötöm…

Hogyan lettem Xboxos? - 2. rész.Jött a nagy Xbox One E3 bejelentés, ami annyira tragikusra sikerült, hogy a Microsoft azóta is azt nyögi.
Bár akkoriban PC-n játszottam, egészen biztos voltam benne, hogy ha stabilizálódik a konzolok ára, PlayStation 4-et fogok vásárolni, ha más nem, a PSVR miatt. Viszont elég hamar feltűnt, hogy ezúttal a Sony kényelmesedett el. A PSVR szemüveg drága volt, a PS+ játékok minősége lecsökkent, a játékok megosztása és az előfizetés felezése nehezebbé vált. Ehhez képest a Microsoftnál azt láttam, hogy törődnek a felhasználóikkal és úgy harcolnak értük, mintha az életük múlna rajta.

Nagyon nem vagyok rajongója annak a marketingfogásnak, amit az elektronikai gyártók űznek, hogy a doboz oldalán ott virít egy szám, hogy milyen nagy háttértárat kapsz, közben pedig 30%-át felhasználóként sosem fogod tudni kihasználni, vagyis egyszerűen megvezetnek. Én tisztában voltam ezzel, hiszen régóta foglalkozom Series hírekkel, de ez egy felkészületlen vásárlónak nagy pofon lehet, főleg akkor, ha meglátja, hogy mennyibe kerül egy új SSD háttértár hozzá. Ha sok játékkal szeretsz egyszerre játszani, akkor egy Series X-el jobban kijössz hosszútávon pénzügyileg.

Egyetlen jó hírrel viszont tudok szolgálni, teszteltem és működik is. Xbox Series játékból viszonylag nagyon kevés van, így a korábbi Xbox, Xbox 360 és Xbox One játékok egy USB 3.0-s külső HDD-re is simán feltelepíthetőek. Így talán le kell mondanunk a szupergyors sebesség egy részéről, de legalább az előző generáció hagyatéka nem foglal értékes megabájtokat a gép háttértárából.

Valószínű, hogy költségcsökkentés volt a háttérben, de a PlayStation 5 és az Xbox Series gépek nem kaptak optikai hangkimenetet. Ha te a konzolodat hozzám hasonlóan számítógép monitorján használod vagy használnád, akkor ez azt jelenti, hogy nem tudod a házimozi vagy a hangrendszeredre kötni a gépet. Ilyenkor használhatsz jack csatlakozós fülest, esetleg külön Xboxok számára készített vezeték nélküli fejhallgatót. Végső esetben vehetsz egy HDMI audio elosztót is. Én az utóbbi mellett döntöttem, egy ilyen kis ketyerére (HDMI audio extractor) rádugom a HDMI-t, abba beledugom a jack csatlakozót és egy másik HDMI-vel megy tovább a kép a monitorra. Így sikerült megoldanom a hangzást és rákötni a Creative Stage 2.1-es rendszeremre. Nem túl elegáns megoldás, de működik.

Még egy dolog azért akad, amit majdnem elfelejtettem megemlíteni, hogy a Series S nem támogat lemezes játékokat. Én már évek óta nem fogtam lemezt a kezemben, ezért könnyű elmennem emellett az aprócska tény mellett, de ha te ezt a formátumot preferálod, akkor nem ezt a konzolt keresed, hanem a Series X-et vagy a PlayStation 5 drágább változatát.

Így neveld az Xboxod

Az Xbox One generáció végén a Microsoft végre magyarította a menürendszert is. Ez elég soká következett be, hiszen a Sony már évekkel korábban tett lépéseket a magyar vásárlók érdekében és nagyon sok potenciális vevőt tartott vissza az angol nyelvű menü. Aggódni viszont már nem kell, hazánkban különösen erős az Xbox márka, így a Series S és X gépek is magyarul kommunikálnak velünk.

Hogyan lettem Xboxos? - 3.részBejelentették a visszafelé kompatibilitást, amivel a Sony még csak foglalkozni sem volt hajlandó és már mentem is az első videokazetta lejátszó alakú konzolomért, ami a Game Pass-szal és a platformfüggetlen multiplayer élménnyel biztosította a maradásomat. Egy remek gép volt, ami abszolút megérte az árát, mellette még csak igényem sem merült fel a PS4-re. A Sony hangoztatta, hogy a játékosokért van, ehhez képest nevetséges indokokkal utasította el a konzolok közötti multiplayer lehetőségét. Amíg ez utóbbi megkötés meg nem szűnt, nem is gondolkodtam azon, hogy visszatérjek a Sony gépéhez. Most viszont már más a helyzet...

Az elérhető szolgáltatások és játékok között nincs nagy változás. Ugyanúgy van áruház, YouTube, Twitch, Netflix, Spotify mint korábban, az Edge böngészővel pedig kereshetünk is a neten.

Az Xbox kommunikációs funkciói továbbra sem változtak. A PC, telefon és Xbox felhasználók az Xbox Social segítségével még mindig tudnak üzenni egymásnak, meg lehet hívni ezen keresztül partiba egymást. Az Achievement rendszer és a klubok továbbra is megvannak.

Összességében, ha láttál már közelről Xbox One-t, akkor az ég világon semmilyen meglepetés nem fog érni a menüvel kapcsolatban. Talán tényleg csak annyi, hogy gyorsabb minden.

A játékok tekintetében pedig az Xbox Series X/S egyáltalán nem szűkölködik. Egy-két kivételtől eltekintve az összes korábbi Xbox-ra megjelent cím elérhető rá, sőt, ezek jobban futnak, mint valaha.

Különböző trükkökkel ugyanis a korábbi generációs játékok nem egyszerűen elindulnak, hanem a Microsoft tesz is érte, hogy jobban is működjenek. Képfrissítés duplázás, felbontás növelés és gyorsabb betöltés jellemzi az egykori sikercímeket, vagyis tényleg nem hagynak hátra senkit. Kivétel a Kinectesek. Velük már senki nem foglalkozik.

A lényeg tehát az, hogy a Microsoft nem szabdalja szét fölöslegesen a különböző generációkat, ennek köszönhetően pedig az Xbox az egyik legsokoldalúbb platform a PC után.

Ha pedig újonnan akarunk beugrani a konzolok világába, az Xbox Series gépeknél nem is választhatnánk jobb társat.

Amikor az ember megvesz egy új játékeszközt, ott lebeg előtte az a tudat, hogy nincsen rá játéka, vagyis hiába veszi meg drágán a gépet, még azért is pénzt kell kiadnia, hogy legyen mit elindítani rajta. A Microsoft viszont ügyesen feküdt rá Game Pass szolgáltatásra, aminek segítségével havi díjért cserébe több, mint 100 folyamatosan cserélődő játéklistát kínál.

Ezek a játékok ráadásul nem egyszerű címek. Eleve minden Microsoft stúdióban készülő játék azonnal érkezik a Game Pass-ba, de más forrásokból is remek címekre lel az, aki előfizet. Ilyen nagy és minőségi kínálatról gyerekkoromban álmodni sem mertem, ez az igazi gamer menyország.

De mi a helyzet az Xbox Series X/S exkluzívakkal? Na olyat te ne keress, mert csalódni fogsz.

A Microsoft azért, hogy a Windows 10 megmaradjon gamer platform, lényegében beáldozta az egykori konzol exkluzivitást és mindent elhoz a számítógépekre is. Ebből adódóan lényegében nincs már kizárólag Xbox Series X/S-re elérhető játék. Ez jó vagy rossz hír, nem tudni, de mindenképpen felhasználóbarát lépés, hiszen így senkit nem köteleznek a konzol vásárlására, ám a Game Pass rendszerrel mégis be tudják húzni a PC-s és a felhőn keresztül a mobil játékosokat is, anélkül, hogy Xbox gépet vennének.

Attól viszont nem kell félni, hogy a Series S-en egy idő után nem lesznek már játékok. Minden, ami megjelenik Series X-re, az érkezni fog S-re is. Az már más kérdés, hogy milyen minőségben, vagyis mennyivel lesz gyengébb a grafika.

Itt ugyanis már akad különbség a konzolok között. A Series S papíron kicsit gyengébb, mint az Xbox One X volt és emiatt csúnya meglepetések érhetik a Series S felhasználókat. Ugye említettem, hogy a Monster Hunter World úgy nézett ki az Xbox One-on, mint a tegnap esti vacsorám, a Series S gépen viszont nem javult semmit sem a grafika, csupán jobban fut, mint korábban. Ez azért van, mert a Monster Hunter egy Xbox One-os játék, nem kapott Series támogatást, csak Xbox One X-et. A Series X megkapta a One X változatot, ám a Series S már nem kapta meg a One X kiadást, így Series S-en pontosan ugyanúgy néz ki, mint a One-on (remélem követhető, de amúgy köszi Microsoft az idióta elnevezéseket, sokat segít a magyarázatban).

Vannak viszont játékok, amik kaptak next-gen frissítést, ez esetben viszont már kihasználják a Series S-ben lévő erőtartalékokat és jobban is néznek ki, mint korábban.

A Series X természetesen az abszolút bestia a mezőnyben, izomból megbirkózik bármilyen játékkal, a Series S viszont tényleg egy olcsó konzol, de azért tisztességes erőtartalékokkal.

Az egyetlen igazi Series exkluzív next-gen cím jelenleg a The Medium (ez is érkezett PC-re), egy abszolút kellemes horror kalandjáték. A főszereplő hölgy egyszerre tud jelen lenni a szellemi és a fizikai világban, mindezt úgy, hogy a játékos láthatja egyszerre a két környezetet. A promóciós anyagok szerint ez a szupergyors háttértár rendszernek köszönhető, enélkül ezt nem lehetne megoldani, bár azért halkan megkérdezném, hogy akkor miért működhet a lassú HDD-ket használó PC-ken is a játék…

Mindenesetre jól néz ki Series S-en, ügyes munkát végzett a lengyel fejlesztőcsapat, de nem hidaltam le a látványtól, nem ezért akarnék Xbox Series gépet venni.

Az év elején már teszteltem az újgenerációs konzolok kontrollereit. Az itt látott Series X vezérlő fekete, a Series S géphez viszont ugyanezt, csak fehér változatban kapjuk meg. Összefoglalva, ha valakinek volt már a kezében Xbox One gamepad, akkor túl nagy meglepetés nem fogja érni. A fogása egy kicsit javult, de szinte mindenben azonos a funkciója, mint a korábbi változatoknak, közelében sincs a DualSense féle innovációnak.

Egyetlen lényegi különbség, hogy ez a vezérlő is kapott egy „megosztás” gombot, amivel videót vagy képet oszthatunk meg a játékból egy pillanat alatt. Ez alá nem tehetünk kommentárt, de lementhetjük és egy PC-n megvághatjuk.

Az Xbox One idejében a Microsoft felvásárolta a streameléssel foglalkozó Beam csapatát, hogy a Twitch, illetve a YouTube ellen készítsen saját közvetítő szolgáltatást. A később Mixer névre keresztelt Beamet végül feloszlatták, így jelenleg a konzolos közvetítés csak a Twitch applikációval vagy egy HDMI felvevőkártyával lehetséges. YouTube élő adást továbbra sem tudunk adni a gépünkről.

A billentyűzet és egér támogatásra sem lehet panasz, sőt, több játék is aktívan támogatja ezt a lehetőséget is. A Halo: The Master Chief Collection például már indításnál felajánlja, hogy nyugodtan kössünk rá ilyen eszközöket, megbirkózik velük.

Ha valamilyen mozgásszervi problémával rendelkezünk, akkor az Xbox adaptív vezérlőjével és a szoftveres hozzáférhetőségi beállításokkal tényleg bármelyikünk számára élvezetes és könnyen irányítható géppé alakíthatjuk az Xboxot. Ez konzol tényleg úgy lett kitalálva, hogy bármilyen videojátékos lelkületű hozzáköthesse a maga speciális vezérlőjét, így, ha te is speciális igények miatt keresel konzolt, akkor az Xbox Series remek és egyben a legjobb választás.

Igazából ez a konzol valljuk be, elképesztően unalmas

Az Xbox Series sorozat a kinézetén kívül a világ legunalmasabb konzolja. Az innováció százszázalékos hiánya látható rajta, igazából annyira izgalmas, mint amikor meghallod egy matek tanár szájából a hasáb szót. Nem hiszem, hogy most bárki nyálelválasztása beindult volna, holott, ha volt valaha bármilyen játékgéped, akkor mindegyiknek volt valami speciális tulajdonsága, ami miatt izgulhattál, hogy mennyire új és innovatív.

A Microsoft fogta az előző Xbox One generációt és kicserélte benne az alkatrészeket, hogy gyorsabb és erősebb legyen. Ennyi történt, nincs itt semmi látnivaló!

Ha most elképzelem a Microsoft feladatlistáját, egy elemből állna: futnak rajta a legújabb játékok? Igen, akkor pipa. Szép munka volt emberek, lehet hazamenni.

Ezen ráadásul az sem segít, hogy a PlayStation 5-tel ellentétben nincs is igazi jövőképe az Xbox-nak, amivel még izgalmasabbá válna. Nincsenek exkluzív játékok, nincsenek VR tervek, vezeték nélküli fejhallgatón kívül nincsenek speciális kiegészítők, amik érkeznének. Ez egy olyan játék PC, ami töredékébe kerül, mintegy azonos teljesítményű videokártya, tehát nem egy rossz vétel, de ennyi, ezért kár isteníteni.

Valahol érthető ez az egyszerűsítés. Többször említettem már azt a bizonyos 2013-as E3-as leleplezést, amikor játéggép helyett egy TV kiegészítőt hoztak el a showra. Akkor a Kinect bár technológiailag valóban zseniális eszköz volt, valójában a Microsoft túltolta, ami meg is emelte az alapgép árát, így mindenki utálta.

Nehéz tehát hibáztatni őket azért, mert majdnem 10 éve kemény leckéből megtanulták, hogyan kell játékkonzolt készíteni a játékosoknak.

Jelenleg viszont a PlayStation 5 sem tűnik jobb vételnek, ott sincsen túl sok exkluzív játék és a kontrolleren kívül az sem kínál többet, de van egy víziója a Sony-nak, amivel a vevő látja, hogy igen, hamarosan jön a VR is, komolyan gondolják és vélhetően más fronton sem félnek majd újítani, ha kell.

Tehát ez a gép minek van? Miért vettem hát akkor Xboxot ismét? A sok játékom és a Game Pass előfizetésem miatt úgy éreztem muszáj egy Xbox konzolt tartanom. De így, több, mint egy hónappal a vásárlás után tisztán látom, hogy ha nem nyikorgott volna a 2015-ben gyártott Xbox One-om, az ég világon semmiből sem maradtam volna ki.

Ez egy továbbfejlesztett Xbox One és talán hibáztam, amikor lecseréltem a régi gépem.

A Cyberpunk 2077 ugyanúgy bugos és végigjátszhatatlan, a Monster Hunter szörnyen csúnya, a Tekken 7 továbbra is 80+ másodpercig tölt online meccsek között, a Halo Wars 2 változatlanul zseniális mindkét gépen és a Halo: Infinite továbbra is érkezni fog Xbox One-ra és PC-re is.

Ezeket a dolgokat figyelembe véve pedig ez a gép is ugyanúgy porosodik, mint az előző. Néha előveszem, játszom vele, de sokkalta többször indítok el valamit PC-n vagy veszem elő az Oculus Quest-et, ha játszani szeretnék. Attól ugyanis, hogy fele akkora és fehér lett, még nem játszom vele többet, mint a korábbi Xboxommal, amit kis túlzással csak akkor vettem elő, ha olyan játék érkezett Game Pass-ba, ami igazán érdekelt.

De ez csak én vagyok és igazából ez abból adódik, hogy olcsóbban vehettem volna használt One X-et is akár és ugyanott lennék vele. Ha viszont hosszú távon nézem, akkor viszont biztosan nem döntöttem rosszul, mert ettől a géptől is azt várom, hogy 6-10 év múlva is bármikor elővehetem majd és tolhatom rajta a kedvenc játékaimat. Nem győzöm tehát hangsúlyozni, hogy a konzervatív hozzáállása ellenére az Xbox Series S egy jövőtálló egyszerű konzol, ami a Game Pass-nak köszönhetően rendkívül olcsón kínál 2020-as évekre klasszikus értelemben vett játékélményt.

Viszont, ha van már valamilyen Xbox One-od otthon, akkor szerintem inkább azon gondolkozz el, hogy a lemezes vagy a lemez nélküli PlayStation 5-öt fogod megvenni legközelebb, amikor végre kapható lesz? Ha rám hallgatsz és innovációt keresel, akkor az Oculus Quest 2-őt tudom jelenleg ajánlani vagy várhatsz a pletyka szintjén létező 4K-s Nintendo Switch-re is. Series-re váltani még rá fog érni neked két-három múlva is, addig viszont nyugodtan költsd a pénzed másra.

Ha te mindennap Xbox gépet használsz, ezzel kelsz és fekszel, akkor viszont ne a Series S-t vásárold, hiszen a Series X a nagyobb tárhelyével és erejével hosszú távon kifizetődőbb lehetőségnek tűnik. Az Xbox Series S-t azoknak ajánlom, akik olcsón szeretnének beleugrani a konzol játékok világába, esetleg egy PlayStation, Oculus Quest vagy egy Switch mellé keresnek egy alternatív masinát.

Bárhogyan is döntesz, ha Xbox Series konzolt veszel, a Game Pass-t ki ne hagyd, mert anélkül jelenleg kár belevágni ebbe a generációba, ugyanis a Microsoft láthatóan már nem a gépet, hanem az előfizetéses szolgáltatását akarja nekünk igazán eladni. A gép az csak egy olcsó eszköz ahhoz, hogy ez sikerüljön neki.

Az Xbox Series S tehát unalmas és ez a gyengepontja. De mivel unalmas, pont ez a legjobb dolog is egyben benne, hiszen ez egy kategóriájában verhetetlen játékgép, így pontosan azt kapod, amiért fizettél. Se többet, se kevesebbet

Összefoglalás

Xbox Series S – Hát ez meg minek kellett nekem?

Xbox Series S – Hát ez meg minek kellett nekem?

Xbox Series S – Hát ez meg minek kellett nekem?
Szerzői értékelés
92
%
Remek játékgép az Xbox Series S, mindent tud, amit ígér, de annál nem többet viszont nem. Ha zavar a kis tárhely és a Series X-nél és a PS5-nél gyengébb grafika, akkor nem ezt a konzolt keresed, viszont ha olcsón akarsz magadnak igazi gamepados játékélményt, akkor annyira nem lőhetsz mellé vele.
- Gyors betöltés és működés
- Apró, bárhol elfér, mégis erős masina
- Remek és talán a legjobb ár érték arány
- A Game Pass előfizetés kihasználására született
- Tökéletes játékgép, ha nem a grafika és az újítás a legfontosabb számodra
- Azt kapod, amit ígér
- Az innováció teljes hiánya
- Ugyanaz, mint egy Xbox One konzol csak erősebb nála
- Ha van már Xbox One X-ed, akkor ráér váltanod
- Nincs kilátásban VR támogatás
- Szinte használhatatlanul kicsi tárhely
{{ totalLabel }}
%
{{ userRateLabel }}

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap