Shop menü

MAGABIZTOS LÉPÉSEK EGY OKOSOTTHON FELÉ, BARÁTSÁGOS ÁRON - TP-LINK TAPO C310, P110 ÉS T315

Ha otthonunk távoli felügyelete izgalmasan hangzik és érdekel az okosotthon gondolata, akkor a TP-Link nagyszerű és egyben megfizethető lehetőségeket kínál
Keszthelyi Dániel
Keszthelyi Dániel
Magabiztos lépések egy okosotthon felé, barátságos áron - TP-Link Tapo C310, P110 és T315

A tech kütyük iránt érdeklődő közönség számára lassan megkerülhetetlenek az olyan jelszavak, mint az IoT, a smart home vagy okosotthon. Bár ezek a kifejezések már évekkel ezelőtt beszivárogtak a köztudatba, sokan még most is csak a szemöldöküket ráncolják, ha olyasmiről hallanak, mint az okoskonnektor, esetleg, ha valaki azzal büszkélkedik, hogy a világ bármely pontjáról, a telefonján keresztül vezérelheti a konyhában hagyott kávéfőzőjét. Márpedig, ami egykor az átlagember számára sci-fi-nek hangzott, esetleg költséges úri huncutságnak tűnt, az ma valóban karnyújtásnyi távolságra van, gondolva itt az éjjel és nappal aktív biztonsági kamerákra, esetleg a fali áramforrásokra kötött eszközökre, melyek miatt már nem feltétlenól kell aggódnunk, hogy miután sietve távoztunk a lakásból, esetleg leégnek-e a feledékenységünk miatt.

Specifikációk

Képérzékelő 3 MP (2304 × 1296) 1/2.7“
Éjjellátó 850 nm IR LED (30 méterig)
Video H.264, 15 fps, 
Hálózat 2.4 GHz, 11Mbps(802.11b), 54Mbps(802.11g), 150Mbps(802.11n)
Biztonság WPA/WPA2-PSK, 128 bit AES + SSL/TLS
Hőtűrés -20°C ~ 45°C
Dimenziók 142.3 x 103.4 x 64.3 mm
Hang Beépített mikrofon és hangszóró, beszéd és riasztó funkció (Google Assistant és az Amazon Alexa támogatás)
Szoftveres követelmény Android 5.0, iOS 10
Kiegészítők Adapter (3 m kábellel), fali rögzítőelemek és csavarok, kábelszigetelő elem, vízhatlan borítás

A lista meglehetősen hosszú, hiszen lassacskán tényleg minden létező elektronikai cikkből találni olyat, ami Wi-Fi kapcsolattal egy nagy, közös hálózatra kapcsolható. Léteznek okos ajtózárak, amelyeket távolról irányítva beengedhetjük a kulcs nélkül hazaérkező családtagokat, de akár arról is azonnal jelentést kaphatunk, ha valaki megkísérel bejutni az épületbe, ahová elvileg csak nekünk lenne bejárásunk. A lényeg tehát valahol a biztonságérzet és a kényelem határán nyer létjogosultságot, hiszen ez a teszt is jól példázza, hogy akár egy mozgásérzékelős, riasztóval egybekötött éjjellátó kamerát is barátságos áron szerezhetünk be, a határ pedig a csillagos égen is túl húzódik.

Specifikációk

Max. áramerősség 3680W, 16A
Max. fogyasztás 1.64 W
Dimenziók 51*72.0*40 mm
Hőtűrés 0 ºC – 35 ºC
Extrák Bekapcsológomb, visszajelző LED
Hálózat 2.4 GHz, IEEE 802.11b/g/n
Szoftveres követelmény Android 4.4, iOS 9.0

A TP-Linket valószínűleg a többség számára nem kell bemutatnom, hiszen a neves kínai vállalat közel 30 éve meghatározó név a különféle hálózati termékek piacán, külön kiemelve a Wi-Fi-s termékek széles skáláját, amelyből milliók számára biztosítanak olcsó és professzionális megoldásokat egyaránt. Az okosotthon azonban még számukra is viszonylag új piac, ami viszont nem jelenti azt, hogy fejvakarva állnának a piaci kihívások és a felhasználói igények előtt.

Specifikációk

Kijelző 2.7" E-ink
Adatfrissítés 2 másodpercenként
Hálózat Wireless, 868 / 922 MHz
Hőtűrés -20 ~ 60ºC (99%-os páratartalomig)
Hőmérséklet pontosság ±0.3°C /±0.54°F
Páratartalom pontosság ±3%RH
Dimenziók 62 × 62 × 24.5 mm
Extrák 2 db AAA/LR03 elem, kétoldalú ragasztó
Szoftveres követelmény Tapo hub szükséges

Legyen megfizethető és egyszerűen kezelhető, megbízható és könnyen hozzáférhető, de biztosítson annyi lehetőséget, amivel bárki számára megadatik a lehetőség, hogy az áramfogyasztástól a házban zajló történésekig mindent felügyelhessen. A Tapo névre keresztelt smarthome brand pontosan ezt ígéri, belépve egy meglehetősen nagy versenybe, ahol tárcakímélő hozzáállásával jó esélye van a népszerűségre, melynek kulcsa ezúttal is egy jól használható mobilos applikáció lesz. 

KÜLSŐSÉGEK, CSOMAGOLÁS ÉS FELSZERELTSÉG

A TP-Link meglehetősen bőséges és átgondolt portfóliót rakott össze a különféle okoseszközökből, melyekből lényegében egy indulócsomagot volt szerencsém megnézni, az általam kipróbált trió egyike ráadásul némileg kakukktojásnak is tekinthető.

Galéria megnyitása

A teszt legizgalmasabb darabja számomra egyértelműen a C310-es kódnevű, mozgásdetektoros biztonsági kamera, mely azon túl, hogy kültéri használatra ajánlott, többek között éjszakai üzemmódot is kínál, mely a viszonylag barátságos árat tekintve már első látásra izgalmasnak tűnt.

Galéria megnyitása

Ezután a P110-as okoskonnektor következik, mely egy fali dugaljba csatlakoztatva, egészen 3680 wattig egy teleaggatott hosszabbítót is könnyedén kiszolgál. Egy ilyen négydarabos kiszerelés esetén pedig a legfontosabb készülékeinket és eszközeinket külön is monitorozhatjuk, ahogy az energiát is egy gombnyomással megadhatjuk nekik, vagy épp megvonhatjuk tőlük.

Galéria megnyitása

Végül a T315 egy jópofa apróság, mely lényegében egy hő- és páratartalom érzékelő, de amellett, hogy meglehetősen egyszerű kis darab, az otthoni Wi-Fi és egy mobiltelefon sajnos nem lesz elég a teljesértékű használatához. 

Tapo C310 

A Tapo termékek nagyjából egységes csomagolásban érkeznek és lényegében hozzák a kötelezőt, mely a termékek sértetlenségét a szükséges módon biztosítja. A fehér és kék színekre építő dizájn mellett a borítókép viszonylag jól visszaadja a termék megjelenését, a dobozok előlapja pedig a legtöbb vásárlói szempontból fontos tulajdonságot felvonultatja.

Galéria megnyitása

A külső réteg viszonylag masszív karton, belül pedig a jól ismert tojástartó textúrájú papírbölcső ad helyet a tartalomnak. A kamera esetében a papír alapú útmutatók mellett maga a termék és a csatlakozókban végződő kivezetés, az adapter, illetve a fali rögzítést elősegítő adalékok pihennek, mindegyikük egy-egy műanyag tasakban. Bár ez egy kültéri alkalmazásra tervezett eszköz, én nem bántam volna, ha egy szimpla talp segítségével mondjuk az asztalra is simán letámasztható lenne, amit így hasra fektetéssel lehet kiváltani, ami azért nem tökéletes. Persze erre a célra van másik, adott esetben olcsóbb Tapo modell is, így ezt nem rovom fel neki.

Galéria megnyitása

A kamera megjelenése viszonylag minimalisztikus, nagyrészt fehér, enyhén matt tapintású műanyag elemekből áll, szemből nézve pedig a nagy, fekete szemébe tekinthetünk. Előbbi részletek szorosan illeszkednek egymáshoz, a 3 megapixeles (2304 × 1296) felbontású érzékelő mellett pedig, a térfigyelő részlegen az infravörös érzékelők és a visszajelző LED is láthatók. Ami a dizájnt illeti, a termék meglepően jól mutat. Nem mímeli a komolyabb, mondjuk ipari kategóriás megoldásokat, viszont formavilágával némileg igyekszik elkülönbözni a hasonló, nagyjából belépőszintre jellemző vetélytársaktól. Túlzott egyediséget azért itt sem érdemes keresni, de egészen igényesre sikerült, az anyaghasználat pedig meglepően jó, nem ropog, nem nyikorog és nem volt az az érzésem sem, hogy a szabad levegő és az időjárás hamar kikezdi majd. Márpedig ez nem elhanyagolható szempont egy kültéri használatra tervezett darab esetén, tehát az első akadályokat részemről jól vette.

Galéria megnyitása

A vezetékmentes kapcsolatot két Wi-Fi antenna segíti elő, melyek előre és hátra hajthatók, egyéb irányokba nem, ami nem is baj, hiszen az valószínűleg csak megnövelné az esélyét a heves szél általi lengedezésnek és az esetleges kilazulásnak. A kamera alsó felén, mondjuk a hasán kényes részleg a MicroSD foglalat és a reset gomb közös helye, a számukra kialakított rekeszt pedig egy csavarokkal rögzített fedél óvja meg a külső elemektől.

Galéria megnyitása

Nem tömegjelenség, ugyanakkor bizonyos termékekhez olykor mellékelnek egy kisebb, egyszerűbb csavarhúzót is, most viszont a két kis csillagfejes csavar kibogarászásához saját szerszámmal kell készülnünk, ellenkező esetben nem fogjuk tudni lokálisan rögzíteni a felvételeinket. A támogatott kapacitás a memóriakártya esetében legfeljebb 128 GB, de ne aggódjunk, ha nem kívánunk folyamatosan adatot rögzíteni, ez még az elérhető maximális felbontás mellett is bőségesen elegendő lesz.

Galéria megnyitása

Ezen felül van beépített mikrofon, tehát igény szerint hangot is felvehet és van szóbeli vezérlés is, illetve beépített hangszórónak is jutott hely, melyről a burkolaton látható apró lyukak is árulkodnak. A mikrofon értelemszerűen a környezeti zajokat és a beszédet rögzítheti, míg az integrált hangforrás kettős funkciót lát el. Egyfelől közvetítheti a mi hangunkat a telefonunkra telepített app segítségével, de egy elképesztően éles és kellőképpen hangos riasztó szirénát is megszólaltathat. Mindezekre az IP66-os vízállósági minősítés hivatott vigyázni, tehát bátran kint hagyhatjuk esős időben is, de papíron a komolyabb por vagy fagypont alatti hőmérsékelt sem okozhat fennakadást a kamera működésében.

Galéria megnyitása

Érdemes még szót ejteni az áramforrás biztosításáról, illetve a vezetékes hálózati opcióról. A kamerából egy viszonylag masszív vezeték kandikál ki, a fejénél kettéágazó dupla csatlakozóval. Az egyik vég Ethernet kábelt fogad, amellyel stabilabb adatkapcsolat érdekében kiváltható a 2.4 GHz-es Wi-Fi, míg a másikra a hagyományos hálózati adapter köthető. Ez egy meglehetősen oldschool és sajnos kevéssé praktikus megoldás, még akkor is, ha csak a házon belül szeretnénk használni.

Galéria megnyitása

Bár az adapter vezetéke a maga 3 méterével nem vészesen rövid, alapvetően hasznos lenne egy PoE port, ami a hálózati kábelen keresztül biztosítja az áramellátást, esetleg opcionális lehetne az akkumulátoros működés, mely teljes egészében vezetékmentessé tenné. Sajnos emiatt a felszerelése komolyabb tervezést igényel, hiszen a vezetéket, illetve vezetékeket valahogy mégiscsak el kell rejteni. Jó pont viszont, hogy a kiegészítők között szerepel egy védőelem, mely a csatlakozókat megóvja a nedvességtől. 

P110 

A P110 okoskonnektor nem csak önálló formában, de 2, 3 és 4 darabos kiszerelésben is elérhető, tehát szükség esetén nagyobb készletet is vásárolhatunk belőle, nálam például a legnagyobb pakk járt. A csomagolás a külsejét tekintve a fentebb vázolt módon fest, kiemelve a Wi-Fi-s képességet és az energiamonitorozás lehetőségét. Belül két párra osztva, egy vékonyabb, de megfelelően stabilan tartó kartonágyban találjuk a dugaljakat, egy-egy műanyag fedőlappal lefedve. Ezen túl az útmutató füzetkéket találjuk, a mobilunkon kívül másra pedig nincs is szükségünk a használatukhoz.

Galéria megnyitása

Az eszköz, amennyire csak lehet karcsúra sikerült, mindössze 51 x 72 x 40 mm, ami jó szolgálatot tehet, ha egy kábelekkel zsúfolt hosszabbítóba vagy egy szekrény mögötti, hasonlóan szűkös helyre szeretnénk bepaszírozni. A megjelenése egyszerű, letisztult, pár aprócska feliratot leszámítva teljesen fehér színű. Az anyaghasználat a kamerához hasonlóan igényes plasztik, érzetre tömör és masszív, tapintásra nem tűnik olcsónak, nincs ok panaszra.

Galéria megnyitása

Az előlap felső részén halvány "tapo" felirat látható, alul pedig még jutott hely egy lényeges információnak, miszerint egy ilyen dugalj legfeljebb 3680 wattos és 16 amperes terhelést bír el. Tehát alapvetően komolyabb éhségű eszközök, konyhai gépek, mosógépek, elektromos fűtőpanelek és egyebek is bátran rábízhatók, de biztos, ami biztos, azért lehetőleg ellenőrizzük elektromos berendezéseink specifikációit.

Galéria megnyitása

Igaz, hogy ebben a kategóriában mindent a Wi-Fi és az okostelefonok uralnak, azért üdvözöltem az eszköz oldalán található fizikai gombot, mellyel manuálisan is ki- és bekapcsolható. A gyártó különböző régiókhoz igazodva eltérő csatlakozással és alapspecifikációkkal is forgalmazza, tehát a világ legtöbb részén elérhető a megfelelő konnektorokra tervezett változat. Cserélhető fejekre ne számítsunk, de ez stabilitási és biztonsági okokból is megérthető, az árképzésről nem is beszélve.

Galéria megnyitása

Fontos, hogy a dizájnba belekalkulálták a tűzállóságot is, ezzel megnehezítve az elektromos zavarok vagy elöregedett vezetékek miatt fellépő baleseteket és végeredményben a lángcsóvák terjedését. Minden egyéb képessége lényegében szoftveresen csalható elő, de még itt is találunk beépített mikrofont, mely ebben az esetben a hangvezérlést támogatja. 

T315 

Végül, de nem utolsó sorban a T315 egy hő- és páratartalom érzékelő, mely egy fontos tulajdonságát tekintve eltér a többiektől. A kamerát és a dugaljt, illetve ezek összes funkcióját elérhetjük a telefonunkra telepített alkalmazás segítségével, amihez elég a Wi-Fi-re csatlakoztatni őket.

Galéria megnyitása

A T315 azonban egy Tapo smarthubot, egy okos elosztóközpontot is igényel, anélkül a lehetőségeink száma itt drasztikusan lecsökken. Ez sajnálatos, de tanulságos tapasztalat volt, a hozzám befutó csomag ugyanis ilyen hubot nem tartalmazott, tehát azon túl, hogy leolvashattam róla az aktuális hőmérsékletet és a levegő nedvességtartalmát, mást nem igen kezdhettem vele.

Galéria megnyitása

A csomagolás és maga a termék is annyira visszafogott jelenségek, amennyire csak lehetséges. Az eszköz azonban önmagában annyira kompakt és masszív, hogy megfontolt károkozási szándék híján kicsi az esély rá, hogy nagy sérülést okozzunk neki. Az egyszerű kartondobozkában a tasakkal bevont termék, a papírok, egy pár kétoldalú ragasztópárna, illetve két AAA-s ceruzaelem került. És ennyi, a hubot sajnos mindenképpen be kell szereznünk mellé a távirányításhoz és egyéb lehetőségekhez, de az amúgy is javasolt, amennyiben szándékunkban áll egy okosotthon ökoszisztéma kiépítése.

Galéria megnyitása

A termék burkolata a már megszokott fehér, matt bevonatú műanyagból készült, bár a hátoldali elemtakaró enyhén rugalmas. Érdekességét leginkább az E-ink technológiás kijelző adja, mely többek között az E-book olvasókból lehet ismerős, de leginkább azon modellekből, melyek nem kaptak háttérvilágítást. Sötétben tehát nem sikerült leolvasni róla a megjelenített értékeket, a mobilos elérésre pedig sajnos nem volt lehetőségem. Cserébe ez a megjelenítő rendkívül energiahatékonnyá teszi a kis okoshőmérőt, mely egy pár olcsó elemmel is hosszú ideig képes lesz működni.

Galéria megnyitása

A hátlap lefejtéséhez szerencsére nem kell csavarhúzó, legfeljebb a körmünk, illetve, ha ezt a módszert kényelmetlennek találjuk, akkor valamilyen vékony, de masszív tárgy lehet segítségünkre. Utóbbit igazából tudom is javasolni, a fedél ugyanis rendesen ragaszkodik a keretbe ágyazott rögzítőpontokhoz, ezért kellhet némi ügyeskedés, megszokás az elemtartó gyors felfedéséhez. 

Tapo app, a mindenható szoftverünk

Az okostermékek és szolgáltatások alapja a megfelelő szoftveres háttér, ami jobb esetben egy átgondolt és letisztult mobilos alkalmazásban összpontosul. Legnagyobb örömömre – és a felhasználókéra – a TP-Link ezen a téren nagyszerű munkát végzett. A szimplán csak Tapo néven keresendő app Androidos és Apple készülékeken is hozzáférhető, használatát pedig egy letisztult, a legtöbb részletét figyelembe véve átlátható felhasználói felület támogatja. Az újonnan érkezőket egy jól érthető magyar fordítással felvértezett rendszer fogadja, mely a kötelező fiókregisztráció és bejelentkezés után, lépésről lépésre végigvezet bennünket a beállítási folyamatokon, ezután a menü megfelelő testreszabhatóságot ad a kezünkbe.

Galéria megnyitása

Ami kifejezetten tetszett még benne, hogy nem eszi az erőforrásokat és kifejezetten reszponzív, gyorsan reagál az érintésekre, parancsokra. A teszt során végig kifejezetten stabilan dolgozott, furcsa viselkedést, fagyást vagy váratlan kilépést egyetlen alkalommal sem produkált. Ebbe beletartozott a firmware frissítése is, amit szintén gond nélkül elvégzett. Ezzel már el is spoilerezem a megbízhatóságért járó Reliability plecsnit, a termékek használata a Tapo Smart Home alkalmazással kényelmes és stabil volt. Ehhez a dicsérethez végül persze sok minden hozzátett.

Galéria megnyitása

Például, ha otthon voltam, a lokális hálózaton keresztül internet nélkül is minden elérhető, kezelhető volt. Nem mondanám, hogy tökéletes és teljesen mentes a csiszolni való részletektől, de alapvetően egy viszonylag olcsó szériáról van szó, mely ebben a formában is jól működik és megszolgálja az árát. Érdekes adalék, hogy a TP-Link dolgozik több korábbi, az ökoszisztémához még nem hozzáadható termékeinek a felzárkóztatásán is, amire a felhasználók különféle frissítések formájában számíthatnak.

Galéria megnyitása

A Tapo okostermékek optimális felosztásához az el- és átnevezhető csoportokat használhatjuk, szobák és helyiségek szerint különíthetjük el őket és kedvenceket is felvehetünk, illetve külön piktogramokból, ikonokból válogathatunk a jobb áttekinthetőség érdekében. A termékek hozzáadása néhány lépésben lezajlik, mindössze a telefonunkra és Wi-Fi kapcsolatra lesz szükségünk, a szükséges lépéseken pedig érthető instrukciókkal vezetnek végig minket. A Tapo esetében nem QR kódokra, hanem az eszközök által biztosított Wi-Fi-re lesz szükség, tehát minden esetben helyben, a bekapcsolt eszközzel együtt bővíthetjük az eszközparkunkat. 

Éjszaka is figyel 

A kamera az árához képest meglepően pozitív csalódás volt. Természetesen 4K-s képminőséggel és felbontással nem szolgál, de az a 3MP bőven elég ahhoz, hogy a képen látható események értelmezhetők legyenek. Valójában egészen részletes, amit látunk, így karakterek és néha az arcok is felismerhetők, sőt, arra is van beépített funkció, hogy az emberi alakokat megkülönböztesse az egyéb mozgó objektumoktól vagy mondjuk a képbe beszaladó állatoktól. Engem egyszer egy molylepke miatt riasztott be, ami pont nekicsapódott a lencsének. Különösen pozitív az éjszakai felvétel, mely a vaksötétben is kifejezetten jól kivehető képet tár elénk, szóval kertes házakban láthatjuk, ha egy állat a kertünkben garázdálkodott, a tilosban járó humanoidokról nem is beszélve.

Galéria megnyitása

Bármilyen mozgásról is legyen szó, a készülék érzékeli a változást, amiről nem csak telefonos értesítést kapunk, ahol online élőben is követhetjük a történéseket, de automatikus felvételt is indít. Ha a rövid, 30 másodperces klipnél többre van szükségünk, beálltható folyamatos rögzítés, illetve manuálisan is bármikor elindíthatjuk és pillanatképet is készíthetünk. A felvételeket alapból a MicroSD-n tárolja, de a gyártó orvosolta egy kezdeti hiányosságát és opcionális felhőtárhellyel bővítette a szolgáltatások listáját. Ez természetesen nem lesz ingyen, de aki biztosra szeretne menni, annak havi és éves előfizetési csomagok is hozzáférhetők.

Galéria megnyitása

A mikrofon a zajokat beltéren és kint is viszonylag ügyesen rögzítette, de a beszédhang már nem volt maradéktalan. Szükség esetén azért kiváltható vele egy kaputelefon is, ha például pont nem vagyunk otthon, de a futár el akar sunnyogni a csomagunkkal és csak egy értesítőt hagyna maga után, akkor rákiabálhatunk. Levert minket a téli láz? Otthon is jól jöhet, ha nem kell kikelnünk az ágyunkból és fekvő helyzetünkből kommunikálhatunk a váratlanul érkezőkkel. A kertben felbukkanó állatok elriasztása sem utolsó szempont, szükség esetén pedig a sziréna is visítani kezdhet, amint mozgást érzékel. Ez szinte fülsértő, ahogy annak illik, de szerencsére az appon belül ez is gyorsan lecsillapítható. Ha nem szeretnénk azonnal lebuktatni a megfigyelőrendszert, a frontoldali LED fénye szintén elrejthető.

Galéria megnyitása

Én elégedett voltam a C310-zel, ami megfizethető megoldás, ha bármikor hozzáférhető biztonsági kamerára lenne szükségünk. A detektált mozgásokról, eseményekről időrendben haladva egy listából tájékozódhatunk, ahogy magán a felvételen is megjeleníthetjük az aktuális dátumot és időt. Ami ezen az árszinten nem fért bele, az pl. a forgatómotor és nyilván vannak jobb képminőséggel operáló modellek is, de aki értékeli az éjszakai felvételeket, a vízállóságot, a távoli elérést és a hangos funkciókat, nem fog rossz vásárt csinálni. Amin még biztosan javítanék, az az áramellátás, mely ebben a formában nem a legjobb. 

Konnektor aktiválva 

A bármikor ellenőrizhető elektromos eszközök kifejezetten megnyugtató kiegészítői az agyontechnicizált hétköznapoknak, melyekhez egy okosdugalj a legjobb és talán a legkevésbé költséges kiindulópont. A termék pontosan azt tudja, amit hirdet és azt megbízható módon. Nyáron ahhoz sincs elég erőnk, hogy elkússzunk a szobaventillátorig? Csak hagyjuk a szükséges fordulatszámon és az indításhoz elég a konnektort távirányítani.

Galéria megnyitása

Házon kívül vagyunk, de szeretnénk, hogy sötétedéskor néhány lámpa felkapcsoljon a lakásban? Az appon keresztül időzíthetjük is a dolgot, így, ha éppen nincs időnk a telefonunkat nyomkodni, az automatizmus megoldja helyettünk. Váratlanul nagy energiafelvételt mutat az egyik eszköz? Az app erről is értesít, sőt, megadhatunk egy biztonsági értéket, amit túllépve automatikusan lekapcsol.

Galéria megnyitása

A villanyszámlánk megtervezésében a fogyasztásmérő segít, mely évre, hónapra és napra, illetve órára és percre lebontva mutatja meg, hogy mikor mennyi energia folyt át a P110-esen. Kényelmes, megbízható és egyszerű, ráadásul nem kell félnünk, hogy az öreg kávéfőző a konyhapultra olvad, miután hátra sem nézve magára hagytuk. 

Kell ez nekem? 

A C310 igazán kellemes meglepetés, nem csúcskategória, de ezt az ára is tükrözi. A kamera egészen pofásan néz ki és a fent vázolt képességeit korrektül, megbízható módon teljesíti. A legjobb (horror) filmes felvételeket talán nem ezzel készítjük majd el, de nappal és este is segít ellenőrizni az otthonunkat, ahogy a betörők elriasztásában is segíthet, csak ne menjen el az áramszolgáltatás, SIM kártya vagy akkumulátor ugyanis ebben a kategóriában nem jár. Ezzel együtt is jó vételnek tartom, szerintem a kisebb hiányosságokkal együtt is megéri a pénzét. Ár-érték arányát tekintve kitűnő darab, jár érte az elismerés.

Galéria megnyitása
Galéria megnyitása

A P110, mint Wi-Fi-s konnektor szintén a bátran ajánlható kategória. Tudom, hogy az áruházak polcai roskadoznak a különböző gyártók hasonló eszközeitől, de a TP-Link ajánlatát ez nem teszi kevésbé megbízhatóvá. Arról nem is beszélve, hogy a gyártó többi, Tapo márkanév alatt forgalmazott okosotthon kiegészítőjével együttműködve még hasznosabbá válhat. Az anyaghasználat erős, a konstrukció pedig tűzbiztos, a működése egyszerű és stabil, a szoftveresen vezérelhető funkciók pedig hasznosak és biztonságot nyújtanak, akárcsak a kamera esetében.

Galéria megnyitása
Galéria megnyitása

Egyedül a T315-ös, zsebbarát időjárásállomás miatt vagyok kicsit szomorú, mely kizárólag egy Tapo hub beépítésével mutatná meg igazán az okosfunkcióit, a Celsiusról gombnyomásra Fahrenheit mértékegységre váltás pedig nem elég erős kártya az ingujjában, hogy megnyerje ezt a kört. Ezt leszámítva nem tudok haragudni rá, hiszen egy pontosan működő, a változásokat gyorsan lekövető és energiatakarékos eszköz, mely önmagában is megállja a helyét. Csak éppen a statisztikai és egyéb adatokat extra befektetés nélkül nem lehet elérni vele, szóval lehetőleg ne ezzel kezdjünk okosotthont építeni, mert abban az esetben valószínűleg csalódni fogunk.

Galéria megnyitása

A Tapo és a hozzárendelt mobilos alkalmazás együttese jól szerepelt a teszteken, a T315 pedig inkább egyfajta kiegészítő, mint létfontosságú otthoni kiegészítő, ezért általánosságban véve a TP-Link okosotthon megoldásai kiváló választás lehet bárki számára, aki nem vágyik költséges prémium termékekre, de kedveli a megfizethető megbízhatóságot.

Galéria megnyitása

Így értékelünk

Indul az iPon Tech Vibes

8.5
A TP-Link okos húzása, hogy megfizethető okosotthon termékekkel jelentkezett. A Tapo brand ajánlatai jó minőségű, megbízható és az applikációval könnyen is kezelhető megoldások.
+ A kamera Etherneten keresztül is működik
+ MicroSD mellett már felhős rögzítés is elérhető
+ Hatékony mozgásérzékelés, jó éjszakai felvételek és IP66 védelem
+ Stabil és jól kezelhető szoftver
- Az automatizált funkciók kényelmessé teszik az otthonunk irányítását
- A C310 tápellátása lehetne ennél ügyesebb is
- A C310 csak falra szerelve praktikus
- A T315 egy Tapo hub nélkül nem biztos, hogy megéri az árát
Design
8.0
Innovation
8.0
Specification
8.5
Reliability
9.0
Price/Performance
9.0

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére