Teljesítménymérésen járt az Apple A14

Ahogy arra számítani lehetett, nem gyorsult sokat, elmarad a Snapdragon 865/865+-tól.

Teljesítménymérésen járt az Apple A14

Az Apple A14 rendszerchip éppen a minap mutatkozott be az Apple szokásos szeptemberi eseményén. Az iPad Air modellben már ez a lapka fog szolgálatot teljesíteni, és nagy valószínűséggel jelenthető ki az is, hogy az iPhone 12 generációnál is ez a lapka fog munkába állni.

Egyelőre még nem igazán lehet azt tudni, hogy milyen architektúrával van dolgunk, de néhány lényeges információt azért megosztott az Apple a nagyérdeművel. Kiderült, hogy az Apple A14 40 százalékkal lett gyorsabb az Apple A12-nél a processzor szempontjából, és az integrált grafikus vezérlő pedig 30 százalékkal képes nagyobb tempót diktálni, mint a két évvel ezelőtti megoldás.

Az összehasonlítás egészen jól mutat, szépek a százalékos adatok, de ez leginkább annak köszönhető, hogy nem az Apple A13-mal lett a lapka összevetve. Az Apple az előző iPad Airrel mérte össze az újat, és abban még az Apple A12 dolgozott, így ebbe nem lehet igazából belekötni. Viszont a friss mérési eredmény már pontosan rámutat arra, amire számítani lehetett: az Apple A14 alig lett gyorsabb a közvetlen elődjénél.

Korábbi részletes elemzésünkben rámutattunk arra, hogy az Apple által hivatalosan bejelentett számok alapján az Apple A14 az előző generációs lapkához képes a processzor tekintetében csak kb. 16 százalékkal lesz gyorsabb, míg az IGP ennyit sem lép előre, az már csak 8% körüli előrelépést mutathat fel. És az első kiszivárgott teszteredmény is mindössze 9,2 százalékkal lett jobb az előző generációhoz viszonyítva.

Galéria megnyitása

Az AnTuTu alkalmazásban tették próbára az Apple A14-et, ami a teszt során 572 333 pontot hozott össze egészen pontosan. És ugyanebben a programban az Apple A13 pedig 524 436 ponttal zárt. És amennyiben kitekintünk az iOS operációs rendszert futtató termékek köréből, az androidos eszközök között találunk már olyanokat is, amelyek 600 ezernél is több pontot tudnak elérni. Ezek általában a Snapdragon 865 vagy a Snapdragon 865+ rendszerchipet vonultatják fel.

Galéria megnyitása

A szolid gyorsulással egyébként alapvetően semmi gond nincs. Tudniillik az okostelefonok teljesítményével egyáltalán nincs probléma jelenleg sem, és előre láthatólag nem is lesz. Szóval, ha eltekintünk attól, hogy a generációváltásokkor nagyobb gyorsulás volt eddig a megszokott, akkor belátható, hogy igazából ezt manapság már szinte semmi nem teszi igazán szükségessé. És az eddigi jelek szerint cserébe az Apple A14 kiváló hatékonysággal fog üzemelni.

Ez a világ első olyan okostelefonokba és táblagépekbe szánt rendszerchipje, ami már 5 nanométeres csíkszélességen készül. A TSMC fejlett technológiájának hála a lapka kisebb és alacsonyabb fogyasztású lehet. Erre vonatkozóan konkrét adatokat nem közölt az Apple, de az új generációs iPadek esetében vannak árulkodó jelei annak, hogy az Apple A12-nél jóval kevesebb energiát emészt fel használat közben az Apple A14. És még azt is meg kell is említeni, hogy a gépi tanulás gyorsítása is jelentős hangsúlyt kapott, ezt azonban az AnTuTu nem igazán tudja felmérni, így ez a fejlesztés nem is tesz hozzá az újdonság szerepléséhez.

Az iPad Air októbertől lesz megvásárolható, akkor már a nagyközönség is megtapasztalhatja majd első kézből, hogy milyen teljesítményre képes a masina a valódi felhasználói igények keretében. És a következő hónapban már remélhetőleg az iPhone-ok is be fognak futni.

Neked ajánljuk

Kiemelt
Csak gépösszerakó
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap