Nighthawk X6: 3,2 Gbps vezeték nélkül

A Nighthawk X6 nagyon jó felszereltséggel érkezik, sebességére pedig aligha lehet majd panasz.

Nighthawk X6: 3,2 Gbps vezeték nélkül

A Netgear hódító útjára indította legújabb 802.11ac támogatással ellátott WiFi routerét, amely szédítően magas, 3,2 Gbps-os kombinált WiFi sávszélességet kínál, így kiérdemelte az AC3200 minősítést is. Az új útválasztó az első olyan AC3200-as megoldás, amely már előrendelhető, igaz, egyelőre még csak az Amerikai Egyesült Államok területén.

A Nighthawk X6 impozáns kivitelben érkezik – hirtelen ránézve olyan, mint egy lopakodó repülőgép. A hasonlóság alapján persze nem is véletlen, hogy a termék a Nighthawk nevet viseli. A tetszetős újdonság a Broadcom 5G WiFi XStream platformjára támaszkodik, és összesen háromsávos WiFi támogatást biztosít a felhasználók számára. Az 5 GHz-es frekvenciatartományon belül két darab 802.11ac WiFi sáv áll rendelkezésre, amelyek egyenként 1300 Mbps-os adatátviteli sávszélességgel gazdálkodhatnak. A 2,4 GHz-es tartományon belül egyetlen 802.11n WiFi sávval rendelkezik termék, ami 600 Mbps-os maximális adatátviteli sávszélességgel bír, ez a sebesség viszont csak akkor érhető el, ha kliensoldalon is megvan az ehhez szükséges 256QAM támogatás. A routeren található gomb segítségével a WiFi bármikor kikapcsolható, egy másik gomb segítségével pedig a WPS támogatásban rejlő lehetőségek is kiaknázhatóak.

A rendszer egy 1 GHz-es magórajelen ketyegő kétmagos processzorral, illetve 3 offload processzorral gondoskodik a megfelelő teljesítményről, a WiFi hálózat stabilitását és nagy hatótávolságát pedig összesen hat darab antenna biztosítja. Annak érdekében, hogy a router és a különböző WiFi eszközök közötti vezeték nélküli kommunikáció a lehető legjobb hatásfok mellett folyjon, a repertoárban még Beamforming+ támogatás is jelen van. A Beamforming technológia Implicit és Explicit módon egyaránt működik, vagyis minden eszköz profitálhat belőle – mindegy, hogy 2,4 GHz-es vagy 5 GHz-es frekvenciatartományon belül kommunikál-e. Arról, hogy az adott eszköz számára a lehető leggyorsabb WiFi kapcsolatot biztosíthassa a rendszer, a SmartConnect technológia gondoskodik. Az új router természetesen vendéghálózatok létrehozására is képes, de ez ebben a kategóriában már alapvető funkció. Az új útválasztó 128 MB-yi NAND Flash memóriával, illetve 256 MB-nyi rendszermemóriával kerül forgalomba.

Az impozáns WiFi képességek mellé impozáns vezetékes hálózati képességek is járnak. A helyi vezetékes hálózatot négy darab Gigabites Ethernet porton keresztül szolgálja ki a router, az internethez pedig egy 1 Gb-es WAN porton keresztül kapcsolódik. A hátlapon egy USB 2.0-s és egy USB 3.0-s port várja a különböző eszközöket – például az USB-s adattárolókat is, amelyek tartalma könnyedén megosztható a helyi hálózaton, vagy FTP szerver formájában akár interneten keresztül is. A routerhez csatlakozó USB-s adattároló a ReadySHARE Vault szolgáltatáshoz is használható, amely gondoskodik róla, hogy a Windows operációs rendszert futtató PC legfontosabb fájljairól biztonsági mentés készüljön a routerhez csatlakoztatott külső adattárolóra. Hab a tortán, hogy a MyMedia szolgáltatás jóvoltából médiaszerver funkció is rendelkezésre áll, ami a DLNA-képes eszközökkel hatékonyan és egyszerűen vehető igénybe. Aki iTunes szerver funkcióra vágyik, megkapja. A fedélzeten a felsoroltak mellett VPN támogatás és tűzfal is helyet kapott. A router menedzseléséről a Netgear Genie gondoskodik, amellyel egyszerűen módosíthatóak a router beállításai, de a teljesítmény monitorozására, illetve a helyi hálózat diagnosztikájára is lehetőséget ad az app. A Netgear Genie PC-n, Mac-en, iOS alapú eszközökön és Android alapú eszközökön egyaránt elérhető. A Genie szoftverrel mobileszközünket akár még távirányítóként is használhatjuk: egyszerűen és gyorsan kiválaszthatjuk, mely DLNA képes médiaforráson jelenjen meg a megtekinteni kívánt tartalom, ahogy az a lenti videóból is kiderül.

A háromsávos Nighthawk X6-os útválasztó az Amerikai Egyesült Államok területén már elérhető, listaára pedig 299 dollár.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward