Új AMD grafikus processzorokról árulkodik a Linux VGA driver

Két érdekes bejegyzésre bukkant a 3DCenter egyik veterán fórumozója, amelyek érkező videokártyákra utalhatnak.

Új AMD grafikus processzorokról árulkodik a Linux VGA driver

A 3DCenter fórumának egyik régi tagja, aki Berniyh becenév alatt kommentel, egy érdekes felfedezéssel kapcsolatban ragadott billentyűzetet a minap. Elmondása szerint a Linux VGA driverben néhány különös bejegyzés jelent meg, amelyek szerint az AMD két újabb NAVI sorozatú GPU fejlesztésén dolgozhat, ezek pedig nem mások, mint a Navi 22 és a Navi 23. Lehet, hogy ezek a grafikus processzorok azokon a felsőkategóriás videokártyákon teljesítenek majd szolgálatot, amelyek érkezéséről az AMD első embere, Dr. Lisa Su még augusztus folyamán említést tett? Nincs kizárva, ám ez nem több egyszerű találgatásnál.

Jelenleg az AMD NAVI generációjának tagjai kétféle GPU-val érkeznek: a felső-középkategóriában a NAVI 10 jutott szerephez, ami a Radeon RX 5700-as sorozat tagjain dolgozik, míg a NAVI 14 segítségével a kereskedelem fő áramát vette célba a gyártó a Radeon RX 5500-as sorozat segítségével. Utóbbi várhatóan még ebben a negyedévben megjelenhet kereskedelmi forgalomban, az viszont még mindig nem derült ki, hogy az új modellek pontosan mennyibe kerülnek majd. Ezeket a videokártyákat egyébként a november 22-én érkező GeForce GTX 1650 Super várja, amelynek várható végfelhasználói árát szintén homály fedi.

Galéria megnyitása

A NAVI 22-es és a NAVI 23-as GPU esetében már a 7 nm-es gyártástechnológia továbbfejlesztett, EUV rétegeket is használó N7+ kiadására számíthatunk, valamint az RDNA architektúra is fejlődni fog, így az 1.0-s helyett a 2.0-s kiadást kaphatják meg az újdonságok, de egyelőre ez sem több egyszerű tippnél, ami a számozásból indul ki. A NAVI 22 és a NAVI 23 a feltételezések szerint a felsőkategóriában szállhat harcba, ahol jelenleg az Nvidia GeForce GTX 2080 Super és a GeForce GTX 2080 Ti uralja a piacot. Mivel azonban az új videokártyák jövőre érkeznek, már nem a Turing, hanem az Ampere generáció ellen kell felvenniük a kesztyűt, ugyanis jövőre az Nvidia térfelén is új videokártyák megjelenésére számíthatunk. Specifikációk terén egyelőre még csak pletykák sem állnak rendelkezésre. Annyit sejthető, hogy a NAVI 21 a Radeon RX 5800-as sorozatot, a NAVI 22 pedig a Radeon RX 5900-as sorozatot erősíti majd, de mivel ez is csak pletyka, egyelőre nem érdemes komolyan venni.

Reméljük, jövőre fokozódik a verseny a GPU piacon, abból ugyanis a vásárlók profitálhatnák a legtöbbet. Idővel kiderül, mennyire voltak pontosak az aktuális pletykák.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap