Megjelent a Raspberry Pi 4

Az új sorozat erősebb SoC egységgel, fejlettebb hardverrel, új csatlakozó kínálattal, valamint választható memória-kapacitással kerül a boltok polcaira.

Megjelent a Raspberry Pi 4

A Raspberry Foundation igen kellemes meglepetéssel kedveskedik a Raspberry Pi rajongóknak, ugyanis kiadták a sorozat legújabb, legmodernebb tagját, amely a Raspberry Pi 4 Model B nevet viseli. Ez azért is meglepő, hiszen a korábbi pletykák alapján úgy tűnt, még sokáig nem számíthatunk újabb málnás hobbiszámítógépre, ám a pletykaforrások végül szerencsére tévedtek.

Galéria megnyitása

Formátum terén nagyon hasonlít a Raspberry Pi 4 Model B a korábbi változatokra, ám a hardver alaposan megújult, valamint csatlakozók terén is vannak üdvözlendő változások. Az alapokat most már Cortex A72 típusú processzormagok adják, amelyek ARMv8 architektúra köré épülnek és 64-bites támogatással rendelkeznek – ezekből összesen négyet kapunk, amelyek 1,5 GHz-en ketyegnek. Komoly előrelépés, hogy a SoC immár a H.265-ös tartalmak hardveres gyorsítás mellett történő dekódolására is képes egészen 4k60p szintig, a kódolás azonban csak Full HD felbontás és maximum 30 FPS-es sebesség mellett zajlik.

Galéria megnyitása

A rendszermemória a korábbi LPDDR2-es szabványról az LPDDR4-es szabványra ugrott, ami megnövekedett memória-sávszélességet eredményez, de memóriakapacitás terén is történt némi előrelépés. A korábbi modellek csak 512 MB-nyi vagy 1 GB-nyi fedélzeti memóriával rendelkeztek, most azonban az 1 GB-os alapmodell mellé két másik is érkezik: az egyik 2 GB-nyi, a másik pedig 4 GB-nyi rammal – mindannyian LPDDR4-2400 MHz-es sebességgel. Ez kifejezetten jó hír, hiszen számos projekt mellé szükség lehet az extra memóriára – mostantól erre könnyen szert lehet tenni a megfelelő modell megvásárlásával.

Galéria megnyitása
Ilyen készletben is elérhető lesz az újdonság

A BCM2711-es SoC egységgel ellátott apróság végre teljes értékű Gigabites Ethernet portot is kapott, ami most már nem USB 2.0-s kapcsolatra ül, ez jelentősen javíthatja a hálózati adatátviteli sávszélességet. Természetesen a vezeték nélküli kommunikációt segítő vezérlőket is fejlesztették, így 802.11ac/n/b/g támogatással ellátott WiFi vezérlőt, valamint Bluetooth 5.0 BLE vezérlőt is kapunk – utóbbi üdvözlendő előrelépés a korábbi Bluetooth 4.2 BLE alapú megoldáshoz képest.

Ezúttal a csatlakozók sem úszták meg a frissítést, így a normál méretű HDMI port helyére két micro-HDMI videó kimenet került, amelyek maximum két darab 4K-s 60 Hz-es kijelző meghajtására képesek. Az USB portok között két USB 2.0-s és két USB 3.0-s példányt találunk, a tápellátásról pedig nem USB micro-B, hanem USB-C porton keresztül gondoskodhatunk. A szokásos microSD memóriakártya-olvasó, a 40-tűs GPIO tüskesor, a MIPI DSI kijelző port és a MIPI CSI kamera port egyaránt elérhető, sőt, PoE HAT segítségével a Power over Ethernet támogatásban rejlő lehetőségeket is kamatoztathatjuk. Az új hobbiszámítógéphez természetesen hivatalos házat, hivatalos tápegységet, illetve egyéb kiegészítőket is vásárolhatunk, sőt, komplett készletben is elérhető.

Az alapmodell most is 35 dollárba kerül, míg a 2 GB-os kiadásért 45 dollárt, a 4 GB-os változatért pedig 55 dollárt kérnek el.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
0% THM
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap