Magasra szökhet a Google-appok licencdíja az EU-ban

Készülékenként akár 40 dollárjába is kerülhet a gyártóknak a GMS csomag igénybevétele az Európai Bizottság döntése nyomán.

Magasra szökhet a Google-appok licencdíja az EU-ban

Néhány nappal ezelőtt derült ki, hogy a Google az Európai Gazdasági Térség területén új irányba indul el az Android és a Play Áruház felhasználási feltételeinek alakítását illetően. A vállalat lazít a korábbi megkötéseken, hogy megfeleljen az Európai Bizottság elvárásainak, miután korábban rendkívül súlyos, több mint 4,3 milliárd eurós bírságot kapott a vállalat, mert az illetékesek úgy találták, hogy visszaél a piaci fölényével, és korlátozza a versenyt.

A Google ezentúl nem fogja a Google Play Áruház igénybevételét a Chrome böngészőhöz és a Kereső alkalmazásokhoz kötni. Továbbá a Google mobilalkalmazás-csomagját lehet majd olyan eszközökre is telepíteni, amelyeken módosított, forkolt operációs rendszer fut. És minden programért licencdíjat kell majd fizetni, szemben az eddigi gyakorlattal, ezeket ugyanis a partnerek az Android mellett ingyenesen telepíthették előre, sőt mi több, a Google még vissza is jutatott a gyártóknak a készülékeik révén befolyó bevételekből, tehát gyakorlatilag fizetett azért, hogy az általa kínált programokat vegyék igénybe.

Az nem derült ki a Google hivatalos beszámolójából, hogy a partnereinek mekkora összegbe fog kerülni az összes Google-app és -szolgáltatás telepítése, most azonban már erre vonatkozó információk is napvilágot láttak olyan dokumentumok révén, amikhez a The Verge jutott hozzá. A szaklap által megszellőztetett információk szerint meglehetősen magas ára lehet majd a GMS (Google Mobile Services) csomagnak bizonyos körülmények között.

A dolgok jelenlegi állása szerint akár készülékenként 40 dollárt is fizethetnek majd a partnerek a Google számára, ha szeretnék használni az általa kínált programokat.

A pontos összeget nehéz behatárolni, mert az eltérő lesz majd az országok esetében és a készülékek képességein is múlik, hogy mekkora licencdíjat kell leszurkolni a Google részére. A jelek szerint azon eszközök után kell majd fizetnie a cégeknek, amelyek 2019 februárja után kerülnek majd a boltokba, addig is a Google igyekszik az összes érintett partnerével friss kereskedelmi megállapodást létrehozni.

Galéria megnyitása

A The Verge tudomására jutott információk szerint döntő fontosságú lesz a licencdíj meghatározásánál, hogy mekkora az adott készülék megjelenítőjének a pixelsűrűsége. A fentebb említett 40 dolláros összeg olyan készülékeknél állhat majd fenn, amelyek 500 PPI-nél nagyobb pixelsűrűségű kijelzővel vannak szerelve, ilyen panelek pedig kizárólag csúcsmodellekbe kerülnek, szóval a drága mobiloknál kell majd igazán nagy licencdíjat fizetni. Azoknál a szerkezeteknél, amiknek 400 és 500 PPI között lesz a felbontása, elvileg maximum 20 dollár lehet a Google-alkalmazások és -szolgáltatások költsége, 400 PPI alatt pedig már csak legfeljebb 10 dollárról beszélhetünk majd. (A tableteknél valószínűleg máshogy lesznek meghatározva az egyes sávok.) Az Európai Gazdasági Térség országai három sávba lesznek bontva aszerint, hogy az adott területen mennyire lesz magas az ár. A legdrágábban az Egyesült Királyságban, Svédországban, Németországban, Hollandiában és Norvégiában lehet majd licencelni az applikációkat. A legolcsóbb helyeken a befizetendő díj az alacsony felbontású eszközök esetében mindössze 2,5 dollárból is megúszható majd.

A partnereknek egyébként az új szabályozás értelmében nem kötelező minden appot igénybe venniük, hiszen a Chrome böngésző és a Google Kereső már különállóan licencelhető. Ez a kettő volt az, amit korábban minden gyártónak alapértelmezetté kellett tennie akkor, ha szerették volna az Androidot a Google Play Áruházzal együtt igénybe venni, és ezt kifogásolta leginkább az Európai Bizottság. Viszont azt le kell szögezni, hogy amennyiben ezeket nem veszi igénybe egy adott gyártó, akkor annak le kell mondania arról is, hogy a készülékéről indított keresésekből befolyó bevételekből részesüljön. Akkor sem fog így extra bevételhez jutni, ha a felhasználó utólag mégis a Chrome-ot használja a szerkezeten.

Kíváncsian várjuk, hogy az okostelefonok ajánlott fogyasztói árán lehet-e majd érezni a licencdíj bevezetését. Ez főleg azokat a gyártókat, márkákat érintheti majd igazán érzékenyen, melyek alacsony profit mellett igyekeznek kiemelkedő ár-érték arányú termékeket kínálni.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
0% THM
{{ product.displayName }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap