Shop menü

ÚJABB REKORD: EGÉSZEN 4090 MHZ-IG TUNINGOLTÁK EGY GEFORCE RTX 4090-ES VIDEOKÁRTYA GPU-JÁT

Ez az eredmény sajnos nem minősül hivatalos világrekordnak, de így is az eddigi legmagasabb GPU-órajelről van szó.
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Újabb rekord: Egészen 4090 MHz-ig tuningolták egy GeForce RTX 4090-es videokártya GPU-ját

A HWBOT virtuális hasábjain keresztül már több érdekes GPU-órajel világrekord is született, igaz, konkrétan nincs olyan kategória a tuningosoknak készített adatbázisban, ami csak és kizárólag a maximális GPU-órajelre fókuszálna. Az órajel-világrekordok a processzorok és a memória-modulok háza táján rendszeresek, erre vannak külön kategóriák, sőt, még az alaplapok is kaptak egy szegmenset erre a célra.

A próbálkozók rendszerint a GPUPi V3.3 32B tesztet szokták lefuttatni a GPU-órajel világrekord stabilitásának bizonyításához, ez a szoftver ugyanis számítási feladatokat futtat, amelynek köszönhetően kisebb terhet ró a GPU vállára, azaz magasabb órajelen is stabil maradhat a rendszer. Ha ugyanerre a célra 3DMark-ot, vagy olyan egyéb alkalmazásokat vetnének be, amelyek 3D rendereléssel dolgoznak, valószínűleg még messze lennénk a 4 GHz-es GPU-órajel álomhatár elérésétől. Utóbbi kategóriában Splave a napokban alkotott maradandót, ahogy arról már beszámoltunk. Noha a világrekord igazából tiszavirág-életű is lehet, azt a fegyvertényt senki sem veszi el a szóban forgó extrém tuningosról, hogy elsőként ért el 4 GHz feletti GPU-órajelet úgy, hogy a GPUPi v3.3 32B teszt lefuttatásához is elég stabil volt a tesztrendszer.

A másik neves tuingos, CENS is szeretett volna bekerülni a hírek középpontjába, éppen ezért kipróbálta, hogy a nála lévő GeForce RTX 4090-es videokártyát használva mekkora GPU-órajelet tud elérni. A siker érdekében alighanem a jól bevált tesztrendszert rakta össze, ami eddig egy Colorful GeForce RTX 4090 iGame LAB videokártyából, némi rendszermemóriából, valamint egy EVGA DARK Kingpin Z690-es alaplapból állt. Az extrém tuningot számos kiegészítő segítette, amelyeket Kingpin és az Elmor Labs csapata fejlesztett ki.

Galéria megnyitása

Ezúttal a hivatalos GPU-órajel világrekord nem volt veszélyben, ugyanis a GPUPi v3.3 32B tesztet valamiért nem futtatta le főhősünk az alaposan tuningolt GPU-n – talán éppen azért, mert ehhez nem volt elég stabil a rendszer. Splave eredménye nem került veszélybe, viszont maximális GPU órajel terén eléggé tekintélyes eredményt sikerült elérni, ugyanis a -35 Celsius fokon ketyegő GPU egészen 4095 MHz-ig tűrte a megpróbáltatásokat, lényegében ez lett a maximális órajel. A 4090 MHz-et valószínűleg azért említette CENS a twitteres posztjában, mert jobban hangzik, hogy egy GeForce RTX 4090-es videokártya GPU-ját 4090 MHz-re sikerült tuningolni, mint ha ugyanezt a szöveget 4095 MHz-cel írta volna ki.

A mókának nevezett tuning mindenképpen szép eredménynek minősül. Hogy hasonlóra számíthatunk-e a processzorpiacon? Ha a Core i9-13900K vagy a Core i9-13900KS modellekből indulunk ki, akkor aligha, ahhoz ugyanis 13,9 GHz-es órajel elérésére lenne szükség. Ebben a kategóriában a világrekord jelenleg 9009 MHz, amit egy Core i9-13900K típusú processzorral tartanak. A második legjobb eredmény egy AMD FX-8370-es processzorhoz fűződik, ami évekig tartotta a 8723 MHz-es világrekordot – ezzel lényegében túl is teljesítette a típusjelzéshez kapcsolódó órajel-határt, ami 8370 MHz lenne, ha a CENS-féle mókázából indulnánk ki.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére