Megint jogvédősködött a Twitch, töröltek egy csomó videót

Az egyik legnagyobb magyar csatorna is érintett a tisztogatásokban.

Megint jogvédősködött a Twitch, töröltek egy csomó videót

Júniusban számoltunk be róla, hogy a Twitch derült égből villámcsapásként kezdte eltávolítani a jogsértőnek jelölt videókat a platformjáról. Akkoriban a Twitch tehetetlen megfigyelőnek próbálta magát beállítani és jelezték, hogy ők nagyon sajnálják a történteket, de a szerzői jogok tulajdonosai kezdeményezték a tömeges törléseket. Akkoriban rengeteg streamer bizalma megrendült a szolgáltatásban, hiszen három figyelmeztetés után azonnal törlik a csatornájukat, és mivel ez sokaknak megélhetési forrása, így joggal aggódhattak.

Ezúttal kicsit máshogyan jár el a Twitch. Most nem osztott ki senkinek sem büntetést, hanem egyszerűen visszamenőlegesen törölte a streamerek kérdéses hangfelvételeket tartalmazó anyagait és figyelmeztette a felhasználókat, hogy lehetőségük van tanulni az esetből.

Az érintettek figyelmeztetésében ugyanis az áll, hogy egy, vagy több olyan videóval is rendelkezik az illető, ami sérti a szerzői jogokat, ezért ezeket törölték. Ha nem így tennének, lehetséges, hogy a csatorna is veszélybe kerülne. Nem adnak semmilyen lehetőséget a fellebbezésre, ez megtörtént és így marad. Viszont cserébe ezt vegye a streamer figyelmeztetésnek és a szerzői jogi törvényeknek megfelelően használja az anyagokat a csatornáján.

A közösség ismét megosztott a kérdésben. Van, aki helyesli a döntést, hiszen a streamerek mások munkáival ékeskednek és bizony a jogos tulajdonosok megélhetése is múlhat ezen, míg a másik véglet az, hogy streamerek befektetett munkája semmisül meg pillanatok alatt. OIyan is akad, aki arra panaszkodik, hogy ő csak a játékokban hallható zenét használta (passzívan), mégis kapott figyelmeztetést és törlést.

Vannak, akik meg tudnának békélni a dologgal, de a hiányos kommunikációra panaszkodnak, hiszen fogalmuk sincs, hogy melyik egykori videójuk húzta ki a gyufát, nem tudják, milyen zene az, ami problémákat szült. Éppen ezért sokan arra gondolnak, hogy csak akkor érezhetik magukat biztonságban, ha minden korábbi videójukat törlik a csatornájukról.

A Kotaku-nak sikerült elérnie a Twitch szóvivőjét, aki szerint több ezer megkeresést kapnak zenei jogvédőktől, ezeket pedig kötelességük feldolgozni. Nagyon büszkék a kreatív közösségükre és nagyon fontos számukra, hogy segítsenek mindenki szerzői jogát megvédeni. Azon lesznek, hogy a jövőben még jobb eszközökkel tudják segíteni ezt.

Mondjuk olyan is akad, akinek a jogosítványát is talán el lehetne venni, nem csak a csatornáját törölni, miközben azt magyarázza, hogy ő valójában a jogsértő zenehasználattal közvetve pénzt hoz a zeneszerzőnek.

Mindenesetre a nyár eleji változathoz képest a Twitch igencsak rendesen kezelte a kérdést, hiszen sokan az akkori figyelmeztetések ellenére folytatták a jogsértő tevékenységüket. Ehhez képest megúszták pár videó törlésével és egy egyszerű figyelmeztetéssel.

Viszont nem mindenki járt így, úgy tűnik, hogy az események közvetítése más elbírálásban részesült. Az egyik legnépszerűbb hazai videós csatorna, a The VR az Apple közvetítések következtében kapott bant. Jelenleg dolgoznak azon, hogy sikerüljön visszaállítani a dolgokat a törlés előtti állapotra. Ennek ellenére elképzelhető, hogy a döntés végleges, ez viszont a Twitch.tv-s tartalomszolgáltatásuk végét is jelentené.

Neked ajánljuk

Kiemelt
Csak gépösszerakó
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap