Nem a Samsung, hanem a TSMC készíti a Pascal GPU-kat

Az Nvidia és a Samsung között a jelek szerint nem született megfelelő megállapodás, így a friss GPU-k 14 nm-es helyett 16 nm-es gyártástechnológiával készülnek.

Nem a Samsung, hanem a TSMC készíti a Pascal GPU-kat

Az Nvidia következő generációs grafikus processzorai, amelyek a jelenlegi, Maxwell architektúra köré épülő megoldásokat váltják, több téren is előrelépést kínálnak majd. A friss termékek a vállalat legújabb, Pascal névre keresztelt architektúrájára támaszkodnak, megújult memória-alrendszert alkalmaznak és teljesen friss gyártástechnológiával készülnek.

A korábbi pletykák alapján úgy tűnt, hogy az Nvidia Pascal GPU-i a Samsung gyártósorain készülhetnek, méghozzá 14 nm-es FinFET gyártástechnológia alkalmazásával. A friss információk szerint az Nvidia és a Samsung illetékesei között zajló tárgyalások nem vezettek megnyugtató eredményre – már ha egyáltalán voltak ilyen tárgyalások –, így az Nvidia végül úgy döntött, a TSMC-t bízza meg az új GPU-k legyártásával. Ennek köszönhetően a termékek végül 16 nm-es FinFET gyártástechnológiával készülhetnek el.

Nvidia Pascal alapú GPU. Régi fotó, illusztrációnak.

A Pascal architektúra köré épülő grafikus processzorok a tervek szerint HBM memória-technológiát alkalmaznak majd, hasonlóan az AMD úttörőnek számító Fiji GPU-ihoz, ám az Nvidia nem első generációs, hanem második generációs HBM technológiát vet be, ami több előnyt is kínál. A Pascal GPU-k így tokozásra integrált HBM2-es memóriachipekkel kerülhetnek forgalomba, ami a korábbinál kompaktabb videokártya felépítést eredményezhet.

Iparági pletykák szerint az AMD ezzel egy időben a GlobalFoundries 14 nm-es FinFET gyártástechnológiája mellett teheti le a voksát, így következő generációs grafikus processzorai már ezzel a technológiával készülhetnek.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward