Shop menü

EXTRÉM TUNING EXTRÉM EREDMÉNNYEL: SIKERÜLT ÁTTÖRNI A 4000 MHZ-ES GPU-ÓRAJEL ÁLOMHATÁRT

A kitartó munka meghozta gyümölcsét: ami korábban már szinte karnyújtásnyi távolságba került, azt néhány órája sikerült elérni.
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Extrém tuning extrém eredménnyel: sikerült áttörni a 4000 MHz-es GPU-órajel álomhatárt

Eddig még nem sikerült átlépni a 4 GHz-es órajel-álomhatárt a GPU piacon, ám a legutóbbi próbálkozás már nagyon közel állt a sikerhez, ahogy arról korábbi hírünkben beszámoltunk.

Azóta sok víz lefolyt a Dunán, az extrém tuningosok sem tétlenkedtek, aminek meg is lett az eredménye. Splave egy ASUS ROG Matrix sorozatú GeForce RTX 4090-es videokártyát vetett be a cél elérésének érdekében, amihez természetesen nem a gyári folyadékhűtő szettet, hanem folyékony nitrogénhez kifejlesztett párologtató hengert használt. Az extrém tuning alkalmával az említett videokártya egy Core i9-13900K típusú processzor társaságában üzemelt, a központi egység kompakt folyadékhűtő szettet kapott és némi tuningon is átesett, igaz, az 5400 MHz-es órajel nem nevezhető extrémek. A rendszerben helyet kapott még 32 GB-nyi DDR5-4800 MHz-es memória is, ami CL40-40-40-76 2T időzítéssel ketyegett. Az alaplap szerepét a jól bevált Z690-es ASRock Z690 Aqua OC töltötte be, ami a korábbi tuning alkalmával már felbukkant.

A válogatott GPU-t használó ASUS RoG Matrix sorozatú csúcskártyával igen szép eredményt sikerült elérni, ugyanis a GPU órajelét egészen 4005 MHz-ig sikerült feltornázni, ráadásul ezen az órajelen eléggé stabilnak bizonyult a videokártya ahhoz is, hogy egy GPUPI teszt is lefusson rajta. A GPUPI teszt alkalmával -34,6 Celsius fokos üzemi hőmérséklet mutatkozott a GPU esetében, míg a HotSpot hőmérséklete -40 Celsius fok volt. Ez a teszt természetesen nem 3D-s terheléssel, hanem számítási feladatokkal operál, ennek megfelelően magasabb órajelen is stabil maradhat mellette a rendszer, ezért is használják ezt az alkalmazást előszeretettel az efféle extrém tuning alkalmával. Az nem derült ki, hogy 3D terhelés mellett mekkora órajelig maradt stabil a GPU, de igazából nem is az volt a szempont, hogy ez kiderüljön, hanem a 4 GHz-es GPU-órajel álomhatár átlépése, ami sikerült is.

Galéria megnyitása

A videokártya ekkora tuning alkalmával a hírek szerint 1000 W feletti fogyasztást produkál, ám pontos adatok ezen a téren nem állnak rendelkezésre. Nemrégiben a Colorful iGame sorozatú GeForce RTX 4090-es videokártyáját is bevetették hasonlóan extrém tuningra, ott 1,1 kW-os fogyasztásról számoltak be a videokártya esetében. Az extrém magas órajelen lefuttatott GPUPI V3.3 32B teszt végül 45 másodperc és 402 ezredmásodperc alatt készült el, ami az egy GPU-val szerelt konfigurációk és a GeForce RTX 4090 alapú konfiguráció esetében egyaránt világelsőnek számít.

Érdekesség, hogy a korábbi órajel-álomhatárt, ami 3 GHz volt, nagyjából 3 esztendővel ezelőtt érték el egy GeFore RTX 2080 Ti típusú videokártya segítségével. A teljesítmény TecLab csapat nevéhez fűződik. Később, az Ampere architektúra érkezésével jelentősen nőtt az elérhető GPU órajel, ám a 4 GHz-es határ megközelítésére még nem volt lehetőség, ez csak az Ada Lovelace architektúra köré épülő videokártyák mellett lehetséges, és ott is csak válogatott GPU-t használó modellekkel.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére