Shop menü

MÁR A SZABÁLYOZÓKNÁL VAN AZ IPHONE 12 SUGÁRZÁSJAVÍTÓ FRISSÍTÉSE

Halad előre az az ügye, melyben az Apple sok éves mobiljának forgalmazását fel kellett függeszteni, mert nem felelt meg az előírásoknak.
Szécsi Dániel
Szécsi Dániel
Már a szabályozóknál van az iPhone 12 sugárzásjavító frissítése

Mint az ismeretes, Franciaországban egy speciálisabb sugárzásmérésen elbukott az iPhone 12 a hónap elején – közvetlenül az iPhone 12 hivatalos kivezetését követően –, és emiatt le kellett venni a készüléket a boltok polcairól. Ezt követően az Apple megpróbálta az ügyet kicsit elhomályosítani, de jelezte, hogy frissítés érkezik majd a problémára.

A Reuters friss értesülései szerint elkészülhetett az a frissítés, amivel a cég megoldhatja a szabálytalan működésből eredő problémákat. Erről nem az Apple számolt be, hanem francia minisztériumi forrásból lehet tudni. Az ügy tehát szépen halad előre, most az illetékesek elvégzik, illetve megismétlik a korábbi méréseiket az iPhone 12-vel, melyen már az új szoftver teljesít szolgálatot. A francia rádiófrekvencia felügyelő ügynökség (ANFR) szakemberei igyekeznek arról meggyőződni, hogy most már rendben vannak a sugárzási adatok.

Az ügy nem megy teljesen simán, ugyanis az Apple kezdetben nem bizonyult túlságosan együttműködőnek. A vállalat arról beszélt, hogy a saját méréseik szerint minden rendben van az iPhone 12-vel, nincs oka a franciáknak arra, hogy felfüggesszék a forgalmazást. A dolgozóknak is kiadta a cég, hogy amennyiben tulajdonosok érdeklődnek az esetről, akkor is azt hangsúlyozzák, hogy a méréseik szerint nincs probléma, és mindenkit igyekezzenek megnyugtatni afelől, hogy rendben vannak a mobilok.

Galéria megnyitása

Egy ideig a francia hatóság nem érezte együttműködőnek az Apple-t, éppen ezért kikötötték, hogy amennyiben a vállalat nem biztosít szoftveres megoldást az általuk meghatározott egyészségügyi értéket meghaladó sugárzásra, utasításban adják majd az iPhone 12 visszahívását. Ez dollármilliókba kerülne a cégnek, nem beszélve a presztízsveszteségről, szóval már készül a frissítés, és az első verziójának a tesztje is elkezdődött. Tehát bízunk abban, hogy már úton van a megoldás, ami akár a hazai felhasználókat is érintheti.

Az EU-ban ugyanis egységesek azok a végtagoknál mért sugárzási határértékek, amiket az iPhone 12 nem tudott betartani. Éppen ezért több európai ország is figyelemmel kíséri már az ügyet. Arról nem tudunk, hogy a magyarok felvették-e a kapcsolatot az Apple-lel vagy a francia rádiófrekvencia felügyelő ügynökséggel. Egyelőre csak a francia készülékek frissítéséről beszélnek a médiában, de ez az ügy a mostani kilátások alapján nem fog megállni a francia határokon belül.

Belgium, Olaszország, Hollandia, Dánia és Németország már korábban egyértelművé tette, hogy kiemelt figyelmet szentelnek az ügynek. A különböző országok egy része saját méréseket is elvégez a lehetőségeiknek megfelelően. Komoly egyeztetések mennek a francia ANFR szervezettel és az Apple-lel is, mivel komolyan veszik a SAR határértékek betartatását. Az iPhone 12 pedig a végtagoknál mért maximális 4 W/kg helyett 5,74 W/kg-os eredményt produkált a rádiófrekvencia felügyelet mérésén.

Galéria megnyitása

Arról egyébként nincs szó, hogy kijelenthető lenne, hogy az iPhone 12 működése egészségügyi kockázatot jelentene. De persze ez leginkább azért van így, mert ezen a téren hiába folynak nagyon hosszú ideje különböző kutatások, a mobiltelefonok egészségügyi kockázatáról szinte mindig megosztó eredmények születnek. A készülékeknek viszont be kell tartania a meghatározott SAR értékeket, és kész, a franciák pedig ezt komolyan veszik.

Az iPhone 12 akkor kerülhet vissza a boltokba, ha a szoftverfrissítést követően az okostelefon már a határértékeken belül teljesíti az említett méréseket. Az Apple szerencséje, hogy a forgalmazás leállítása nem olyan nagy csapás neki, mivel pont egyébként is leállította a készülék hivatalos árusítását, így már csak a partnereknek kellett a boltokból beszedni a készülékeket.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére