Milyen a mai világ 25 év börtön után?

Michael Santos 25 év börtön után tavaly szabadult. Mielőtt megkezdte büntetését egy féltégla méretű Motorola telefonja és egy 40 megabájtos IBM PC-je volt.

Milyen a mai világ 25 év börtön után?

„Mielőtt 1987-ben börtönbe mentem a Motorola által gyártott, nagy, szürke mobiltelefont használtam, amit a többség csak téglának becézett. Lehetett vele hívásokat kezdeményezni és fogadni, szöveges üzeneteket azonban akkoriban még nem tudott küldeni. Volt egy csipogóm, amely azonban emlékeim szerint kizárólag számjegyeket tudott megjeleníteni, illetve a tulajdonomban volt egy 40 megabájtos IBM PC is egy olyan DOS operációs rendszerrel, amelynek működését sosem értettem egészen” – írja a Gizmodo oldalain közzétett visszaemlékezéseiben Michael Santos egykori drogkereskedő, aki 25 év után nemrég szabadult a rácsok mögül.

Az amerikai börtönök megreformálásáért folyó küzdelem élharcosaként Santos több könyvet írt a büntetés-végrehajtásban uralkodó állapotokról, illetve diplomát is szerzett miközben büntetését töltötte. Mindezt számítógépek használata nélkül tette, mivel a Szövetségi Börtönhivatal szabályai szerint nem volt hozzáférése ezekhez. Könyveit, börtönnaplóját és egyéb műveit kézzel írta meg, és külső támogatói ültették át írásait digitális formába. Így aztán negyed század után Santos valóban úgy szabadult, hogy gyakorlatilag semmiféle gyakorlati tudással nem rendelkezett a mai technológiákról. Rengeteg dolgot elolvasott persze a témában, de ahogy megfogalmazta: „a technológiáról olvasni egy kicsit olyan, mintha az ember könyvekből akarna megtanulni gépelni.” A legnagyobb problémát az újfajta nyelvezet megértése jelenti számára, hosszú ideig nem igazán értette például, hogy miről beszélnek az emberek, amikor a „böngésző” szót használják. Amikor felesége elmagyarázta neki, hogy egy olyan programról van szó, amely hozzáférést biztosít a világhálóhoz, csak pislogni tudott. „Azt hittem, hogy a böngésző az a felső, hosszú ablak, ahová beírom, amit meg akarok találni a keresővel.”

Santos alig öt hónapja van szabadlábon, és ennyi idő saját bevallása szerint egyáltalán nem bizonyult elegendőnek ahhoz, hogy felvegye a mai kor ritmusát. Lemaradása persze nem csak a technológia területére terjed ki, de tekintve, hogy ez utóbbi milyen fontos szerepet játszik mindennapjainkban, talán ez jelenti a legnagyobb kihívást. „Fogalmam sincs, mi az a szerver, és nem tudom, hogyan tehetem közzé az általam létrehozott tartalmakat” – írja.

Ezt annál is nehezebb megemészteni, mivel Santos úgy érzi, hogy a mai technológiák elsajátítása nélkül képtelen lesz megvalósítani jövőbeli céljait. A büntetése alatt megkezdett tevékenységeit akarja folytatni, vagyis megértetni az emberekkel a börtönökkel kapcsolatos problémákat, illetve segíteni sorstársait abban, hogyan hasznosíthatják tanulással, képességeik fejlesztésével a bent töltött időt.

Közvetlenül szabadulása előtt Santos részletesen tervet készített, hogyan áll neki az új világ megértésének. Felesége Microsoft termékeket használt ugyan, de Santos több helyen is azt olvasta, hogy az Apple készülékeinek használatát könnyebb elsajátítani, így első „technológiai csomagját” egy iPhone 4S, egy Macbook Pro és egy iMac alkotta. A dolog hátulütője az volt, hogy mivel neje sosem használt Mac-et, a legkisebb problémákban sem tudott segíteni. Santos maga volt kénytelen megküzdeni az e-mailezés megtanulásával vagy a gépek szinkronizálásának problémájával. Különösen nehéznek találja továbbá azt, hogy mindenhez jelszót kell használni, és ezeket bonyolult kódokat meg is kell jegyezni. Abszolút helyesli a sok különböző jelszó használatát, mivel rabtársai között több kiberbűnöző is akadt.

Jelenleg a közösségi média nyújtotta lehetőségekkel ismerkedik az egykori rab, illetve megbízott valakit, hogy hozzon létre számára egy honlapot, amelyen keresztül mondanivalója könnyebben eljuthat az emberekhez. 

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward