Shop menü

MÉGSEM 14 PROCESSZORMAGGAL ÉRKEZIK A CORE I5-14400? – ÚJABB INFORMÁCIÓK ÉRKEZTEK A KÍNÁLATTAL KAPCSOLATBAN

A Raptor Lake Refresh sorozat első tagjai várhatóan október közepe után jelenhetnek meg kereskedelmi forgalomban, egyre gyűlnek az információk velük kapcsolatban.
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Mégsem 14 processzormaggal érkezik a Core i5-14400? – Újabb információk érkeztek a kínálattal kapcsolatban

Az Intel következő generációs asztali processzorai, amelyek a Raptor Lake Refresh kódnevet viselik, hónapokon belül megjelennek, ennek köszönhetően egyre több és több információ szivárog ki velük kapcsolatban. Mivel pletykákról van szó, ezeket érdemes még mindig kellő távolságtartással fogadni, ugyanis olykor-olykor előfordul, hogy nem pontosak az értesülések.

Az egyik korábbi pletyka terjesztői például azt állították, hogy a Core i5-14400-as sorozatú processzor esetében a Core i5-13400-hoz képest jókora előrelépés várható, már ami a magok és a szálak számát illeti, azaz 14 magra és 20 szálra számíthattunk volna. Azóta érkezett némi korrekció a témában, méghozzá az egyik ismert és elismert hardverdetektívtől, aki korábban már többször is megbízható értesüléseket szállított az Intel és az AMD megjelenés előtt álló termékeivel kapcsolatban.

Ezúttal a Raptor Lake Refresh család azon tagjairól érkezett friss információ, amelyek szorzózáras kivitelben kerülnek forgalomban, azaz sem „K”, sem pedig „KF” jelöléssel nem rendelkeznek. Ez alapján derült fény arra, hogy a Core i5-14400 és a Core i5-14400F estében marad a szokásos 10 magból és 16 szálból álló felépítés, ahogy azt a Core i5-13400-nál megszokhattuk. A 20 magból és 28 szálból álló felépítés a Core i7-14700 és a Core i7-14700K esetében lesz érvényben, ami a jelenlegi széria tagjaihoz képest komoly előrelépés, hiszen a Core i7-13700K és a Core i7-13700 még csak 16 maggal és 24 szállal rendelkezett. L3 Cache terén a Core i7-14700 és a Core i7-14700K a megnövelt magszám miatt szintén előrelépést képvisel, hiszen ennek köszönhetően 33 MB-nyi megosztott harmadszintű gyorsítótárral rendelkezhet. A többi modellnél L3 Cache terén nem várható változás.

A Core i5-14400 esetében most már egyetértenek a pletykálók abban, hogy az előző generációnál bevetett felépítés megmarad, ami 6 teljesítményre hangolt és 4 energiahatékonyságra optimalizált processzormag jelenlétét eredményezi. Anno a Core i3-14100-as modellel kapcsolatban is felröppent a pletyka, hogy növekszik a magszám az előző generációs termékéhez képest, ami 4 maggal és 8 szállal rendelkezik, viszont ez még nem nyert megerősítést, és nem is cáfolták.

Az órajelekkel kapcsolatban még eléggé hiányos az információcsokor, de remélhetőleg ezekre is rövidesen fény derülhet. A „K” és a „KF” sorozatú Raptor Lake Refresh processzorok várhatóan már idén október közepe után megjelenhetnek kereskedelmi forgalomban, míg a szorzózáras társaik majd csak valamikor a következő év első negyedévében debütálhatnak. Lényegében a Raptor Lake Refresh lesz az utolsó széria, ami az LGA-1700-as platformhoz készül, a következő generáció már új tokozást használ és új lapkakészletek köré épített alaplapokban kaphat helyet.

Árazás terén egyelőre úgy tűnik, a Raptor Lake Refresh modellek nem lesznek jelentősen drágábbak, mint a Raptor Lake család tagjai – egyes feltételezések szerint az újdonságok ugyanazt az árszintet foglalhatják el, mint a jelenleg forgalomban lévő modellek.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére