Robot börtönőrök Dél-Koreában

Egy dél-koreai börtönben jövő tavasszal robot börtönőröket tesztelnek.

Robot börtönőrök Dél-Koreában

A robotok mindig is ambivalens érzéseket váltottak ki az emberiségből: egyrészt le vagyunk nyűgözve, hiszen nagyon hatékonyak, segítik és gyorsítják a munkát, meg egyébként is: robotok! Másrészt félünk attól, hogy feleslegessé teszik munkánkat, illetve attól, hogy mi lesz, ha majd esetleg tudattal és személyiséggel is rendelkeznek: átveszik a helyünket, elpusztítanak minket?

Mindennek fényében az a hír, hogy egy dél-koreai börtönben jövő tavasszal robot börtönőröket tesztelnek, egyszerre bámulatos és kicsit rémisztő is. Az új őrök 150 centiméter magasak, négy kerekük van, barátságos arcuk, kamerákkal vannak felszerelve, és feladatuk a kockázatos viselkedésminták kiszűrése (erőszak, öngyilkosság). Az emberi őrök munkáját főként éjszaka segítik majd, a börtönben őrjáratozva könnyítik meg a rabok és az őrök közti kommunikációt, mivel beszélni is lehet rajtuk keresztül.

A Corrections és a Kyonggi Egyetem által kifejlesztett három prototípus egy hónapos kipróbáláson esik majd át Pohang város börtönében. A projekt csaknem 864 ezer dollárba kerül.

A dél-koreai robotipar 75 százalékos növekedést ért el az elmúlt két évben. Egyes cégek azt ígérik, hogy tíz éven belül piacra kerülnek olyan robotok, amelyek képesek az időseket ápolni, az ezt követő lépés pedig a személyi asszisztensek robotizálása lesz. A DoDAAM nevű védelmi cég automatikusan tüzet nyitó lövegtornyokon dolgozik. Egyes iskolákban pedig már most robot tanársegédek segítenek a gyerekeknek az angoltanulásban.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward