Shop menü

ÚJABB VEZETŐ HAGYJA EL AZ APPLE-T, ÉS BAJBAN LEHET AZ AUTÓS PROJEKT

Az Apple egyik hardvertervezője, aki korábban a villanyautón is dolgozott, most a Rivian felé veszi az irányt.
Szécsi Dániel
Szécsi Dániel
Újabb vezető hagyja el az Apple-t, és bajban lehet az autós projekt

2023 utolsó heteiben az Apple-től több szakember is távozott, és most is egy olyan hírről számolhatunk be, hogy egy értékes mérnökkel lett rövidebb a cég munkavállalói köre. Ezzel párhuzamosan pedig arról szólnak a hírek, hogy a vállalat villanyautós tervei nem állnak túl rózsásan.

DJ Novotney összesen 20 éven keresztül dolgozott az Apple-nek, de most távozik a vállalattól, hogy egy autógyártóhoz szegődjön.

Az elmúlt hetekben Steve Hotelling, Tang Yew Tan és Peter Russel-Clarke is felmondott az Apple-nél, erre a névsorra iratkozott most fel DJ Novotney. A különböző szakemberek eltérő célokkal hagyták ott az Apple-t, szóval nem arról van szó, hogy egyfajta közös szerveződés alakulna, mint annak idején, mikor chiptervezők távoztak a vállalattól, és megalapították a NUVIA-t.

Az utóbbi időben DJ Novotney a hardverfejlesztési mérnöki csapat alelnöke volt, de igazából olyan sok pozícióban megfordult az Apple-nél, hogy azt felsorolni is nehéz lenne. 1999-ban komponensfejlesztőként került a céghez, és 2007-ig dolgozott a vállalatnál első körben, akkoriban iPod kiegészítők fejlesztésére fókuszált, de 2007-ben a távozás mellett döntött. Néhány év szünetet tartott, hogy után újra visszatérjen a céghez.

2010-ben kezdett ismét az Apple-nél dolgozni DJ Novotney, és az évek során egyebek mellett a villanyautós terven, a „Titan” projekten is dolgozott. Az utóbbi időben gépi tanulással és mesterséges neurális hálókkal is foglalkozott a vállalatnál, miközben egyébként elsődlegesen az okosotthon szolgáltatásokkal kapcsolatos mérnöki feladatokat felügyelte. Ezen a fronton munkálkodtak a robotok és az MI kiaknázásán.

A Titan az Apple egyik legrejtélyesebb fejlesztése, a vállalat már hosszú évek óta dolgozik azon, hogy létrehozzon egy saját villanyautót, de ezzel nem igazán úgy halad, ahogy azt korábban tervezte. Az nem teljesen világos, hogy mi volt DJ Novotney szerepe a járműfejlesztés körül, de az egészen biztos, hogy felkelthette az érdeklődését a dolog, mivel az Apple-től a Rivianhoz igazol át. Nagy tervei vannak a vállalatnak a jövőre nézve, a fejlődését pedig már DJ Novotney is segítené az Apple-nél szerzett tapasztalatai révén.

Galéria megnyitása

Novotney távozásáról elsőként a Bloomberg számolt be, mint ahogy arról is, hogy az Apple autós tervei holtpontra érhettek. Sok évvel ezelőtt az Apple úgy vágott bele a villanyautó fejlesztésébe, hogy nagyjából napjainkra el akart vele készülni. Ehhez képest ezt annyira nem jött össze, hogy most állítólag az sem garantált, hogy megvalósul.

Ha megszületik az Apple villanyautója, akkor sem lesz belőle kézzel fogható termék 2028-nál előbb, állítja a Bloomberg belső információkra alapozva. Az a hír járja, hogy most a fejlesztés egy olyan szakaszában rekedt, ahol el kellene dönteni, hogy teljes gőzzel mennek tovább előre, és újabb százmilliókat fektetnek a dologba, vagy inkább felfüggesztik a fejlesztést. Még mindig komoly akadályok leküzdése előtt áll a villanyautó.

Galéria megnyitása

Bizonyos dolgokat tekintve már lejjebb is adta az Apple, állítólag már nem gondolkodnak önvezetésben, sőt mi több, igazából az új cél már csak a Level 2+ garantálása lenne. Ez nagyjából az a szint, amit mostanra számos autógyártó legfejlettebb modellje próbál biztosítani több-kevesebb sikerrel. Idővel persze majd szeretnének eljutni a teljes önvezetéshez, de reálisabb célokat kellett kitűzni, hogy jobban tudjanak haladni.

Kíváncsian várjuk, hogy hova fut majd ki az Apple villanyautós próbálkozása, és azt is érdekes lesz látni, hogy a következő időszakban vajon újabb szakemberek hagyják-e ott az Apple-t, vagy az elvándorlás lendületet veszít.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére