Shop menü

KÖRVONALAZÓDIK, HOGYAN NÉZ MAJD KI AZ INTEL RAPTOR LAKE REFRESH KÍNÁLATA ASZTALI FRONTON

Az új kínálatban lesz némi változás az órajel-emelésen kívül is, például egyes szériáknál növekszik az elérhető magok és szálak száma, ahogy az várható volt, plusz a DDR5-ös memória-támogatás is fejlődik.
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Körvonalazódik, hogyan néz majd ki az Intel Raptor Lake Refresh kínálata asztali fronton

Az Intel háza táján asztali fronton a nem is oly távoli jövőben egy frissített processzor-generáció jelenhet meg a Raptor Lake Refresh formájában. A napokban már felröppent néhány pletyka az újdonságokkal, illetve várható érkezésükkel kapcsolatban, ennek megfelelően a hivatalos rajtra az év 42. hetében, azaz 2023. október 16-a és 2023. október 22-e között kerülhet sor, míg a formális bejelentést már a vállalat szeptemberi rendezvényén megejthetik.

A Core i7-14700K kapcsán már értesülhettünk róla, hogy a középkategóriás kínálatban magszám-növelésre kerülhet sor, vagyis az új Core i7-es sorozatban 20 magnál és 28 szálnál tetőzhet a felhozatal. Efféle dizájnt a mobil Core i7-13850H esetében már bevetett az Intel, ám az a processzor csak és kizárólag noteszgépekben kapott helyet. További érdekességnek ígérkezik, hogy a Core i5-ös családban 16 mag és 24 szál válhat elérhetővé, ami a 13. Core generációhoz képest mindenképpen előrelépés, ott ugyanis 14 magnál és 20 szálnál tetőzött a kínálat. Lényegében a korábbi Core i7-es széria egy szinttel lejjebb kerül, míg a Core i9-es és a Core i7-es sorozat között tátongó űrt a fentebb említett 20 maggal és 28 szállal rendelkező modellekkel töltik fel.

Az abszolút csúcsmodelleknél, vagyis a Core i9-14900K-nál és a Core i9-14900KS-nél magszám-növelés abszolút nem várható, viszont a maximális boost órajelet előbbinél 6,0 GHz-re, míg utóbbinál 6,2 GHz-re emelhetik, azaz 200-200 MHz-es növekményre van kilátás. A Raptor Lake Refresh modelleknél várhatóan  a DDR5-ös memóriatámogatás is fejlődik, már ami a hivatalosan támogatott memória-órajelet illeti, az ugyanis DDR5-6400 MHz lehet, amennyiben hihetünk a kiszivárgott információknak.

Arra is van kilátás, hogy az asztali Raptor Lake modelleknél letiltott DLVR (Digital Linear Voltage Regulator) támogatást a Raptor Lake Refresh modelleknél végre engedélyezhetik, ugyanis korábban erre utalt az ASUS egyik munkatársa. Eredetileg ez, vagyis a DLVR funkció elérhető maradt az ASUS alaplapok korai BIOS-ában, ám működésre bírni nem lehetett, ugyanis az Intelnél letiltották a funkciót processzor szintjén. Ezzel a funkcióval akár 20%-kal növekedhet az energiahatékonyság, ami az órajel-növelés kapcsán mindenképpen jól jöhet.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére