Shop menü

GEFORCE RTX 4090 EXTRÉM TUNING: ÚJ VILÁGREKORD SZÜLETETT, SZINTE KARNYÚJTÁSNYIRA A 4 GHZ-ES ÓRAJEL-ÁLOMHATÁRTÓL

A GPUPI világrekord ezúttal megdőlt, méghozzá elég jelentős mértékben, hiszen közel 1 másodpercet sikerül lefaragni a korábbi világrekordból.
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
GeForce RTX 4090 extrém tuning: új világrekord született, szinte karnyújtásnyira a 4 GHz-es órajel-álomhatártól

Az extrém tuningos közösség tagjai folyamatosan próbálkoznak a korábbi rekordok megdöntésével, de ez természetesen nem megy könnyen és nem is mindig sikerül.

Ezúttal CENS próbálta meg nyugdíjba küldeni a korábbi GPUPI világrekordot, méghozzá egy Colorful iGame RTX 4090 LAB Edition videokártyával, ami tuningolhatóság, felépítés, illetve tuningpotenciál terén nagyjából a GALAX HoF sorozatának szintjén helyezkedik el, és már-már a K|NGP|N sorozatú EVGA videokártyák utódjaként is említhetőek a márka legjobb tuningpotenciállal és felszereltséggel rendelkező modelljei. A szóban forgó videokártya egyébként az iGame Vulcan sorozat tagjának válogatott, a lehető legjobb tuningpotenciállal rendelkező modelljeiből épül fel, ennek megfelelően kiválóan alkalmas az extrém tuningosok próbálkozásaihoz.

Galéria megnyitása

CENS korábban egy 3,825 GHz-es órajelen elért rekorddal került be a hírekbe, ugyanúgy a GPUPI teszt keretén belül, akkoriban sikeresen a toplista élére is ugrott. A GPUPI alkalmazás kiválóan alkalmas a GPU számítási teljesítményének tesztelésére, és igazából az órajel-világrekordot is helyettesíti, hiszen minél magasabb az adott GPU órajele, annál jobb eredmény születik a teszt alatt. Az elért órajel persze rendszerint nem alkalmas arra, hogy 3D-s munkafolyamatok is stabilan fussanak, de a számítással kapcsolatos terhelésformák elketyegnek a terméken vagy az OpenCL, vagy pedig a CUDA optimalizációk használata mellett.

CENS ezúttal tehát egy Colorful iGame RTX 4090 LAB Edition videokártyával próbált szerencsét, természetesen folyékony nitrogén alapú hűtés mellett, ahogy az ebben a kategóriában szokás. A tesztrendszer egy folyékony nitrogénnel hűtött, 5,8 GHz-en ketyegő Core i9-13900K processzorból, 32 GB-nyi DDR5-8600 MHz-es rendszermemóriából, illetve egy Z790-es lapkakészlettel szerelt alaplapból állt.

Galéria megnyitása

Az eredmény nem is maradt el, ugyanis sikerült egy új világrekordot beállítania, ami immár 46 másodperc és 383 ezredmásodperc. Ezt a teljesítményt igen extrém órajel beállításával sikerült elérni, ugyanis a GPU 3930 MHz-en ketyegett – olyan magas órajelen, amire eddig ebben a kategóriában még sosem volt példa. Lényegében karnyújtásnyira vannak a 4 GHz-es álomhatár elérésétől, nincs kizárva, hogy hónapokon belül sikerül is áttörni az említett határt.

Érdekesség egyébként, hogy az első 20 helyen GeForce RTX 4090 alapú rekordok foglalnak helyet, ami nem is akkora csoda, hiszen jelenleg a GeForce RTX 4090 a videokártya-piac leggyorsabb terméke, ami egyeduralkodónak tekinthető a maga kategóriáján belül.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére