Utólagos órajel-emeléssel javítja a Radeon RX 5600 XT pozícióját az AMD?

A jelek arra utalnak, hogy egy BIOS frissítés jóvoltából extra teljesítményhez juthat a héten érkező Radeon RX 5600 XT.

Utólagos órajel-emeléssel javítja a Radeon RX 5600 XT pozícióját az AMD?

A Radeon RX 5600 XT még meg sem jelent, máris elég nagy pezsgést indított a piacon, ugyanis a CES 2020 alkalmával az EVGA bemutatott egy „jóárasított” GeForce GTX 2060 KO videokártyát, ami az AMD újdonsága ellen száll harcba a maga 299 dolláros árával, nemrégiben pedig az Nvidia is érdekes lépésre szánta el magát, ugyanis formálisan csökkentette a GeForce GTX 2060-as videokártyák listaárát, beleértve a Founders Edition modellét is. Utóbbi lépést minden bizonnyal a partnerek árszabása is követni fogja az elkövetkező időszakban.

Azóta viszont történt még egy meglepő dolog, ám ezúttal már az AMD térfeléről számolhatunk be egy igen komoly változásról: az eddigihez képest jelentősen megemelték a Radeon RX 5600 XT referencia GPU órajeleit, valamint a jelek szerint a GDDR6-os fedélzeti memória esetében is történt némi módosítás, és ezzel együtt a TDP keret is nőtt. No de haladjunk szépen sorban.

A GPU a CES 2020 alkalmával megosztott adatok szerint 1375 MHz-es alap- és 156 MHz-es maximális boost órajelen ketyeghet, ezzel szemben a Sapphire RX 5600 XT Pulse esetében, ami nem egy tuningolt megoldás, már 1615 MHz-es alap- és 1750 MHz-es boost órajel van érvényben. A 192-bites memória-adatsínre kapcsolódó 6 GB-nyi GDDR6-os fedélzeti memóriához szintén hozzányúltak, az ugyanis már nem 12 GH-en, hanem 14 GHz-en ketyeg – természetesen effektív órajelről van szó. Az említett változtatások hatására a 150 W-os TDP keret ugyancsak nőtt egy picit, ugyanis most már 160 W-os érték szerepel a táblázatban.

Galéria megnyitása
Az említett Sapphire Radeon RX 5600 XT Pulse gyártói weboldala

A HKEPC beszámolója szerint az AMD az utolsó pillanatban küldött szét egy BIOS frissítést az AIB partnerek között, ez a frissítés pedig az említett órajeleket és TDP keretet lépteti érvénybe. A változások hatására a Radeon RX 5600 XT teljesítménye mindenképpen nőhet ahhoz képest, mint amiről a CES 2020 alkalmával képet kaptunk, így a termék versenyképesebb lehet a GeForce RTX 2060-as modellel szemben, amire az árcsökkentés miatt szükség is lehet.

Hogy ez egy tudatos terv volt-e, vagy csak kényszerből reagált az AMD órajel-emeléssel az Nvidia árcsökkentésére? Ezt később egészen biztosan megtudjuk. Ám ha utolsó pillanatban kitalált akcióról van szó – amire azért nem túl nagy az esély, hiszen a referencia órajelek emelésével a tuningolt kártyák órajeleit is emelni kell, mindezt stabilan –, akkor ez a tesztelők számára egészen biztosan nem egy jó hír, hiszen jövő kedden jelenik meg a Radeon RX 5600 XT, a változások ismeretében viszont újra kell majd mérni néhány eredményt. Rövidesen kiderül, pontosan mi áll a háttérben, illetve az is végül hogyan teljesít a Radeon RX 5600 XT a konkurens megoldásokkal szemben.

Érdekesség, hogy TUM_APISAK jóvoltából néhány eredmény is kiszivárgott, amelyekből azt láthatjuk, hogy az új BIOS az új órajelekkel nagyjából 10-11% körüli teljesítménynövekedést hoz a 3DMark tesztek alatt. A teljes képről persze majd csak később hull le a lepel, de erre legalább már nem kell sokat várni.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap