Veszélyes a Windows 10 új frissítőcsomagja, vissza is vonták

A Windows 10 October 2018 Update telepítését követően többen is hibákra panaszkodtak, így most kivizsgálják az eseteket.

Veszélyes a Windows 10 új frissítőcsomagja, vissza is vonták

A Microsoft néhány napja mutatta be a Windows 10 következő nagy frissítését, az October 2018 Update névre keresztelt csomagot, ami rengeteg újítással érkezett, ahogy arról már mi is beszámoltunk. A frissítésnek sokan örültek, sokan telepítették is azt, ám nemrégiben kiderült, hogyszámos kellemetlenhiba maradt a végleges változatban, amelyek miatt a Microsoft a frissítés visszavonása mellett döntött.

Az egyik hiba az Intel processzorral szerelt rendszereket érinti, amelyeknél bizonyos driverek használata mellett az indokoltnál magasabb processzor-terhelés mutatkozik, ami megnövekedett fogyasztást eredményez. Ez a hiba az incdaud.sys fájlt érinti, annak is csak a 10.25.0.3-tól 10.25.0.8-as verziószámig terjedő változatát, a frissen kiadott 10.25.0.10-es kiadást nem – utóbbi a napokban megjelent Intel iGPU driver részét képezi.

Galéria megnyitásaA driver hiba mellett egy másik probléma is felbukkant, ami adatvesztést okoz. Néhány felhasználó arra panaszkodott, hogy a 1809-es Windows 10 frissítőcsomag telepítése után eltűntek a felhasználói könyvtárban található fotók, képek, letöltések és dokumentumok. A hiba a jelek szerint nem érint mindenkit, ugyanis többen adatvesztés nélkül tudták telepíteni a Windows 10 October 2018 Update-et. Egyes tippek a Microsoft OneDrive használatát javasolják, ugyanis amennyiben a felhőbe költöztetjük fontos fájljainkat, azok később is megmaradnak. Hasznos tipp lehet a külső adattároló használatával elvégzett biztonsági mentés is, illetve érdemes a C meghajtó Windows.old könyvtárában is szétnézni, hátha ott lapulnak a keresett fájlok – igaz, utóbbi könyvtár néhány felhasználó esetében egészen egyszerűen üres.

A Microsoft a problémák miatt egyelőre visszavonta a Windows 10 October 2018 Update terjesztését, így sem a Windows Update szolgáltatáson keresztül, sem külön letöltés formájában nem lehet elérni, míg a javított csomag el nem készül. A vállalat azt ajánlja mindazoknak, akik telepítőeszközt készítettek a Windows 10 October 2018 Update csomagból, ne használják azt, hanem várják meg az új telepítőt, amely már mentes a hibáktól. Hogy pontosan mi okozza a galibát? Remélhetőleg napokon belül elárulják.

Ez egyébként nem az első eset, hiszen eddig több korábbi frissítőcsomag is kisebb-nagyobbhibákkal került forgalomba, így tanulságként annyit érdemes levonni: nem érdemes a nagyobb frissítőcsomagokat az elsők között telepíteni, jobb kivárni néhány napot vagy hetet, amennyiben van rá lehetőség. És a fontos fájlokról is érdemes rendszeresen biztonsági mentést készíteni egy megfelelőkülső adattárolóra.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap