Shop menü

MI-VEL KUTATJÁK, HOGY MELYIK SZÍNÉSZÉ LEHET SKY HANGJA, HA NEM SCARLETT JOHANSSONTÓL VETTÉK

Elemzők szerint az OpenAI valóban nem Scarlett Johansson hangját vehette kölcsön, de hivatalos megfejtése az ügynek továbbra sincs.
Szécsi Dániel
Szécsi Dániel
MI-vel kutatják, hogy melyik színészé lehet Sky hangja, ha nem Scarlett Johanssontól vették

Ahogy arról korábban mi is beszámoltunk, az OpenAI egy nagyon érdekes botrányba keveredett a GPT-4o nyelvi modell bejelentését követően. A vállalat nagy hangsúlyt helyezett arra, hogy a ChatGPT beszédmódja egy új szintre lépjen, és ezen a téren hatalmas fejlődés történt. Csak éppenséggel lopott hangon szólalhatott meg a szolgáltatás; legalábbis a vádak szerint lopott a minta, de a vállalat tagadja a dolgot.

A ChatGPT új hangos módjában a Sky nevű opció állítólag nagyon hasonló lett Scarlett Johansson hangjához. A színésznő maga is így vélte, miközben a rokonsága is ezt erősítette meg, és a jogi képviselete neki is ment az OpenAI-nak. Erre válaszolva a cég letiltotta a Sky fantázianévre hallgató női orgánumot. Jelenleg ez nem elérhető, és mivel eljárás indult miatta, ez valószínűleg így is marad.

Az OpenAI ugyan megtette a szükséges lépéseket, letiltotta a vitatott lehetőséget, de azt állítja, hogy valójában egy másik színész hangját hallják az emberek, mikor „Sky” megszólal. A mesterséges intelligenciához ma már könnyedén hozzá lehet adni szinte bármilyen hangot, vannak olyan rendszerek, amik már akár néhány mondatból képesek kiemelkedő pontossággal hangmintát létrehozni. A színészektől szinte korlátlan mennyiségű hanganyag található, így ezzel nagyon könnyen vissza lehet élni.

Galéria megnyitása

Johansson esetében is minden további nélkül történhetett „hangtolvajlás”, de az OpenAI váltig állítja, hogy nem erről van szó. Adatvédelmi okokra hivatkozva nem hozza nyilvánosságra a vállalat, hogy kinek a hangján szólal meg valójában Sky. Nem szeretnék megsérteni az érintett személyiségi jogait a hivatalos magyarázat szerint.

Sokaknak az érdeklődését keltette fel ez az ügy, és az Arizonai Egyetem egy kutatócsapata úgy döntött, hogy a mesterséges intelligenciával fogja a generatív MI beszédhangját kielemezni. Egy olyan modellt fogtak munkára, ami direkt a hangok közötti hasonlóságok elemzésére, párhuzamok és különbségek felmérésére szolgál. Állítólag nagyjából 600 ismert színésznő hangját vizsgálták, és az eszköz arra jutott, hogy tesztelt hangok 98 százalékánál jobban hasonlít Johansson hangja Sky hangjához. De tényleg más állhat Sky mögött.

Keri Russell és Anne Hathaway hangja is nagyobb mértékben hasonlít Sky hangjához, mint Johanssoné.

Az NPR lapnak azt nyilatkozta az egyetemi kutatást vezető Visar Berisha, hogy az eredményeik alapján Scarlett Johansson hangja nagyon hasonló ahhoz, ahogyan Sky megszólal, de nem azonosak. A mesterséges intelligencia vitatott hangopciója magasabb valamivel, és egy kicsit kifejezőbb is, mint ahogyan Johansson megszólal, de vannak olyan paraméterek, amik teljesen megegyezők.

Az Arizonai Egyetem munkatársai nem emeltek ki egyetlen egyértelmű befutót sem a kutatásukban, és elmondták, hogy ismeretlenül nagyon nehéz azt pontosan meghatározni, hogy kié is lehet a hang valójában. Jelen állás szerint ez legfeljebb akkor derülhet ki, ha tényleg bíróság elé kerül az ügy, és akkor a peres eljárás keretében kénytelen lesz ezt az információt a bírósággal ismertetni az OpenAI.

Sam Altman egyébként nagyon szerette a Her című filmben Scarlett Johansson hangját, és tavaly fel is kereste az OpenAI a színésznőt, hogy kölcsönöznék a hangját a ChatGPT-nek, de a sztár ebbe nem ment bele. A jelek szerint az OpenAI éppen ezért keresett egy olyan illetőt, akinek nagyon hasonlít a hangja, és azzal a színésznővel szerződhetett le vigasztalásképpen.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére