Shop menü

PROBLÉMÁS A LEGÚJABB AMD AGESA FRISSÍTÉS: PROCESSZORMAGOKAT TILTHAT LE

A jelek szerint csak a RYZEN 5 7600X modelleknél fordul elő ilyesmi, de csak speciális esetekben.
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Problémás a legújabb AMD AGESA frissítés: processzormagokat tilthat le

Az AMD legújabb ADESA frissítése köré épített BIOS-okkal érdemes vigyázni, amennyiben RYZEN 5 7600X processzor ketyeg az adott rendszer alaplapjában, ugyanis előfordulhat, hogy a frissítés alkalmazása után kevesebb lesz az elérhető aktív processzormagok száma. A hiba az AGESA ComboAM5PI 1.0.0.4-es verziószámú firmware-ben lapul, ami miatt egyes alaplapgyártók már vissza is vonták a köré épített BIOS-okat annak érdekében, hogy megelőzzék a további kellemetlenségeket.

Hogy mégis miről van szó? Az eddigi információk szerint pusztán arról, hogy azokat a RYZEN 5 7600X processzorokat, amelyek egy helyett két CCD-t tartalmaznak, nem jól kezeli a frissítés. Ugyan a RYZEN 5 7600X alapvetően egyetlen CCD segítségével is előállítható, hiszen 6 maggal és 12 szállal rendelkezik, egy CCD pedig 8 magot és 16 szálat kínál, ám az AMD azokat a termékeket is felhasználja, amelyek két CCD-s kivitelben nem alkalmasak RYZEN 9 sorozatú modellek gyártására, de kisebb, RYZEN 7-es és RYZEN 5-ös processzorok készíthetőek belőlük, így esetenként két CCD-vel rendelkező modellek is készülnek. Ezzel fokozzák a gyártás hatékonyságát, csökkentik a selejt-arányt, és átlagfelhasználói szinten is hasznos a gyakorlat, mert több megvásárolható processzor készül.

A két CCD-vel ellátott példányoknál a magszám fix, nincs lehetőség utólag több processzormag engedélyezésére, ugyanis az extra processzormagokat fizikailag is letiltják, sőt, az AMD szerint igazából a második CCD egyáltalán nem aktív, így például a késleltetés emelkedésétől sem kell tartanunk, csak egy CCD processzormagjait használhatja a rendszer. Pont ezeknél a két CCD-s modelleknél vannak problémák.

A két CCD-vel rendelkező RYZEN 5 7600X processzorokat a firmware nem jól ismeri fel, ugyanis míg az egy CCD-vel ellátott modelleknél nincs probléma, a két CCD-t használó példányoknál már letilt egy processzormagot a rendszer, ami a jelek szerint a Core0. A processzormag letiltása természetesen teljesítménycsökkenést eredményez, hiszen így 1 magot és 2 szálat veszít a processzor.

A dolgok jelenlegi állása alapján a Gigabyte háza táján még elérhetőek a 600-as sorozatú alaplapokhoz passzoló, AGESA ComboAM5PI 1.0.0.4-es kiadás köré épített BIOS-ok, az MSI és az ASUS azonba már visszavonta őket. Jelenleg az a legjobb döntés, ha a RYZEN 5 7600X alapú rendszerünknél nem frissítünk BIOS-t az elkövetkező néhány hét folyamán, ugyanis heteken belül megérkezhetnek a javított verziók – érdemes megvárni őket.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére