Shop menü

EXTRÉM GEFORCE RTX 4090 TUNING: EGÉSZEN 3,825 GHZ-ES GPU-ÓRAJELIG SIKERÜLT ELJUTNI 3D ALATT, AMI ÚJ REKORD

A 3,825 GHz-es órajelet korábban már a Galax csapata is elérte, ám annyira nem volt stabil a GPU, hogy 3D-s terhelés alatt is használható legyen.
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Extrém GeForce RTX 4090 tuning: egészen 3,825 GHz-es GPU-órajelig sikerült eljutni 3D alatt, ami új rekord

A GeForce RTX 4090-es videokártyák kategóriáján belül egyelőre 3,825 GHz a legmagasabb stabil órajel, amennyiben cél bármilyen tesztprogram lefuttatása. Ezt az eredményt elsőként a Galax OC Lab csapat érte el még tavaly novemberben, viszont a 3,825 GHz-es órajel mellett csak a számítási feladatokra koncentráló GPUPi futott le, 3D-s alkalmazás nem, ahhoz ugyanis nem volt elég stabil a rendszer. Azóta csend volt ebben a szegmensben, már ami a maximális GPU órajel megdöntését célzó törekvéseket illeti, a napokban viszont újabb elismerésre méltó eredmény született, ez viszont már egy másik professzionális tuningos érdeme.

Galéria megnyitása

CENS egy GeForce RTX 4090 iGame LAB videokártyát vetett be a próbálkozás során, ami a Colorful műhelyében készült és nemrégiben vált elérhetővé kereskedelmi forgalomban. A GPU fölé szokás szerint párologtató henger került, amibe az extrém tuning során folyamatosan öntötték a folyékony nitrogént, ahogy az előző adag jó része elpárolgott. A szóban forgó videokártyát tartalmazó rendszer egy Core i9-13900K típusú processzorból és 32 GB-nyi fedélzeti memóriából állt, az operációs rendszer szerepét viszont nem Windows 11-re, hanem Windows 10-re osztották.

Galéria megnyitása
Galéria megnyitása

A -192 Celsius fokos üresjárati hőmérsékleten dolgozó GPU elég jó alanynak bizonyult a teszt során. A 3,825 GHz-es GPU magórajel és 1588 MHz-es VRAM órajel beállítása mellett sikerült lefuttatni a Unigine Superposition 8K-s tesztjét, ami végül új világrekorddal zárult, már ami a pontszámot illeti. Az új rekord immár 18701 pont, ami igencsak figyelemreméltó eredmény, a teszt során viszont már nem -192 Celsius fokos, hanem -35 Celsius fokos üzemi hőmérséklet volt érvényben a GPU esetében.

Az eredmény nagyon szép, kérdés, meddig marad érvényben, ugyanis a háttérben sokan próbálkoznak a képzeletbeli dobogó legfelső fokának meghódításával.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére