Shop menü

MÁRIS KÉSZ A JAVÍTÁS A KÉT CCD-S RYZEN 5 7600X PROCESSZOROK HIBÁS MŰKÖDÉSÉRE

A korábbi firmware okozott némi problémát, például letiltotta a Core0 processzormagot, valamint esetenként a rendszer indulását is megakadályozta.
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Máris kész a javítás a két CCD-s RYZEN 5 7600X processzorok hibás működésére

Az AMD legutóbbi mikrokódja, az Agesa ComboAM5PI 1.0.0.4, amely még az SMU 84.79.204-es verzióját tartalmazta, egy furcsa hibát okozott egyes rendszereknél. Azoknál a RYZEN 5 7600X processzoroknál, amelyek egy helyett két CCD chiplettel rendelkeznek, a firmware letiltotta a Core0 működését, ami egyes esetekben csak teljesítménycsökkenéssel járt, de olyan is előfordult, hogy a firmware frissítését követően egyszerűen nem futott le a POST folyamat, így nem is indult a rendszer, ugyanis nem a megfelelő CCD-t próbálta működésre bírni a rendszer.

Mint azt korábbi hírünkben már említettük, az AMD a selejtarány csökkentése érdekében olyan lapkákat is felhasznál a RYZEN 7 5600X processzorok gyártásához, amelyek valójában nem egy, hanem két darab nyolcmagos CCD chipletet tartalmaznak. A második chipletet gyárilag deaktiválják, így azt utólag nem lehet működésre bírni, a második chiplet esetében pedig csak 6 magot és 12 szálat tesznek elérhetővé, ugyancsak gyárilag, így itt sincs mód utólagos mag-engedélyezésre.

A firmware a két CCD-vel rendelkező lapkákat első körben nem kezelte megfelelően, így a fenti hibajelenségek alakulhattak ki. Miután fény derült a problémára, az AMD alaplapgyártó partnerei el is távolították a „hibás” mikrokód köré épített BIOS-okat a hivatalos weboldalakról mind az X670-es, mind pedig a B650-es lapkakészlettel szerelt alaplapok esetében.

A javításra szerencsére nem kellett sokat várni, ugyanis időközben már el is készült a legújabb csomag, ami ugyanúgy az AGESA ComboAM5PI 1.0.0.4-es verziója köré épül, ám a System management Unit (SMU) firmware verziószáma frissült, vagyis 84.79.204 helyett immár a 84.79.210-es verziószámot viseli. A csomag köré épített BIOS-ok egyelőre még csak béta változatban érhetőek el, így érdemes őket távolságtartóan kezelni – ha nem szükséges, inkább kerüljük az alkalmazásukat, amíg a végleges kiadások meg nem jelennek. Az aktuális verziókkal egyébként már megfelelően működik a RYZEN 5 7600X, így ha eddig problémákat tapasztaltunk, érdemes letölteni a béta BIOS-t, ellenkező esetben nincs rá szükség.

Az AGESA 1.0.0.4-es mikrokód egyébként azért érkezett, hogy támogatást hozzon a nemrégiben bejelentett 65 W-os RYZEN 7000-es sorozatú, „X” jelöléssel nem rendelkező asztali processzorokhoz, valamint a később érkező RYZEN 7000X3D modellekhez is, amelyek a 3D V-Cache technológia második generációs verzióját használják. Utóbbiak valamikor februárban jelennek meg, de sajnos nem Valentin-napon, pedig eleinte úgy tűnt a hivatalos weboldal tájékoztatása alapján.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére