Ultraibolyában is látnak a bohóchalak

Különleges testmintázatuk agy egyfajta titkos kommunikációs kódként szolgálhat.

Ultraibolyában is látnak a bohóchalak

A Némó nyomában című film által világhíressé tett, élénk színű, korallzátonyokon, pontosabban a virágállatok belsejében élő halak sok szempontból érdekfeszítőek. Például ellenállnak a virágállatok erős csípéseinek, mivel vastag nyálkaréteg borítja testüket. Egy új kutatás pedig egy másik különleges képességüket is feltárta: az ultraibolya tartományban is látnak.

Míg a filmbeli Némó úgynevezett közönséges bohóchal volt, a Queenslandi és a Marylandi Egyetem kutatói ezen faj közeli rokona, a zátonyi bohóchal (Amphiprion akindynos) tanulmányozására koncentráltak. A szakértők elemezték a halak genomját, a gének által kódolt fehérjéket, és a látószervek anatómiáját is megvizsgálták, hogy feltárják, mit látnak az állatok a vízben.

Ahogy Fanny de Busserolles, a kutatás egyik résztvevője elmondta, így derült ki, hogy a bohóchalak szemének előrenéző részében ultraibolya és ibolya fényre érzékeny, kombinált receptorok is vannak a megszokott, látható fényre érzékeny receptorokon kívül. A halak alapvetően nagyon jól látják a színeket, köztük olyan színeket is, amelyeket az ember nem tud érzékelni, és úgy tűnik, hogy ezen képességükre nagyban támaszkodnak mindennapjaik során.

Galéria megnyitása

A szakértők úgy sejtik, hogy a kiemelkedő színlátás többes célt szolgál: ennek révén könnyebben találnak táplálékot és látják meg társaikat. A bohóchalak jellegzetes fehér mintái visszaverik az ultraibolya sugarakat, így az ebben a tartományban látni képes állatok számára ezek nagyon feltűnőek. A színes halacskákra vadászó nagyobb halak többsége ugyanakkor nem látja ezt a tartományt. Így a fehér foltok és csíkok titkos kommunikációs csatornaként szolgálhatnak a fajtársak és talán a rokon fajok között is. A bohóchalak többsége ugyanis a vízfelszín közelében él, ahol erős az UV-sugárzás, így igen valószínű, hogy a zátonyi bohóchalakon túl ezek rokonai is látnak ebben a tartományban.

A bohóchalak nagyon agresszívan védik saját területüket, és különleges látásuk valószínűleg ebben is szerepet játszik, vagyis ennek révén könnyebben veszik észre a betolakodókat. És ahogy már említettük, az ultraibolya-látás a táplálékszerzésben is segíthet, a bohóchalak által fogyasztott zooplanktonok ugyanis egyáltalán nem bocsátanak ki fényt az ultraibolya tartományban, így a halak számára azzal tűnnek fel, hogy sötét pöttyökként látszanak az UV-gazdag környezetben.

Neked ajánljuk

Kiemelt
Csak gépösszerakó
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap