Olcsón megúszta a tőzsde átverését a Dell

Olcsón megúszta a tőzsde átverését a Dell

A Dell Inc., egykoron a világ legnagyobb számítógépgyártója, és a cég alapító vezérigazgatója, Michael Dell megengedhetetlen módon eltitkolta a befektetők elől, hogy az Inteltől kapott pénzinjekciókkal kozmetikázták a társaság nyereségadatait, amivel félrevezették részvényeik vásárlóit - állapította meg az amerikai tőzsdefelügyelet (SEC) -, de a súlyos szavakat nem követte drákói szigorúságú büntetés. A Dell ugyan beleegyezett, hogy 100 millió dollárt fizet, ám hogy miért, az nem világos, ugyanis a vállalat tagadja, hogy tudatos csalást követett volna el. A cég közleménye szerint a SEC csak hanyagsággal vádolta meg Michael Dellt, csalásról nem volt szó. Maga a cégvezető négymillió dollár büntetést fizet - hasonlóan a vállalat néhány további menedzseréhez, akik tudtak az eredmények kozmetikázásáról.

A SEC bizonyítékai között különösen érdekesek a menedzserek közötti elektronikus levélváltások. Ezek között volt olyan, amelyben az egyik fél kijelenti: az Intel pénze tette lehetővé, hogy az éppen aktuális negyedéves eredmény lehangoló helyett nagyszerű legyen. Eközben Michael Dell és más vezetők folyamatosan azzal magyarázták az egymást követő profitjavulásokat, hogy sikerült csökkenteni a költségeket, leszorítani a beszállítóktól vásárolt részegységet árát stb. Az Inteltől kapott támogatás nélkül - amelyet azért fizetett a világ legnagyobb chipgyártója a Dellnek, hogy az kizárólag tőle vásároljon mikroprocesszorkat - a pc-gyártó 2002 és 2006 között egyetlen negyedévben sem tudott volna megfelelni az elemzői várakozásoknak. Például 2007 első üzleti negyedévében több mint 760 millió dollárt kapott a Dell, ami az üzemi nyereség 76 százaléka volt - állapította meg a SEC.

Amikor a Dell elkezdett chipeket vásárolni az AMD-től - a világ második legnagyobb mikroprocesszor-gyártójától -, akkor a Inteltől befolyó pénzek elmaradása miatt nagyjából 75 százalékkal zuhant a vállalat üzemi nyeresége. Eközben - a SEC megállapítása szerint - egy telefonos konferenciabeszélgetésben a cég pénzügyi igazgatója azt mondta a befektetőknek, hogy a visszaesést a számítógépek agresszív árcsökkentése okozta. A követendő hivatalos álláspontot Michael Dell egy feljegyzésében közölte munkatársaival.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward