Shop menü

MÉG A CHATGPT-4 TURBÓT IS ÜBERELI AZ ANTHROPIC ÚJ MODELLJE

A Claude 2.1 nagyon ígéretesnek hangzik, és nem lenne meglepő, ha az OpenAI-nál kialakult viharos helyzetet megpróbálná a saját malmára hajtani az Anthropic.
Szécsi Dániel
Szécsi Dániel
Még a ChatGPT-4 Turbót is übereli az Anthropic új modellje

Az OpenAI nagyon sok dolgon ment keresztül az elmúlt években, de azt biztosan ki merjük jelenteni, hogy olyan mozgalmas hetük még nem volt, mint a mostani. Hatalmas krízisbe került a cég, és bár most kezd a rend helyreállni, talán már sosem lesz akkora a belévetett bizalom, mint korábban volt. Az eseményekről három hírben (1, 2, 3) számoltunk be. Ez a helyzetet próbálja most az Anthropic kihasználni, és ez a húzása könnyen lehet, hogy a jövőre nézve nagy jelentőséggel bír majd.

Az Anthropic eddig is egy egészen erős versenyző volt a generatív MI hadszíntéren, és korábban elérte azt, hogy még a Google is beálljon a befektetői közé. A keresőóriás nem kevesebb mint 300 millió dollárt tolt bele a startupba, szóval biztosak lehetünk abban, hogy igen jó fejlesztéseket tud felmutatni, és kellően ambiciózus, de megalapozott tervekkel rendelkezhet. Olyan szakemberek hozták létre, akik az OpenAI-nál voltak fejlesztők korábban, és most a szolgáltatásuk olyat mutat, amire a ChatGPT-nek sincs válasza.

Befutott a Claude 2.1, és már 200 ezer tokenes kontextusablakkal dolgozik.

Ez azt jelenti, hogy nagyjából egy 500 oldalas könyvet megtöltő beszélgetésben, adattömegben még képes lesz követni a fonalat, és nem feledkezik meg az előzményekről. Akár teljes könyvek tartalmát bele lehet majd húzni, és abból lehet kérdezgetni.

A GPT-4 Turbo nagy fejlesztése volt a közelmúltban, hogy a kontextusablakot 128 ezerre bővítette az OpenAI. Ehhez képest is több mint 50 százalékkal jobb lett a Claude. Azt hozzá kell tenni, hogy a bővített kontextusablakot teljesen azok tudják majd kihasználni, akik előfizetnek a szolgáltatásra, mert ez a Pro díjcsomag részét képezi majd – plusz az API-n keresztül is kiaknázható lesz ez.

Az ágazatban első a Claude 2.1 az új kontextusablakával, ha valakinek éppen erre van szüksége, az biztosan örülni fog a fejlesztésnek, és nem merül ki ennyiben a frissítés.

Újítása még a Claude 2.1-nek, hogy sokkal pontosabb információkkal lesz képes szolgálni. Ez azt jelenti, hogy a korábbiakhoz képest fele annyit „hallucinál” majd. Persze továbbra sem szabad mindent kész tényként kezelni, amiket mond. Kódolásban is jobb lesz a generatív MI technológiás chatbot, mert teljes kódbázisokat tud majd egyben megvizsgálni.

Támogatni fogja már az egyedi fix instrukciók létrehozását is a szolgáltatást, ami főleg vállalati ügyfelek esetén lehet majd fontos. Ezen felül újítása a Claude 2.1-nek az is, hogy már biztosít egy új tesztablakot a fejlesztői konzolon belül, ahol biztonságosan lehet próbálgatni az utasításokat. Tud az interneten információkat keresni a chatbot, és számológépet is lehet benne használni testreszabott eszközzel. API-kat is lehet majd hozzá csatolni, így célfeladatokra is alkalmazható lesz külső szolgáltatásokkal együtt.

Ki szeretnéd próbálni, mire képes a Claude élesben? Nos, van egy rossz hírünk. Az Európai Unió területén ezt a szolgáltatást egyelőre nem lehet elérni. Az Anthropic folyamatosan dolgozik azon, hogy kiterjessze a támogatott területek körét, de az EU-ba nem merészkedik. Az itteni szigorú adatvédelmi szabályok miatt nincs egyszerű helyzete a ChatGPT-nek sem, de korábban Sam Altman sikeresen lobbizott az EU-nál könnyítésekért.

Galéria megnyitása

Bízunk abban, hogy a Claude minél előbb megoldja, hogy az öreg kontinensen is gyökeret tudjon ereszteni, és a riválisaihoz hasonlóan a nyelvtámogatást is biztosítani fogja. A mostani újításokkal együtt egy nagyon érdekes megoldásról beszélhetünk, ami a ChatGPT és a Bard mellett a jövőben nagyra nőhet.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére