Nem sikerült hibátlanra a Raspberry Pi 4 USB-C implementációja

A gyártónál nem követték maradéktalanul a szabvány konkrét leírásait, így bizonyos töltőkkel és kábelekkel nem használható a termék.

Nem sikerült hibátlanra a Raspberry Pi 4 USB-C implementációja

A Raspberry Pi sorozat legfrissebb tagja, a Raspberry Pi 4 meglehetősen érdekes újításokkal került piacra június végén, hiszen gyorsabb processzort kapott, többféle memóriakapacitással is elérhető, illetve csatlakozók terén is fejlődött. Gyakorlatilag ez az első olyan Raspberry Pi modell, amit a Raspberry Pi Foundation USB-C porttal adott ki, ám a jelek szerint hiba csúszott az USB-C implementációba, így a kis hobbiszámítógép nem kompatibilis minden USB-C töltővel. A problémát Tyler Ward vette észre, aki a nyílt forráskódú eszköz sematikus ábráit böngészve rátalált egy kellemetlen hibára. A mérnökök az USB-C port esetében a két „CC” érintkezőt nem jól kötötték be, ezeknek ugyanis egy-egy 5,1 kOhm-os ellenérásra van szükségük, ám a Raspberry Pi esetében a két „CC” érintkező egyetlen ellenálláson osztozik, így eltér a szabványtól.

Galéria megnyitásaA „kreatív” dizájnnak köszönhetően a termék nem használható azokkal a kábelekkel és töltőkkel, amelyek a nagyobb teljesítményt igénylő eszközökhöz készültek. Ezek rendszerint úgynevezett „okoskábelek” és „okostöltők”, ugyanis van bennük egy vezérlő, ami egyezteti az eszköz áramigényét a töltővel, plusz különböző üzemmódokat is támogat, valamint az adatátvitellel kapcsolatos paraméterek egyeztetésére, illetve egyéb dolgokra is képes. Az „E-Marked” típusú kábelek és töltők a Rasbperry Pi 4-et a hibás USB-C implementáció miatt audióeszköznek nézik, így nem is biztosítanak számára „töltőáramot”, így az „okostöltők” és az „okoskábelek” nem használhatóak a Raspberry Pi 4 üzemeltetéséhez.

Ezek a speciális töltők rendszerint nagyobb teljesítményt igénylő eszközökhöz járnak, például USB-C porttal ellátott noteszgépekhez, így a Raspberry Pi 4 számára amúgy is feleslegesen nagyok lennének, így a felhasználók döntő többsége úgysem használná őket a málnás masinához.

A hiba persze attól még hiba, és ezt a Raspberry Pi társalapítója, Eben Upton is elismerte, egyben meg is ígérte a TechRepublicnak adott nyilatkozatában, hogy az elkövetkező hónapok folyamán kijavítják a hibát, így hibátlan Raspberry Pi 4 modellek kerülhetnek az üzletek polcaira. Aki persze már vásárolt magának Raspberry Pi 4-et, gond nélkül használhatja például a hivatalos Pi 4 töltővel, illetve a többi olyan töltővel és kábellel is, amelyek nem „okosak”. Ilyen „nem-okos” kábelek és töltők rendszerint a kisebb teljesítményigényű eszközökhöz járnak.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap