Shop menü

TÁMADÁS ALÁ KERÜLT AZ IMESSAGE AZ APPLE SIKERES LOBBIJA UTÁN

Az Apple kilobbizta, hogy az iMessage ne kerüljün a DMA jogszabály alá, a Google pedig felszólalt ez ellen, és egy sor támogatóra talált.
Szécsi Dániel
Szécsi Dániel
Támadás alá került az iMessage az Apple sikeres lobbija után

Az Európai Unió illetékesei szeptemberben jelentették be, hogy digitális piacokról szóló rendelet elnyerte a végleges formáját abból a szempontból, hogy kiderült, mely szolgáltatásokra, vállalatokra fog kiterjedni a bevezetést követően. 22 szolgáltatás került felsorolásra, és néhány megoldás megúszta ezt. Az iMessage is jól járt, de a Google most ez ellen tiltakozni kezdett.

Eredetileg az iMessage, a Bing és az Edge is felkerült volna a „mag platform szolgáltatások” listájára, amik az Európai Bizottság szerint meghatározó fontossággal bírnak a piacon, de végül ezeknél egyelőre a szakemberek meggondolták magukat. Ezt azonban nem fogadta el mindenki, és a Google már akkor jelezte, hogy nem világos számára, hogy kerülhette el az iMessage azt, hogy a DMA hatálya alá kerüljön.

A Financial Times most arról számolt be egy jelentésben, hogy a keresőóriás nem törődött bele az EU biztosok döntésébe, és mindenképpen szeretnék azt elérni, hogy az iMessage mégis felkerüljön arra a listára, ami az úgynevezett digitális kapuőrök jelentős szolgáltatásait emeli ki – egyébként meghatározott szempontok alapján. A Google támogatókra is talált, a FT információ szerint a Vodafone, a Deutsche Telekom, a Telefónica és az Orange szolgáltató is beállt a kezdeményezés mögé, hogy vizsgálják felül a döntésüket az illetékesek.

Galéria megnyitása

Elvileg minden olyan digitális platform a DMA jogszabály alá illene, ami 45 milliónál több aktív felhasználóval rendelkezik az EU-ban, és az iMessage bizony egy ilyen szolgáltatás. Az Apple pedig más megoldásokkal enélkül is fent van a kapuőrök névsorán. Az üzenetküldő annak köszönhetően úszhatta meg, hogy végül listázzák, hogy a fejlesztője kellően hatékonyan lobbizott az Európai Bizottságnál.

Az Apple elképesztően erős lobbitevékenységet szokott folytatni minden esetben, amikor valamilyen szabályozás alá akarják vonni a fejlesztéseit, és valószínűleg a színfalak mögött az iMessage esetén is egy tonna érvet hozott fel annak érdekében, hogy elkerülje a szigorúbb szabályozást. Éppen most foglalkoztunk azzal is, hogy az Apple felfoghatatlanul nevetséges érveléssel próbálta a Safari esetén is elérni, hogy ne kerüljön be a mag platformok közé, de ezzel végül nem ért cél.

A Google szerint kifejezetten káros az a döntés, hogy az iMessage nem került fel a digitális piacokról szóló jogszabály által szabályozott szolgáltatások névsorára. Ez pont egy olyan platform, ami már eddig is többször a figyelem középpontjába került amiatt, hogy visszaél a méretével, és megpróbálja a konkurenseit kizárni.

Galéria megnyitása

A kék-zöld buborékok ügye sok olvasónk előtt ismert lehet már. A cég az üzenetküldőben különböző színű szövegbuborékokkal jegyzi, hogy ki használ Apple eszközt, és ki rendelkezik androidos mobillal, ez pedig bizonyos esetekben társadalmi feszültséget kelt. Főleg a fiatalok körében van olyan jelenség, hogy szabályszerűen kiközösítik azt, akinek nem iPhone-ja van. Örök harca a Google-nek, hogy nem tudja a szabványos RCS üzenetküldés támogatására rávenni az Apple-t.

Abban reménykedett a Google, hogy az EU törekvései nyomán majd megtörik a jég, és az iMessage beáll az RCS mögé, ahogy azt a többi platform is megtette. Éppen ezért a keresőóriásnak különösen fájt, amikor kiderült, hogy az Apple valamilyen módon képes volt azt elérni, hogy ne vonatkozzanak rá az új törvények. Érdekes lesz azt látni, hogy vajon a Google és más szolgáltatók által indított kérvény eléri-e a célját.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére