Újonnan alapított díj ismeri el az élettudományok legnagyobb elméit

Az élettudományok területén elért áttörésekért adományozott díjat kiosztó alapítvány tagjai közt olyan neveket találunk, mint Arthur Levinson, Jurij Milner, illetve Mark Zuckerberg.

Újonnan alapított díj ismeri el az élettudományok legnagyobb elméit

A Szilícium-völgy nagyjai új tudományos díjat alapítottak, amelyet olyan kutatók kaphatnak meg, akik valami jelentőset alkottak egy gyógyíthatatlan betegség kezelése terén, vagy más módon járultak hozzá az emberi élet megőrzéséhez. A Breakthrough Prize in Life Sciences, vagyis az élettudományok területén elért áttörésekért adományozott díjat kiosztó alapítvány tagjai közt olyan neveket találunk, mint Arthur Levinson (Apple), Jurij Milner orosz milliárdos, aki tavaly már egy elméleti fizikusokat jutalmazó díjat is alapított, illetve Mark Zuckerberg (Facebook).

A díj fejenként 3 millió dolláros pénzjutalommal jár együtt, amely több mint duplája a Nobel-díjasok által zsebre tett összegnek. Az új tudományos kitüntetés megalapításával egy időben az első 11 díjazott névsorát is bejelentették, amely Cornelia I. Bargmann neurobiológus és Titia de Lange rákkutató (Rockefeller Egyetem), David Botstein molekuláris biológus (Princeton), Lewis C. Cantley sejtbiológus (Weill Cornell Medical College), Hans Clevers genetikus (Hubrecht Intézet, Hollandia), Napoleone Ferrara molekuláris biológus (Kaliforniai Egyetem), Eric S. Lander biológus (Harvard, MIT), Charles L. Sawyers kutatóorvos (Memorial Sloan-Kettering Cancer Center), Bert Vogelstein rákkutató (Johns Hopkins Egyetem), Robert A. Weinberg genetikus (MIT) és a tavaly Nobel-díjat kapott Jamanaka Sinja őssejtkutató (Kiotói Egyetem, Gladstone Institutes) nevét tartalmazza.

A Breakthrough Prize tulajdonképpen Milner tavaly alapított díjának a folytatása. Az orosz milliárdos 2012-ben kilenc elméleti fizikust jutalmazott fejenként 3 millió dollárral a fizika területén elért áttöréseikért. Pár hónappal később további díjakat osztott ki Stephen Hawking, illetve a Higgs-bozon felfedezése mögött álló szakértői csapat részére. Ahogy elődje, az új élettudományos díj is hamar a kritikák kereszttüzébe került, mivel sokak szerint mindkét esetben csak ismert, már régen nevet szerzett kutatók kapták meg a kitüntetést.

Ez a probléma valószínűleg hamar orvosolható lehet, hiszen Milner fizikai díjához hasonlóan a díjazottak következő körét, évente öt főt, a továbbiakban mindig az legutóbbi győztesek választják ki. A jelenlegi nyertesek közül már többen elmondták, hogy kifejezetten a „feltörekvő csillagokra” szeretnének koncentrálni a következő évben díjazásra javasoltak névsorának összeállításakor.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward